Arhiva 25.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

DANI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: Od gulaša do pjevanja...

Ovogodišnja proslava 30. travnja, Dana Međimurske županije i Spomen-dana pogibije Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, te 20 godina postojanja Međimurske županije odvijat će se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.
Svoj dolazak na središnji dio proslave, svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije koja će se održati u utorak, 30. travnja, u 13 sati najavio je i predsjednik Republike Ivo Josipović.
Višednevni program proslave u petak su novinarima predstavili predsjednik (raspuštene) Skupštine Petar Novački, tajnik Zrinske garde Bojan Kocijan i dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer. Program počinje već u PETAK, 19. svibnja, u 17 sati na Gradskim bazenima ‘’Marija Ružić’’ humanitarnom akcijom Plivanjem do svjetlosti 2013.
U ČETVRTAK, 25. travnja u 9.30 sati na MESAP-u će se održati konferencija i promocija publikacije 50 godina zaštite prirode u Međimurju, a isti dan, u 20 sati u Centru za kulturu u Čakovcu koncert će održati Josipa Lisac.
Dan poslije, u PETAK, u 10 sati na učiteljskom fakultetu počinje Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Međimurski filološki dani 2, u 11 u galeriji Scheier izložba Zrinski u Međimurju, u 12 u Centru za kulturu Čakovec program Srednje škole Lendava i učenika iz Topuskog.
U 13 sati je u Međimurskom veleučilištu kviz za srednjoškolce i studente, a u 17 sati otvorenje 14. sajma cvijeća u Prelogu te u 19 sati u Starom gradu Zabava na dvoru Zrinskih i u 19 sati Međimurje u pjesmi i stihu – nastup zborova umirovljenika u župnoj crkvi u Čakovcu.
SUBOTA, 27. travnja rezervirana je za mimohod Zrinske garde Čakovec, postrojavanje povijesnih postrojbi u 9 sati i priredbu Kaj Međimurci delajo, dok ništ ne delajo.
U 10 sati u jezeru Staroga grada počinju tradicionalni Dani lovnog kulinarstva i podjela besplatnog lovačkog gulaša.
Također u 10 sati u župnoj Crkvi svetog Nikole biskupa misu predvodi mons. Juraj Jezerinac te slijedi manifestacija Legendarni vikend u Čakovcu.
U 11.00 sati je mimohod, prijavak i predstavljanje povijesnih postrojbi, polaganje vijenca i prigodan program kod spomen-obilježja Oproštaj. U 12.30 je svjetski dan plesa na Trgu Republike.
NEDJELJA, 28. travnja rezervirana je za međunarodni streličarski turnir Veliki pehar Nikole Zrinskog, polaganje vijenaca na groblju i kod spomen-ploče Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te misno slavlje u katedrali u Bečkom Novom Mestu. U 13 sati u II. osnovnoj školi Čakovec počinje 8. smotra koreografiranog folklora Med Murom i Dravom.
U PONEDJELJAK, 29. travnja u Knjižnici će nastupiti nagrađeni učenici natječaja Obitelj, a u zgradi Scheier održat će se promocija knjige Juraja Lajtmana Međimurje u samostalnoj Hrvatskoj (1993.-2013.).
Na kraju, u UTORAK, 30. travnja u Centru za kulturu Čakovec održat će se središnja svečanost uz dodjelu Nagrade Zrinski.
U utorak se dio programa održava i u Zagrebu u kojem će Zrinska garda biti postrojena i predati oprijavak predsjedniku Sabora na Trgu svetog Marka, a potom položiti vijenac kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.
V. Trstenjak

Izvor: 3026