Arhiva 28.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

DANI OPĆINA: Jurjevo i Selnica

Na Jurjevo svečano uz fina vina

Na Jurjevo, u petak, 23. travnja svečano je – i skromno, primjereno današnjim okolnostima – obilježen Dan Općine Sveti Juraj na Bregu.
Povodom blagdana sv. Jurja, zaštitinika Župe i Općine – održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Sv. Jurja na Bregu na kojoj je predsjednik OV-a Marijan Rodiger bio u prilici pozdraviti župana međimurskog Ivicu Perhoča te brojne druge goste iz susjednih općina.
O funkcioniranju općine nakon izborne smjene vlasti prošle godine te o projektima koji su u tijeku ukratko je sudionicima svečane sjednice Općinskog vijeća Sv. Jurja na Bregu referirao općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović, pri čemu je spomenuo da se nakon lipnja 2009. godine u Općini, između ostalog – krenulo u mnoge komunalne zahvate – gradnju pješačko-biciklističkih staza i geodetsku izmjeru postojećih puteva, nabavilo se igrala za dječja igrališta za sve mjesne odbore i vrtiće, pošljunčalo nerazvrstane ceste, osiguralo bonove za socijalno ugrožene i umirovljenike za božićne i novogodišnje blagdane, uredilo sporske parkove u Zasadbregu i Okruglom Vrhu, a posebno je važno što:
- Općina nema dugovanja, nastavlja stipendiranje studenata (22 su stare, 9 je novih stipendija), dar za novorođeno dijete povećan je s 500 kn na 1.000 kn, redovita je isplata financijskih obveza prema udrugama u kulturi, sportu, DVD-ima, osobama sa zdravstvenim teškoćama organizirana je pomoć te javni radovi u obliku pomoći u kućanstvu i na održavanju javnih površina.
Nadograđena je i poboljšana službena web stranica Općine, a u općinskom je uredu u uporabu ušao program za vođenje uredskog poslovanja i digitalne arhive, nabavljena su računala za kvalitetniji rad knjigovodstva...
Prigodnim se riječima skupu obratio i župan Ivica Perhoč koji je odmah uočio razliku Sv. Jurja na Bregu u odnosu na druge općine:
- Čestitam vam Dan Općine Sv. Juraj na Bregu, ali i način na koji radite jer u izlaganju načelnika nisam čuo da se na bilo što žalite ili kukate. U ovoj općini vidljivi su ozbiljni pomaci u radu, od komunalnih pitanja do razvijanja kulture. Vjerujem da će se vaši planovi realizirati onako kako ste zamislili - jer su tu ljudi oduvijek samostalno rješavali svoje probleme ulažući i ne mala vlastita sredstva u unapređenje komunalnog standarda ili rješavanje pitanja od općeg javnog interesa.
Sudionici svečane sjednice Općinskog vijeća bili su u prilici upoznati i dio članova KUD-a Sveti Juraj na Bregu čija je djelatnost tek započela, ali su hrabro izašli pred uzvanike i dali kratak program. Krenulo se zatim na iskušavanje bogatstva okusa i aroma ponuđenih u IV. degustaciji sortnih vina gospodarstava Turk, Kežman, Medved, Jambrović, Trbuhović i Dvanajščak-Kozol.
U zgradi starog župnog dvora u kojoj je danas sjedište Općine i gdje je cjelokupna svečanost organizirana priređena je i mala etnoizložba, a u večernjim satima na igralištu NK-a Venera održan je dobrotvoran koncert Ivice Pepelka i grupe Rangers.
M.Belčić

Sportsko-rekreacijska proslava

U zbivanjima organiziranim uz obilježavanje Dana Općine Selnica, 25. travnja (Markovo), ove su godine prevladavali sportsko-rekreacijski sadržaji. Već u petak, 23. travnja, u poslijepodnevnim satima organiziran je prijem za studente, osnovan je Savjet mladih te se raspravljalo o podjeli pomoći studentima.
Dva sata iza toga u novouređenom društvenom domu u Donjem Koncovčaku otvoren je sportsko-rekreacijski centar. Prisutne je pozdravio načelnik Anđelko Kovačić, a nakon toga su sportske vještine, koje će mještani tog i okolnih mjesta moći vježbati, predstavili predstavnici sportskih klubova.
Za život s osmijehom
U društvenom domu postavljene su nove sprave za fitness koje su zajedno kupili Općina Selnica i Udruga sportske rekreacije Sport za sve Donji Koncovčak. Predstavnici Wing Chung kung fu kluba Yin/Yang iz Selnice predstavili su dio svoje borilačke vještine. Isto su učinili i predstavnici organizacije Umijeće življenja koja prakticira jogu i antistresni program vježbi za opuštanje tijela i uma koji predstavljaju pod sloganom Za život s osmijehom. Obje vještine, uključujući i fitness, moći će se organizirano trenirati u sportsko-rekreacijskom centru u Donjem Koncovčaku. Po završetku programa, prisutni su nastavili s druženjem uz kolače koje su ispekle članice USR-a iz Donjeg Koncovčaka.
Proslava Dana Općine u sportskom je duhu nastavljena i u subotu, već tradicionlanom pješačkom turom koja je započela u 10, a završila u 15 sati. Sudionici su krenuli iz Selnice (stara škola) prema Donjem Zebancu, prošli kroz Zebanec Selo, Merhatovec i Plešivicu te se kroz Gornji Zebanec vratili na polazno mjesto u kojem je organiziran ručak.
Na sam Dan Općine, Markovo, u nedjelju, 25. travnja slavljena je sveta misa. Druge aktivnosti taj dan nisu organizirane zbog nogometnih utakmica klubova unutar Općine.
R. Topličanec

Izvor: 2870