Arhiva 07.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Dan u kojem su Međimurci rekli povijesno NE Mađarima

Ovogodišnje obilježavanje 9. siječnja, spomen-dana pripojenja Međimurja Hrvatskoj, počinje u petak, 8. siječnja, u 16 sati u Macincu u kojem će izaslanstva Općine Nedelišće, VMO-a Macinec i OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec na rodnu kuću dr. Novaka položiti vijenac. Isti dan, u 17 sati na spomen-ploču dr. Ivana Novaka (na zgradi javnog bilježnika Ivana Marodija u Čakovcu) vijenac će položiti izaslanstvo Matice hrvatske, a potom će u organizaciji Društva žena Macinec u prizemlju scheierice biti otvorena izložba starina iz kuće dr. Novaka.
U 18 sati, uz prigodne govore međimurskog župana Ivice Perhoča, mr. sc Vladimira Kalšana i dr. sc. Stjepana Hranjeca te nastup mješovitog zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća, bit će održana svečana akademija. Dan završava domjenkom.
U subotu, u 9 sati na grob dr. Ivana Novaka na gradskom groblju u Čakovcu vijenac će položiti izaslanstvo Međimurske županije, a u isto vrijeme u središtu Čakovca započinje i defile Zrinske garde u pratnji Limene glazbe Dekanovec. U 9.30 sati na Franjevačkom će trgu župan Perhoč primiti prijavak Zrinske garde, uz javno čitanje teksta Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.
U Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu u 10 sati bit će služena sveta misa za domovinu i poginule branitelje, nakon čega je predviđen zajednički domjenak u Katoličkom domu.
Spomen-danom pripojenja Međimurja Hrvatskoj obilježavaju se povijesna zbivanja iz 1918. i 1919. godine, kada su Međimurci odlučili izdvojiti se iz sastava Mađarske i pripojiti se matici. U siječnju 1919. godine Narodna skupština u Čakovcu je donijela Rezoluciju o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. (r)

Izvor: 2854