Arhiva 28.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Danijel Maltar - nekadašnji šampion u body buildingu

Posvećivanje vlastitom zdravlju je poput vjere. Ako se iskreno i predano posvetite svom tijelu, ono će vam višestruko vratiti. Naše tijelo je naš hram - smatra iskusan sportaš, negdašnji šampion u body buildingu Danijel Maltar (39) koji je iz rodne Kotoribe preselio u Prelog u kojem tri godine vodi fitness klub. Smatra da je možda prvi u Hrvatskoj, u seoskoj sredini formirao body building klub, što je Danijel svojevremeno učinio u Kotoribi. Ipak, kontroverznost ovog sporta uzela je danak i klub se, s vremenom, ugasio. Ne zbog pada entuzijazma članova, već zbog nerazumijevanja lokalne uprave. Danijelov žar nije se gasio te i danas podiže i vodi šampiona - mladog Koprivničanina Peru Tomasa, mladića iznimnih predispozicija koji je u natjecateljskom segmentu dosegnuo vrhunce kojima je nekad vladao Conan barbarin, tj. Arnold Schwarzenegger.
U svom preloškom fitness klubu individualno i predano svakodnevno radi sa sportašima, rekreativcima, rekonvalescentima, osobama s invaliditetom... s mladima i starijima, uz podršku supruge Martine Maltar, izučene voditeljice aerobika. Danijel (na inzistiranje) priznaje da su se na njegove mišiće u ranoj mladosti, osim medalja, “lijepile” i djevojke, a to potvrđuje njegova supruga Martina koju je upoznao u - teretani, u Prelogu.
- Naravno da me, na prvi pogled, privukla i Danijelova isklesana muskulatura - uz osmijeh se prisjeća Martina prvog susreta sa suprugom i prvih pogleda - preko sprava. Danas zajedno podižu troje djece (petogodišnju Leu, trogodišnjeg Domagoja i jednogodišnju Ninu).
- Kult ljepote oduvijek se temeljio na njegovanom i lijepom tijelu. I ja volim pogledati lijepo oblikovano žensko tijelo - dodaje Danijel.
11 GODINA NA DIJETI!
Gledajući filmove, Danijel Maltar kao 12-godišnjak se zaljubio u body building.
- Bavio sam se u mladosti i loptačkim sportovima, međutim, body building je postao i ostao moja velika strast. Kao dječak sam vježbao u garaži te sam izrađivao utege, pa su mi polako počeli prilaziti prijatelji i susjedi da vide što ja to radim.
Kasnije sam osnovao i klub u Kotoribi. Zagrizao sam u taj sport i godine 1989. sam prvi put, kao junior, nastupio na natjecanju u Mariboru te osvojio 3. mjesto. Uslijedio je niz natjecanja, među kojima mi je u lijepom sjećanju ostalo natjecanje u Kozarcu, u Bosni 1991. godine, zatim 1. hrvatsko prvenstvo održano u Zagrebu 1992. godine za koje sam se pripremao na ratištu i na kojem sam nastupio zahvaljujući podršci mog zapovjednika. Ukratko, uz juniorske uspjehe, tri puta sam bio seniorski prvak Hrvatske, a s niza velikih europskih turnira nisam se vraćao bez medalje. Sredinom devedesetih godina u Rumunjskoj sam ušao u red najboljih body buildera Europe itd. - prisjeća se Danijel koji se do 2008. godine aktivno bavio body buildingom, a zatim zaveslao mirnijim vodama - fitnessom za koji kaže da je jednako privlačan, ali puno umjereniji. Tijekom života 11 godina je proveo u režimu dijete, potpuno predan iscrpljujućim treninzima.
KREATOR MIŠIĆA I SUDBINE
Pojasnio nam je što u svijetu body buildinga znači režim dijete:
- Radi se zapravo o onom što se danas podrazumijeva pod zdravom prehranom. Međutim, kako se približava natjecanje, taj režim postaje striktan, a posljednja dva dana pred natjecanje tijelu se uskraćuje voda. To može biti vrlo opasno, no, neophodno je za profesionalce jer se jedino dehidracijom može postići maksimalno naglašena definicija mišića. Dakle, samo tom drastičnom metodom dolazi se do one slike na koju smo navikli kad gledamo isklesane bildere na pozornici. Body building je zdrav sport, no, morate znati da svaki profesionalni sport nosi rizike, ozljede, krajnje iscrpljivanje. I plivanje je zdravo, ali kad kao profesionalac provodite 8 sati u bazenu, to je iskušavanje krajnjih granica. U body buildingu se jedna priča odvija u teretani, i ta je priča zdrava, a sasvim druga na bini.
U ovom ste sportu sami kreator svog tijela, ali i svoje sudbine te dobro morate poznavati vlastite granice i poštivati ih. Upravo zbog oštrine i kontroverznosti body buildinga, cijeli se svijet više okreće blažim formama, poput fintessa koji također može vrlo lijepo oblikovati tijelo - kaže Danijel.
Danijelova supruga Martina smatra da naglašena, bodibilderska arhitektura mišića bolje pristaje muškarcima, dok joj je kod žena odbojna:
- Prirodi ženskog tijela srodniji je fitness i drugi blaži oblici tjelovježbe, a meni su tijela žena oblikovana takvim treninzima znatno ljepša nego kod body builderica - kaže Martina.
ŽENE SE OSVJEŠĆUJU NAKON TRIDESETE
Danijelova iskustva iz teretana koje je vodio kažu da su muškarci brojniji na ovakvim mjestima, a žene u njih redovitije svraćaju tek nakon 30. godine života:
- Mislim da je to zbog toga što tada postaju zrelije i čvršće u odluci da uvedu zdrave životne navike. No, teretana nije mjesto samo za zdrave ljude i sportaše. U posljednje me vrijeme raduje što je medicina sve povezanija s nama te liječnici svoje pacijente u oporavku usmjeravaju na ovaj oblik rehabilitacije. U sjećanje mi se najsnažnije urezala priča branitelja iz Koprivnice koji je zbog ratne ozljede ostao u kolicima.
Došao je k meni fizički slomljen, ali mentalno iznimno jak. Iskoristio sam tu njegovu snagu te smo zajedničkim, upornim radom u teretani postigli nevjerojatan rezultat. Nakon tri godine redovitog vježbanja, ustao je iz kolica i danas se kreće uz pomoć štaka! - priča Danijel, vlasnik jedine teretane u grad(iću) s 50-ak kafića.
U dogledno vrijeme namjerava se posvetiti radu i u rodnoj Kotoribi te tamo ponovo poticati ljude na redovitu tjelovježbu. Dok je snage u mišićima, Danijel će promicati zdrav život, stil u kojem se duh hrani snagom muskulature te skladom ljepote i zdravlja kojem teže civilizacije još od antike.
Željka Drljić

Izvor: 2966