Arhiva 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

DAMIR VITEZ: Čateks je od gubitaša postao uspješno poduzeće!

Direktor Čateksa d.d. Čakovec Damir Vitez, na adresu predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Miroslava Duvnjaka, uputio je oštar dopis u kojem se očituje na nedavni dopis Špire Kričke, predsjednika NO-a MTČ Tvornice čarapa, premijerki Jadranki Kosor. Podsjetimo, MTČ Tvornica čarapa najveći je pojedinačan dioničar Čateksa, ali ne sudjeluje u upravljanju Čateksom, a u NO-u Čateska ima jednog člana čije je sudjelovanje u radu “zamrznuto”. NO Čateksa tako je cijelo vrijeme radio sa šest članova. Kričkino pismo premijerki Kosor uzbudilo je duhove, a Vitez u dopisu Duvnjaku negira tvrdnju po tvrdnju iz Kričkinog dopisa koji predsjednicu Kosor upozorava na činjenicu da MTČ Tvornica čarapa ne ostvaruje svoja dioničarska prava u Čateksu, da nema utjecaj na nadzor i rad Uprave, da mu je zabranjen ulazak u prostorije Čateksa te da je protiv Čateksa podnio kaznene prijave. Najzvučnije je ipak Kričkino tužakanje premijerki Vladimira Ivkovića, predsjednika Županijske organizacije HDZ-a i donedavnog saborskog zastupnika, za organiziranje i udruživanje u kriminalnu skupinu.
Uz obranu ugleda Čateksa, Vitez za uzvrat Duvnjaku “tuži” čelne ljude MTČ Tvornice čarapa i MTČ Dječje trikotaže Prelog za “sustavnu pljačku”, za neplaćene poreze i doprinose, gomilanje gubitaka, kršenje radničkih prava... Posebno bitnom činjenicom Vitez smatra podatak da je MTČ Tvornica čarapa dobila 3 milijuna kuna potpora, a da nije zadovoljavala glavne kriterije natječaja, što smatra kriminalom. Vitez također negira povezanost s Leom Begovićem i Vladimirom Ivkovićem, u smislu bilo kakvih dogovora i obećanja, jer se, tvrdi Vitez, u Čateksu ne bave politikom i politikanstvom.
Vitez se čudi zašto samo Krička vidi kriminal i korupciju, a da to ne vidi nitko od nadležnih organa u prethodnim revizijama, pa Vitez sumnja da je u pozadini svega borba oko većinskog vlasništva nad Čateksom koje bi omogućilo nesmetano upravljanje (a što bi drugo bilo, op. nov.).
Da bi potkrijepio svoje tvrdnje o dobrom radu Uprave Čateksa, Vitez navodi pregled poslovanja otkada je on na čelu poduzeća (1. srpnja 2005.). Prema tim podacima, Čateks je od minusa od 6,5 milijuna kuna krajem 2005. godine došao u plus od 85 tisuća kuna u 2008. godini. Zanimljivo, Vitez u svom pismu Duvnjaku ne navodi rezultate poslovanja za 2009. godinu.
Ivković organizira
kriminalnu skupinu?
Čini se da je nakon obraćanja Špire Kričke, čije je pismo predsjednici Vlade “procirkuliralo” vrhom HDZ-ove Županijske organizacije i tamo izazvalo pravu uzbunu, ali i prezentirano županu Ivici Perhoču, u međimurskom HDZ-u zavladala panika. Naime, kako se da iščitati iz odgovora Viteza Duvnjaku, Krička u svom obraćanju Jadranki Kosor Vladimira Ivkovića otvoreno tereti za organiziranje i udruživanje u kriminalnu skupinu. Vitez takve optužbe naziva totalnom laži i neistinom jer - Čateks s Međimurje plinom, na čijem je čelu Ivković, nema nikakvih drugih odnosa, osim poslovne suradnje. Da tome nije tako potvrđuje činjenica da je lokalni HDZ imao i te kakav utjecaj na poslovanje Čateksa budući da su u NO-u Čateksa svo vrijeme sjedili Branko Krnjak i Darko Horvat koji su ovih dana dali neopozive ostavke na članstvo u NO-u Čateksa. Predsjednica NO-a Čateksa Katarina Kupec nakon ostavke Krnjaka i Horvata sazvala je sjednicu NO-a s kojeg je predsjednici Vlade također upućen dopis. U njemu se NO izjašnjava da u cijelosti podržava očitovanje Uprave Čateksa na pismo Špire Kričke upućeno Vladi RH i oštro odbacuje sve sumnje i optužbe o kriminalu i korupciji te navodnom udruživanju i organiziranju u kriminalnu skupinu. NO Čateksa također “nedopustivim smatra sustavno blaćenje Čateksa, Uprave, Nadzornog odbora, zaposlenika, lokalnih dužnosnika i državnih institucija od strane predsjednika NO-a MTČ Tvornice čarapa, tvrtke koja ne plaća poreze i doprinose, isplaćuje radnike u bonovima...” NO Čateksa ostavke svoja dva člana koji su postavljeni u ime HFP-a da zastupaju državu smatra neprihvatljivim jer nisu obrazložene, što otvara prostor za dodatne sumnje.
Kakve sumnje, predsjednica NO-a Kupec nije nam željela dodatno elaborirati, ali nam je jasno rekla da je NO bio vrlo zadovoljan radom sada već bivših članova Krnjaka i Horvata. NO Čateksa sada traži hitan sastanak predstavnika NO-a i Uprave Čateksa s predsjednicom Vlade RH, predsjednikom HFP-a i predsjednikom UO-a HFP-a, ministrom Petrom Čobankovićem te županom Ivicom Perhočem.
Više je nego znakovito što je jedan od zaključaka NO-a Čateksa i da se zatraži “očitovanje predstavnika Županijskog odbora HDZ-a na teške optužbe upućene od strane Špire Kričke te na viđenje cjelokupne situacije vezane uz Čateks, kao i obrazloženje na ostavke članova NO-a Čateksa”.
Naime, nije nam jasno što bi to HDZ imao reći o stanju u Čateksu, osim ako zaista nije vukao konce u njegovom poslovanju. Budući da se u cijelu priču, kako saznajemo, uključio i USKOK, čini se da je dvojac Krnjak – Horvat, dobio “mig” da se makne sa svojih pozicija dok je još vrijeme. Bivši članovi NO-a svoje su ostavke sročili u jednoj jedinoj rečenici: “Ovime podnosim ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora trgovačkog društva Čateks d.d.” Očito je ozbiljno “zakuhalo”, a ispod površine ovih dana vrije kao u loncu jer je iz vrha politike dat signal da se konačno do kraja raščisti situacija u i oko Čateksa, bez obzira na političke boje.
V.Trstenjak

Župan Ivica Perhoč: Ne želim se miješati u poslovanje privatne tvrtke

Na molbu županu Ivici Perhoču da komentira zadnja događanja, iz njegovog ureda stiglo nam je priopćenje u kojem stoji kako župan smatra da se politika treba odmaknuti od upravljanja tvrtkama koje su još uvijek u djelomičnom državnom vlasništvu, odnosno čijim dionicama upravlja HFP.
- Ukoliko je ostavka dvaju članova NO-a na tom tragu, župan je podržava. Fond upravlja s 33 posto dionica koje se čuvaju za bivšeg vlasnika te temeljem toga ima prevelik utjecaj na poslovnu politiku. Fond bi ostalim vlasnicima trebao pružiti mogućnost upravljanja tvrtkom, kako bi oni mogli predložiti vlastito viđenje razvoja Čateksa. Župan se ne želi miješati u poslovanje privatne tvrtke koja je na slobodnom tržištu, niti mu je to posao, no svjestan je važnosti očuvanja radnih mjesta i same tekstilne industrije. Na tome tragu međusobnu prepirku djelomičnih vlasnika smatra štetnom za poziciju tvrtke na tržištu, a njome se u pitanje dovodi i njezin budući poslovni rezultat. Vlasnici bi zajedno trebali dogovoriti strategiju u narednom razdoblju. Tekstilna industrija u Međimurju ovom je krizom dodatno pogođena te svaki takav napis ili prepiska štete njezinom poslovanju u cjelini. Svako radno mjesto u ovome sektoru posebno je važno te svi moramo uložiti dodatne napore kako bismo ih očuvali. Što se tiče napisa vezanih uz reklamaciju na kvalitetu pojedinih Čateksovih proizvoda, župan je dobio informacije da je najveći dio problema vezan uz Čateksove dobavljače te da su svi, pa i oni vezani uz MORH, u postupku rješavanja, stoji u priopćenju. (vt)

Špiro Krička: Ne želim se očitovati
Za komentar smo zamolili i Špiru Kričku, predsjednika NO-a MTČ Tvornice čarapa.
Krička se, međutim, kako nam je rekao, ne želi očitovati do objavljivanja ovog teksta, a nije želio komentirati niti sadržaj svog pisma Jadranki Kosor. (vt)

KRNJAK I HORVAT DALI OSTAVKE NA ČLANSTVO U NADZORNOM ODBORU ČATEKSA D.D.

Moralan čin s devet mjeseci zakašnjenja

Teško je razlučiti kojim su se motivima vodili HDZ-ovi Branko Krnjak i Darko Horvat kad su devet mjeseci čekali da daju ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Čateksa d.d. Čakovec. Toliko je, naime, prošlo od lokalnih izbora, a s tim u vezi, D. Horvat na pressici županijskog HDZ-a 6. ožujka istaknuo je da su ostavke obojice moralan čin.
- U interesu osiguranja normalnog funkcioniranja društva Čateks d.d., ja i Branko Krnjak jučer (5. ožujka, op.a.) dali smo ostavke na članstvo u Nadzornom odboru. S obzirom da su se sve dosadašnje razmirice vlasnika, odnosno dioničara, odvijale preko nas kao članova NO-a, a potaknuti činjenicom da je došlo do promjene vlasti na županijskoj razini, smatramo moralnim dati mogućnost novoformiranoj vlasti da preuzme odgovornost ulaskom u Nadzorni odbor Čateksa te osigura daljnje normalno funkcioniranje i rad tvrtke. Uvjereni smo da smo radili u interesu očuvanja radnih mjesta, što je vidljivo iz novog investicijskog ciklusa restrukturiranja firme, anuliranja negativnog poslovanja i poslovnog rezultata u kojem je Čateks 2008. godine, nakon dugo vremena, poslovao pozitivno, s ostvarenom dobiti. U ponedjeljak, 8. ožujka nećemo biti na sazvanoj sjednici NO-a - rekao je na konferenciji za novinare Darko Horvat.
Pitali smo tada govornika ima li njegova i Krnjakova ostavka ikakve veze s tekstom portala index.hr od 20. veljače, na što je Horvat odgovorio:
- Apsolutno nikakve.
Spašavanje tekstilne industrije - misija ili malverzacija?
U tekstu indexa.hr naslovljenom Uništena industrija: Polančec dijelio kapom i šakom novce podobnim tekstilcima spominje se nekoliko međimurskih tekstilnih tvrtki koje su dobile potporu Ministarstva gospodarstva tijekom 2008. godine, ali se pod znak pitanja stavlja svrha potpore.
Ministarstvo je iz državne blagajne isplaćivalo milijune u ime očuvanja tekstilne industrije i radnih mjesta, no iz te je misije izašlo poraženo. Više od 5 tisuća ljudi, što je oko 15 posto svih zaposlenih u toj industrijskoj grani, ostalo je bez posla. Index.hr javlja da se potpore već godinama dodjeljuju po političkoj liniji, dok je na vrhu piramide stajao bivši ministar Damir Polančec koji je zaobišao praksu svog prethodnika Branka Vukelića da kriterij za potporu bude broj zaposlenih. Zbog toga je i premijerka Jadranka Kosor zatražila istragu o isplati potpora.
Potpore Ministarstva gospodarstva u 2008. i 2009. godini dosegle su 263 milijuna kuna. Ugovorne obaveze tvrtkama nalažu zadržavanje broja radnika jer će u protivnom morati vraćati potporu uvećanu za kamate. Tko je poštivao ugovor, a tko nije, još uvijek nije poznato. Aktualan ministar gospodarstva Đuro Popijač to objašnjava time da su isplate išle s krajem godine i da će do 1. travnja ove godine izvješća o realizacijama investicija tek pristići.
O čemu je pisao Index.hr?
- Da je politička podobnost bila jedan od kriterija za dobivanje potpora Ministarstva gospodarstva ukazuje nekoliko momenata o kojima piše index.hr.
Kao primjer se navode tekstilne tvrtke u Međimurju - Angel, Betex i Čateks te varaždinski Varteks i Vis.
Angel u Belici, s 82 zaposlenika, vodi tajnik Županijske organizacije HDZ-a i jedan od najvećih financijera stranke Zlatko Đurkin, odnosno njegova supruga Ruža. Prema pisanju portala, ta je tvrtka prije dvije godine dobila 2,4 milijuna kuna potpora te 987 tisuća kuna lani. Tvrtka Betex proizvodnja Dragutina Trstenjaka ima 121 zaposlenika, a lani je dobila 307 tisuća kuna potpora te 150 tisuća kuna lani. Tvrtku Angel povezuje se s Polančecom, a Betex s predsjednikom međimurskog HDZ-a Vladimirom Ivkovićem i njegovim utjecajem u dnevnoj politici, pa tako i u ovom pitanju.
Tvrtku Čateks, koja zapošljava 409 ljudi, povezuje se s Leom Begovićem, ranije državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva, danas predsjednikom Uprave HEP-a.
Lani je Čateks dobio 4,5 milijuna kuna potpora, a 2008. godine 2,4 milijuna. Ako se u ovaj kontekst stavi i članstvo B. Krnjaka i D. Horvata u Nadzornom odboru Čateksa, onda je jasno da su kao HDZ-ovi ljudi mogli utjecati na dobivanje državnih potpora i tako pomoći oporavak proizvodnje i tvrtke u cijelosti.
Ne spominje se
U tekstu indexa.hr ne spominje se čakovečka MTČ Tvornica čarapa koja je prošle godine također dobila potporu Ministarstva gospodarstva. Isplaćeno im je 3 milijuna kuna iako u tom trenutku navodno nisu uredno podmirivali obaveze prema državi.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2864