Arhiva 28.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Dan sjećanja na nevine žrtve holokausta

I ovogodišnje, posljednje nedjelje u svibnju Židovi su na čakovečkom groblju obilježili Dan sjećanja na nevine žrtve holokausta, na po neviđenom zlu upamćene travanj i svibanj 1944. godine, kada su okupacijske snage (28. travnja 1944.) započele s deportacijom međimurskih Židova u nacističke logore smrti, a u isto je vrijeme srušena i čakovečka sinagoga.
Prigodno slovo na komemoraciji održao je predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr. med., koji je - govoreći o povijesno najmračnijem poglavlju ljudske povijesti, između ostalog, istaknuo:
- Srećom, i tada je, u tom mračnom razdoblju ipak tek nedavne prošlosti, bilo pojedinaca koji su, usprkos smrtnoj opasnosti, spašavali svoje sugrađane, svoje susjede i prijatelje. Hvala im na tome. Unatoč svim saznanjima, povijesno dokazanim činjenicama i preživjelim svjedocima, još uvijek postoje ljudi koji negiraju holokaust. Današnji dan, današnja komemoracija, a i mi svi ovdje nazočni imamo zadatak te glasove nadjačati, a našim pokoljenjima prenijeti istinu.
Istinu - ne da se potiče mržnja, ne iz želje za osvetom. Istinu samo s jednim ciljem - da se takvo što nikada i nikome više ne dogodi!
Prof. dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske, nije govorio o prošlosti, već je upozorio na učestale nacionalističke, šovinističke i rasističke incidente koji se u kriznom vremenu sve više javljaju, a u medijima prešućuju i ne osuđuju, što potiče netoleranciju nedopustivu u civiliziranom društvu.
Vjerski obred na komemoraciji vodili su glavni rabin Koordinacije ŽOH-a u Republici Hrvatskoj Luciano Moše Prelević i predmolitelj Vlado Hur. (MB)

Izvor: 3031