Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Dani Međimurske županije - županije Zrinskih

Povodom 30. travnja, Dana Međimurske županije, održano je niz priredbi i događanja. Već u četvrtak svoja je vrata otvorilo Međimursko veleučilište, održan je okrugli stol o Vinku Kosu, upriličen Kraljev rođendan. Petak je tradicionalno namijenjen otvaranju Sajma cvijeća u Prelogu, održani su Noć bazena i koncert pjevačkih zborova umirovljenika, ali dan najbogatiji događanjima bila je subota.
Počelo je Danima otvorenih vrata Muzeja Međimurja, priredbom Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju i misom za Međimursku županiju te postrojavanjem povijesnih postrojbi na kojem se pojavio cjeli županijski vrh na čelu s Matijom Posavcem i predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom. Bili su tu i predstavnici Grada Čakovca predvođeni gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, predstavnici udruga, policije, Hrvatske vojske, Crkve na čelu s vojnim ordinarijem Jurajem Jezerincem... Prijavak županu, ispred povijesnih postrojbi, podnio je Ratimir Hrešć, nakon čega je položen vijenac pred spomen-zidom poginulim i nestalim braniteljima, a vijenac je, uz prigodne govore, položen i kod spomenika Oproštaj u atriju Starog grada. Za to vrijeme, lovci Lovačkog saveza Međimurske županije pripremili su 650 litara lovačkog gulaša, pečenog jegera, kobasica i špeka kojima su počastili okupljene građane. U posljepodnevnim satima u Orehovici je održana prva Orehijada. Nedjelja je protekla u sportskim događanjima i posjetu delegacije Bečkom Novom Mjestu, a u ponedjeljak su održani Sajam autohtonih međimurskih proizvoda, kviz i podjela nagrada za srednjoškolce te izložba Stephana Lupina.
Zanimlljiv program, sa svečanom sjednicom Županijske skupštine, održavat će se danas (utorak) i sutra, a cijela priča završava u nedjelju, 5. svibnja.

V.Trstenjak

Izvor: 3079