Arhiva 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Dan Međimurske županije - 30. travnja

U utorak, 29. travnja, dan prije službenog datuma obilježavanja Dana Međimurske županije koji se obilježava kao spomen na pogubljenje Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u čakovečkoj scheierici održana je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije. Domaćin, predsjednik Skupštine Mladen Novak (SDP), pred prepunom dvoranom naglasio je da su Međimurci samozatajni, ali glasni i odlučni kada je u pitanju njihova budućnost.
- Međimurci se ne znaju busati u prsa i hvaliti se na sav glas, ali znaju da treba zasukati rukave i početi raditi, istaknuo je, između ostalog, u svom govoru predsjednik Skupštine, napomenuvši da je Međimurje možda malo površinom, ali veliko po svom značaju u hrvatskom nacionalnom biću te je uzor mnogim županijama.
Također je podsjetio na Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurja kojom su sve političke stranke u Skupštini pokazale što smatraju nedodirljivim te najavio da će uskoro Skupština održati tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o strateškim gospodarskim, infrastrukturnim i drugim interesima te tako izvršnoj vlasti ukazati na smjer daljnjeg razvoja Međimurja.
Hrvatska bi trebala slijediti primjer
Međimurja
Župan Matija Posavec (HNS) vrlo nadahnuto i argumentirano govorio je o rezultatima svog dosadašnjeg mandata, s naglaskom na smanjenje županijskog duga i pozitivno poduzetničko okružje, posebno kad je u pitanju izdavanje potrebnih papira te nastavak projekata poput besplatnog prijevoza za srednjoškolce.
- Naše odrednice i političko djelovanje generalno su usmjereni na Međimurje kao najuspješniju regiju u Hrvatskoj, regiju potencijala, sretnih i zadovoljnih ljudi, ali da bismo to ostvarili, potrebna nam je pomoć. Ne zbog toga jer mi ne znamo kako, nego zato što je Hrvatska izrazito centralizirana država. Međimurje nikada nije tražilo puno, a zahtjevi nikada nisu bili nerealni, naglasio je Posavec te kao prioritete spomenuo rješavanje pitanja vojarne, duga Bolnice, izgradnju škole u Pribislavcu, dvorane u Orehovici...
U ime predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke (SDP), ujedno i pokrovitelja proslave Spomen-dana, govorila je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec (SDP).
U svom govoru istaknula je da je Hrvatski sabor prepoznao važnost Zrinskih i Frankopana, ne samo kao međimurskih junaka, već i nacionalnih, kao onih koji su svoje živote dali za svoju domovinu, postajući time jednan od simbola razvoja nacionalne svijesti u Hrvata.
Svoje oduševljenje na svečanoj sjednici nije krila niti prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (HNS) koja je na sjednicu došla u pratnji HNS-ovih ministrica Andreje Zlatar Violić i Anke Mrak Taritaš te kandidata na EU izborima Joze Radoša.
- Još nikada niti na jednoj svečanoj sjednici, a bila sam na njih puno u svojoj karijeri, nisam vidjela da jedan predstavnik izvršne vlasti tako suvereno govori i raspolaže svim podacima vezanim uz županiju, kao što sam to danas mogla vidjeti kod župana Matije Posavca, nahvalila je potpredsjednica župana već u uvodu i naglasila da ova vladajuća garnitura ima jasnu sliku, viziju i pozitivnu energiju kojom odrađuje posao.
- Upravo zato, Hrvatska treba slijediti Međimursku županiju u svemu - u odnosu prema investitorima, odnosu prema poslu. Kada bi se tako radilo u ostatku Hrvatske, ona bi bila sretnija zemlja, istaknula je Pusić te naglasila da Vlada RH ima obvezu pomoći, prvenstveno kada je riječ o rješavanju pitanja vojarne i bolnice.
Osim političkih govora i poruka, sjednica je bila ispunjena kulturno-zabavnim programom u kojem su nastupili Pjevački zbor Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Filip Kozjak, Karolina Matijašec i Ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice. Nastupili sa i članovi KUD-a Donji Vidovec.
Vlado Trstenjak
Snimio D. Lesar

Najviše županijsko priznanje - Nagradu Zrinski, koju su zajedno dijelili župan i predsjednik Skupštine, ove su godine dobili Franjo Preložnjak iz Nedelišća, Roberta Barat iz Murskog Središća, Ivan Pranjić iz Čakovca, Udruga NOBILIS iz Čakovca te KUD Donji Vidovec iz Donjeg Vidovca. U ime nagrađenih zahvalio je Franjo Preložnjak. (vt)

Povelje
Povelje Međimurske županije, odlukom župana Matije Posavca, dodijeljene su Klubu ratnih veterana 54. samostalne pješačke bojne Goričan iz Goričana, NK-u Mladost iz Preloga, Zlatku Orsagu iz Vularije te Snježani Dominić iz Donjeg Kraljevca. Povelje su županu pomogli podijeliti zamjenica Sandra Herman i zamjenik Zoran Vidović. (vt)

Izvor: 3080