Arhiva 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

DAN GRADA ČAKOVCA: Program za sve uzraste

Sadržajniji nego dosad i dani za sve građane - tim je riječima čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač opisao program povodom predstojećeg Dana grada Čakovca koji su, uz njega, na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 14. svibnja predstavili voditeljica Turističkog ureda Boška Ban Vlahek, ali i jedan od izvođača koji će nastupiti, legendarni frontman Crvene jabuke Dražen Žerić - Žera. Prva manifestacija bit će tradicionalna Utrka grada Čakovca koju u srijedu, 28. svibnja, s početkom u 18 sati na Trgu Republike organizira Atletski klub Međimurje. Istog dana, sat kasnije, u organizaciji Društva Naša djeca i Dječjeg vijeća Grada Čakovca, u dvorani Učiteljskog fakulteta bit će promoviran projekt pod nazivom Čitajmo svi - veliki i mali.
Dolazi i Milanović?
Sam Dan grada, četvrtak, 29. svibnja, započet će mimohodom Gradskog puhačkog orkestra i Čakovečkih mažoretkinja u 9,30 sati Ulicom kralja Tomislava. U 10 sati u Centru za kulturu počinje svečanost povodom Dana grada kojoj će, kako je najavio gradonačelnik Kovač, prisustvovati i hrvatski premijer Zoran Milanović te nekoliko ministara. Istodobno će se na Trgu Republike odvijati likovne i kreativne radionice za predškolsku djecu, a predstavit će se i Graditeljska škola Čakovec.
U atriju Soho bara u 17 sati počinje humanitarna manifestacija Festival međimurske kuhinje s koje će se prikupljeni prihod donirati Centru za odgoj i obrazovanje za nabavku neurofeedback uređaja. Također u 17 sati, u jezeru Staroga grada Zrinskih program pod nazivom Na dlanu jezera, koji će obuhvatiti radionicu joge, prezentaciju borilačkih vještina i plesaonicu, izvest će članice Plesnog studija Teuta. U Ulici kralja Tomislava u 18 sati bit će prezentirane slike iz čakovečke prošlosti Kocke sjećanja. Sat kasnije, u Centru za kulturu slijedi otvaranje 10. bijenalne izložbe povodom 20. obljetnice osnutka Udruženja arhitekata Međimurja. Istovremeno, u 19 sati kod fontane u Perivoju Zrinskih počinje tradicionalni koncert Big banda Čakovec. U izložbenom salonu Muzeja Međimurja u 20 sati bit će otvorena izložba 60 godina Muzeja Međimurja Čakovec. Dan će završiti ponovo programom Plesnog studija Teuta, uz „pojačanje“ Gradskog puhačkog orkestra. Njihov program u jezeru Staroga grada počinje u 20,30 sati.
Obilježavanje Dana grada nastavlja se i u petak, 30. svibnja, a bit će u znaku sporta i kulture. U 15 sati na terenu Sportsko-rekreacijskog centra Mladost počinje humanitarni malonogometni turnir u kojem će sudjelovati ekipe gradske uprave, političara, policije, vatrogasaca, medija i humanih zvijezda, dok će u 19,30 sati biti odigrana i uzvratna utakmica finala Juniorskog kupa Nogometnog saveza Međimurja između nogometnih klubova Međimurje i Graničar iz Kotoribe. U 18 sati na maloj sceni Vinko Lisjak, Centra za kulturu bit će održana radionica Djeca i prostor Udruženja arhitekata Međimurja. U isto vrijeme, u zgradi Scheier bit će otvorena izložba djela Čakovčanina Nikole Hrženjaka pod nazivom Čarobni svijet.
U subotu
koncert
Crvene jabuke
Subota počinje „dislocirano“ - raftingom na rijeci Muri, dok će u 10 sati na Franjevačkom trgu, u Čakovcu biti predstavljen projekt Budi neovisan - prevencija ovisnosti u pred-školske i osnovnoškolske djece u lokalnoj zajednici. Na Trgu Republike u isto vrijeme kreće i Legendarni vikend u Čakovcu, glazbeno-scenski prikaz legendi Međimurja. Sat kasnije, na Franjevačkom trgu plesnu predstavu Čarolija svemira izvest će studio Vivona. Između 11 i 12 sati na središnjem trgu bit će smjena straže Zrinske garde.
U 16 sati na istome mjestu počinje međunarodna smotra povodom 20 godina djelovanja Čakovečkih mažoretkinja, dok će u 19 sati u Gradskoj kavani Admiral biti održano finale Najglasa sjeverozapadne Hrvatske - natjecanja koje organizira Hrvatska glazbena unija Lira Čakovec.
Za one koji se više vole dobro nasmijati u 20 sati na Trgu Republike bit će prikazana stand up komedija Smjehotres zagrebačke udruge Studio smijeha. U 21 slijedi i glavni koncert - grupe Crvena jabuka.
- Ovdje smo nastupali više puta, uvijek je bio dobar odaziv publike, svi zajedno ćemo se zabaviti, rekao je u kratkom obraćanju na najavnoj konferenciji pjevač skupine Žera.
Dani grada završavaju u nedjelju, 1. lipnja. Društvo Naša djeca povodom Dana obitelji u Perivoju Zrinskih u 10 sati organizira Traženje zlatnog srca. Istovremeno će na Franjevačkom trgu nastupiti Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, na Trgu Republike odigravat će se turnir u uličnoj košarci, dok ispred zgrade Fine kreće biciklistička utrka - 2. velika nagrada grada Čakovca koju organizira Biciklistički klub Puls.
Jedna od novosti je i što će se u Ulici kralja Tomislava od 29. svibnja do 1. lipnja održavati festival cvijeća Čakovec u cvijeću te sajam domaćih proizvoda Domaće je najbolje.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3082