Arhiva 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Dan Općine i proslava Martinja

Općina Sveti Martin na Muri i Turistička zajednica i ove su godine organizirali tradicionalnu dvodnevnu svečanost povodom 11. studenoga, Dana Općine i proslave Martinja. U subotu je u novouređenim prostorima KUU-a Sveti Martin na Muri održana svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je o planovima za budućnost govorio načelnik Franjo Makovec. Makovec je podsjetio da je Općina profunkcionirala 1. siječnja 2004. godine, kada su se počela “spuštati” sredstva na žiroračun novoosnovane Općine. Tada je počela i izgradnja infrastrukture, a prije desetak godina započeo je ozbiljniji razvoj Općine. Danas je Sveti Martin na Muri prepoznatljiva sredina i u hrvatskim okvirima. Općina ima dvije gospodarske zone, onu pravu i Toplice sveti Martin, u kojima je zaposleno ukupno 400-tinjak ljudi. Domaćine je pozdravio međimurski župan Ivica Perhoč, a prigoda je iskorištena za dodjelu javnih priznanja zaslužnim građanima. Predsjednik Općinskog vijeća Martin Srša i načelnik Makovec ove su godine priznanja podijelili poduzeću Asfalt gradnja, vlasnika Zlatka Perčića, zatim poduzeću Paško za izgradnju hladnjače kapaciteta 2.000 tona jabuka, poznatom sportskom djelatniku Stjepanu Perčiću i dugogodišnjim učiteljima u OŠ Sveti Martin na Muri, bračnom paru Blaženki i Antunu Vondri. Za dobro raspoloženje tijekom sjednice pobrinuli su se zbor i tamburaši te mažoretkinje, a za domaću hranu i kapljicu Stanko Trstenjak. Nakon sjednice, otvorena je izložba kiparskih i slikarskih radova članova Likovne republike. U nedjelju, nakon mise, pod velikim šatorom na Poletovom stadionu, uz mažoretkinje i grupu Meteori, uslijedio je blagoslov mladog vina. Blagoslov je obavio župnik Ivan Herceg. U isto je vrijeme u režiji učenika OŠ Štrigova i Sveti Martin na Muri održana i izložba jabuka te u organizaciji Udruge voćara, vinogradara i povrćara izložba vina, jabuka, voćnih rakija i kupinovog vina. Na žalost, hladno i kišno nedjeljno popodne nije baš bilo naklonjeno posjetiteljima, ali ipak se ispod velikog šatora skupilo stotinjak ljudi, za koje je pripremljeno 80-ak kilograma pečenih gusaka i pataka te mnogo dobrog mladog vina.
Tekst i snimke
Vlado Trstenjak

Izvor: 2846