Arhiva 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

DAN GRADA ČAKOVCA

Grad Čakovec i Turistički ured u suradnji pripremili su niz programa kojima se ovih dana obilježava Dan grada Čakovca. Sam svečan dan je 29. svibnja, poveznica s istim datumom 1579. godine, kada je knez Juraj Zrinski dodijelio privilegije stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde i time stvorio osnovu za razvoj Čakovca kao slobodnog trgovišta.
Sve je počelo u subotu postrojavanjem Zrinske garde i uvođenjem smjene straže na Trgu Republike, što će ostati subotnja praksa sve do Porcijunkulova. U vrijeme vikenda održan je i Međunarodni plesni turnir - Trofej grada Čakovca, a za sutra, u srijedu, najavljena je Utrka grada Čakovca. Utrka počinje u 18 sati, a start je na Franjevačkom trgu. U četvrtak će u Centru za kulturu u 19 sati biti upriličena svečanost otvaranja izložbe slika Željka Lesara Lesarove kazaljke, a sat kasnije na tribini ČČ-a počinje koncert PZ-a Josip Š. Slavenski, uz njegovu 35. obljetnicu uspješnog rada i djelovanja. U petak, 28. svibnja očekuje nas niz događanja. Od 9 do 20 sati na Maloj sceni Centra za kulturu bit će izvođena Puzzleland bajka u Čakovcu - dođi, vidi, složi. Tradicionalan mimohod Gradskog puhačkog orkestra i Čakovečkih mažoretkinja centrom grada počet će u 9.30 sati - pola sata prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća, uz prigodan program u CZK-u. Odmah potom bit će otvoren drugi dio Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec u objektu časničkog doma.
Sat kasnije, u podne u Turističkom će u redu biti otvorena suvenirnica. Od 11 do 13 sati na Trgu Republike program Djeca svome gradu okupit će nominalne članove Društva Naša djeca Čakovec. Za 18 sati najavljen je zajednički nastup mladih umjetnika iz Sigeta i Čakovca u sklopu IPA projekta Europske baštine u zemljama Zrinskih.
Nastupi su predviđeni na Trgu Republike, u Perivoju Zrinskih i u kafeu Littera.
Na sam Dan Grada,
29. svibnja
... bit će ponovljeno održavanje Puzzleland bajke od 9 do 20 sati na Maloj sceni. U 9.30 počinje 3. međunarodni badmintonski turnir Čakovec Croatia osiguranje Open 2010. koji će se održati u sportskoj dvorani Druge osnovne škole. Najmlađi će se utrkivati u Velikoj bubašpara utrci na Trgu Republike od 9.30 do 14 sati.
Postrojavanje Zrinske garde na središnjem trgu najavljeno je za 10 sati, a sat kasnije Pinkleci izvode Malog čarobnjaka, besplatnu predstavu za djecu, u dvorani CZK-a.
- Novost je program koji ćemo realizirati s Društvom vodiča i pratitelja Međimurske županije. U subotu ćemo od 10 do 13 sati organizirati besplatan razgled Grada, uz njihovu stručnu pratnju - istaknula je na na javnoj konferenciji za novinare direktorica Turističkog ureda Ivana Maltar.
Predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Gordan Vrbanec najavio je koncert Komedija banda na središnjem trgu od 20 sati, a odmah nakon toga nastup Bojana Jambrošića uživo.
- Osmislili smo program prepričavanja čakovečkih legendi i u tjednima iza nas na javnim mjestima ispričali osam od deset priča koje su umjetničke snage ovog grada izvodile i izvode na ljetnim terasama kafića u centru grada i kod Betexa na Jugu. Nastojat ćemo te legende uvrstiti u našu turističku ponudu, preciznije - prepoznatljivost. Kad bi dvije, tri legende ostale u trajnoj upotrebi tako da se prepričavaju, smatrali bismo to uspjehom - istaknuo je Gordan Vrbanec, a gradonačenik Branko Šalamon dodao da preoznatljivost Čakovca ne smije ostati upitna. Sportski streljački klub Čakovec u subotu će organizirati Kup grada Čakovca koji će se od 15 sati održavati u streljani. Time će klub proslaviti 60-godišnjicu djelovanja.
U nedjelju, 30. svibnja očekuje nas nastavak 3. međunarodnog badminton turnira, Otvoreno prvenstvo Čakovca u uličnoj košarci od 10 sati na Trgu Republike i Plivački kup grada Čakovca na Gradskim bazenima u isto vrijeme.
Aleksandra Ličanin

Obrtnička zanimanja predstavljaju se učenicima

Obrtnička komora Međimurske županije nizom aktivnosti promiče obrtnička zanimanja, u suradnji s međimurskim obrtnicima i osnovnim školama, tijekom cijele školske godine. Ovih dana projekt ulazi u završnu fazu. Učenici sedmih i osmih razreda koji su pokazali interes za upis u srednje strukovne škole ovog će tjedna, u ponedjeljak i srijedu, posjetiti radionice međimurskih majstora te se upoznati s djelatnostima koje ih zanimaju. U projektu će sudjelovati stotinjak učenika iz dvadeset jedne osnovne škole koji će se u radionicama ili na gradilištima upoznati s raznim zanimanjima. Što znači biti tokar predstavit će Stjepan Vrhar iz Ivanovca, zanimanje instalater grijanja i klimatizacije Josip Horvat iz Belice. Branko Blešć u Čakovcu će predstaviti zanimanje konobara, a i Dragica Horvat u Otoku. Posao elektroinstalatera predstavit će Dražen Gregoraš iz Preloga. Zanimanje stolara učenicima će približiti Ivica Kikelj iz Pleškovca, Ratimir Hrešć iz Čakovca zanimanje autolimara, a limara Rudolf Posavec iz Nedelišća, dok će u Novom Feromontu u Donjem Kraljevcu biti održano predstavljanje zanimanja tokar. Odabir zanimanja koja će biti predstavljena temelji se na iskazanom interesu učenika.(r)

Izvor: 2874