Arhiva 15.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Darko Dania, novi načelnik Općine Nedelišće

Možemo i zaslužujemo živjeti i raditi još bolje nego dosad

U proteklom mandatu zamjenik načelnika, a u ovom načelnik Općine Nedelišće - Darko Dania (SDP) preuzeo je vodeću ulogu u općini koja svojom veličinom spada u najveće u zemlji. Ugodnu za život, prikladnu za poslovanje i perspektivnu općinu sada vodi mladi načelnik koji se u minulom mandatu pokazao kao vješt diplomat kojem nije teško odvojiti vrijeme i (po)miriti razne interesne strane.
O preuzimanju poslova od bivšeg načelnika, naš sugovornik kaže:
- Mom prethodniku Mladenu Horvatu bio sam zamjenik i na taj sam način stekao detaljan uvid u društvene djelatnosti za koje sam bio zadužen. Dobro smo surađivali. S projektima sam bio upoznat samo načelno, ne do u srž. Zato sam si u prva dva mjeseca načelničke funkcije dao truda i dobro se upoznao s projektima i poslovima koje sam naslijedio. Polovio sam konce, s kolegama u Uredu Općine napravio organizaciju posla za koju mislim da će dobro funkcionirati.
Ljeto je, čovjek bi pomislio da posao stoji i čeka jesen, ali ni u jednom poslu nije doslovno tako. Čime se trenutno bavite u Općini Nedelišće?
- Zaključili smo prvu fazu izgradnje nogometnog stadiona na SRC-u Trate i dobili uporabnu dozvolu. Sada korisnici na rspolaganju imaju igralište, tribine, dvije svlačionice za nogomet, konferencijsku dvoranu, prostor za suce i delegata. Trebamo još pomoćni stadion i atletsku stazu te opremiti svlačionice na drugoj strani stadiona. To će biti druga faza radova, no, financijsku konstrukciju za to ovog trenutka nemamo.
Koliko ste dodatnog novca morali osigurati da sanirate nedostatke na stadionu koji su bili vidljivi nakon duge, vlažne zime?
- Potrošili smo dodatnih pola milijuna kuna i to će svakako biti predmet rebalansa ovogodišnjeg proračuna.
Koliko je izgledno da se izgradnjom nove zgrade Osnovne škole Nedelišće bavite ove ili iduće godine?
- Teško je reći. Kao prvi korak, uputili smo zahtjev Varaždinskoj biskupiji za dodjelu zemljišta na kojem bi se gradila škola. Bude li odgovor pozitivan, a očekujemo takav, drugi će korak biti da Međimurska županija raspiše natječaj za izradu projekta. Spremni smo to platiti, a u fazi koja slijedi očekivao bi nas politički put i kandidiranje prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Ravnatelj škole Ivica Paić već ima spremnu kompletnu dokumentaciju za dogradnju i adaptaciju postojeće škole i do 31. prosinca trebali bismo je uputiti ministarstvima i fondovima. Odlučili smo zasad to stopirati i vidjeti kolike su šanse za izgradnju nove škole. Politička će procjena doći s krajem godine, kad ćemo odlučiti u što ćemo se točno upustiti. Naš je interes - nova škola.
Što bi onda bilo u postojećoj zgradi škole?
- Tu bismo imali sjedište Općine Nedelišće, pa ne bismo morali dograđivati objekat u kojem smo sada. To vrijedi i za zgradu vrtića jer bismo u školi otvorili jaslice ili dio vrtića, zatim centar za kulturu s dvoranom koju bismo iznova adaptirali i prostor za udruge. Vanjski prostor, dio Trga Republike, uredili bismo u novi centar Nedelišća. Točno preko puta škole planiramo otkupiti kuću i otvoriti Muzej tiskaru, trgovinu ili suvenirnicu s domaćim proizvodima.
Brza cesta
sigurnosti
Izdana je lokacijska dozvola za izgradnju brze ceste, južne obilaznice Nedelišća, na relaciji Čakovec - Varaždin. To u drugi plan stavlja češće spominjanu sjevernu obilaznicu prema Trnovcu. Recite nam kako doista stoje stvari?
- Brza cesta ići će preko rotora na ulazu u Nedelišće, uz željezničku prugu s naše strane do Varaždina. Točno je da je izdana lokacijska dozvola. Iduće godine očekuje se i građevinska, a izgradnja i dovršenje tijekom 2015. godine. Ne znam hoće li projekat predvidjeti i izgradnju novog cestovnog mosta preko Drave ili nekog drugog rješenja. Cijeli je projekt u domeni Hrvatskih cesta, a kao načelnik Općine Nedelišće i stanovnik ove općine, mislim da je za putnički promet važnija izgradnja brze ceste do Varaždina, nego do Trnovca. Nedelišće, Pušćine i Gornji Kuršanec dnevno opterećuje promet od 16 tisuća vozila. Nova bi cesta donijela rasterećenje i zaštitu vodocrpilišta te mogućnost priključenja nove poslovne zone Goričica na nju. Što se tiče obilaznice prema graničnom prijelazu Trnovec, ona će biti podijeljena u tri faze. Nama bi bilo važno što skorije riješiti prvu fazu - do Dunjkovca, i to zbog stadiona, Atona, sportskih objekata, Mesapa i Gospodarske zone Nedelišće. Mislim ipak da će to biti dio petogodišnjeg plana Hrvatskih cesta.
Otvoren je Turistički ured općinske Turističke zajednice, što daje naslutiti da ćete neke turističke sadržaje morati ozbiljnije zaokružiti.
- U to smo krenuli s velikim entuzijazmom. Kad je Franjo Soldat kao volonter vodio Turističku zajednicu, učinio je jako puno. Na nama je da sad, kad smo taj dio profesionalizirali, nastavimo oplemenjivati sadržaje i ponudu, stavimo ih doslovno u funkciju turizma. Imamo što pokazati, možemo biti domaćini turistima različitih ukusa i potreba, predano smo se angažirali.
U tome se uvelike oslanjam na svoju zamjenicu Ivanku Novak koja se ozbiljno prihvatila posla i voditeljicu Turističkog ureda Vedranu Horvat koja je vrlo posvećena, prati natječaje, prijavljuje projekte, prati sadržaje, ali radi i na vlastitom usavršavanju.
Tko će pisati projekte za potrebe Općine?
- Kao i dosad, to će činiti tvrtka Bercon i županijske službe. Pratimo natječaje sami, prati ih i Vedrana Horvat u Turističkom uredu jer je ona na pola radnog vremena zaposlena i kao voditeljica LAG-a, prate ih Bercon i Županija. Obaviješteni smo i radimo.
Kanalizacijska mreža za 7 posto iznosa
Kad će biti nastavljena izgradnja kanalizacijske mreže u prstenu Nedelišća?
- Netom sam razgovarao s direktorom Hrvatskih voda i rečeno mi je da će do 31. prosinca biti potpisani svi ugovori po kojima će iduće godine krenuti izgradnja kanalizacije preostalog prstena, dakle, u osam naselja. Rok završetka je tri godine.
Omjer financiranja?
- Općina će financirati 7 posto, a ostalo Hrvatske vode i fondovi.
Iskustvo gradnje kanalizacije u Dunjkovcu i Pretetincu pokazalo je da sanacija cesta nakon radova nije adekvatna.
- Složio bih se potpuno. Na tom primjeru vidimo da ćemo usporedno morati pripremati i dokumentaciju za kompletnu rekonstrukciju pojedinih ulica. Nakon izgradnje kanalizacije, prometnice moraju biti vraćene u prvobitno stanje, ali vidimo u Dunjkovcu i Pretetincu da to nije najsretnije riješeno. Tamo ćemo svakako već iduće godine ići u rekonstrukciju ulica.
Općina Nedelišće je zanimljivo mjesto za život. Ima li stambenih zona za izgradnju obiteljskih kuća?
- Da, ima. U Črečanu koji je vrlo lijepo mjesto, ali u njemu nismo uspjeli prodati nijedno gradilište. U Dunjkovcu smo prodali jedno, a u Nedelišću u produžetku Ulice Ognjena Price privatna su zemljišta prodana za pet stambenih gradnji. Nama je interesantno da stare napuštene kuće u kojima desetljećima nitko ne živi vlasnici prodaju Općini, pa da idemo na izgradivost unutar naselja.
Ovih smo dana počistili jednu kuću nakon što u nju nitko 30 godina nije kročio. Vlasnici nisu reagirali na naše opomene i odlučili smo po cijeloj Općini to učiniti. Tko ne reagira na opomenu, mi uđemo u posjed, saniramo stanje i kasnije, kad vlasnici budu bilo što rješavali s Općinom, a sigurno hoće kad-tad, trebat će prvo podmiriti taj trošak jer mi angažiramo izvođače za to i platimo ih.
Kakva je perspektiva Mesapa? Jeste li i o tome razgovarali sa županom s obzirom je Županija 60-postotni suvlasnik?
- Tek ćemo dogovoriti što dalje s Mesapom. Oko milijun kuna je godišnji kredit za zgradu Mesapa, imamo jednog zaposlenog, dva velika sajma godišnje i desetak plesnjaka. Ne znam koliko to ima smisla. Morat ćemo naći rješenje.
Obitelj
Općina je velika, zahtjevi veliki. Viđa li Vas Vaša obitelj dovoljno?
- Već vaše pitanje u sebi sadrži odgovor. Doista je puno posla i moram uložiti puno energije da pomirim sve potrebe - one poslovne i one privatne. Supruga Gordana mi je uvijek davala podršku u svemu, pa tako i sada, iako njoj nije jednostavno kad joj je domaćinstvo i briga o kćerima u potpunosti prepuštena gotovo na cijeli dan. Nastojim joj maksimalno pomoći, nastojim biti dobar suprug i otac. Nadam se da u tome uspijevam.
Imate dvije kćeri.
- Ema i Katja su naše veliko veselje i odgovornost. Želimo da budu dobri ljudi, a u tom smislu smatram da se Gordanina i moja roditeljska “umješnost” nadopunjuju. Katja ima sedam godina i u jesen će u drugi razred OŠ Nedelišće. Ima sve petice u školi u kojoj trenira atletiku, a počela je i svirati flautu u Puhačkom orkestru Općine Nedelišće. Ema je također odlična učenica, jedanaest joj je godina, završila je peti razred. Polazila je Umjetničku školu u Čakovcu, no, sada će 4. razred flaute nastaviti u Glazbenoj školi Varaždin. Još od osnivanja je članica općinskog Puhačkog orkestra. Svi mi, nas četvero, imamo psa koji se zove Pero.
Imate li hobi?
- I da imam, ne znam kad bih se njime bavio. Jako sam dugo igrao rukomet, bio sam i trener. Veseli me to što supruga i ja imamo iste interese, pa uvijek zajedno idemo na sportska i kulturna događanja. Kad na takve programe idemo ovdje, na području Općine Nedelišće, onda obvezno idemo s djecom jer želimo da osjete okolinu u kojoj žive.
Aleksandra Ličanin

Zaštita od voda

Darko Dania: U Pušćinama građani planiraju tužiti Hrvatske vode zbog poplave Drave. Na tu sam temu održao poseban sastanak sa županom Matijom Posavcem. Obraćamo se pisanim putem Vladi i Hrvatskim vodama, tražeći dodatno obeštećenje jer građani su nezadovoljni i idu na sud. Bude li osigurana još jedna tranša novca mještanima Pušćina, oni će odustati od tužbe. Obratio sam se Hrvatskim vodama i po pitanju dogradnje postojećeg nasipa.
Odgovorili su da idu u čišćenje i rekonstrukciju postojećeg nasipa, njegovo učvršćenje i adaptaciju. Tražio sam također sanaciju odvodnih kanala kod šume Črečan jer su u Dunjkovcu i Pretetincu isto bili pod vodom nakon duge i vlažne zime. I tome će nam udovoljiti. (al)

Romska problematika

Imate li planova vezanih uz rješavanje problematika vezanih uz romsku populaciju?
Darko Dania: Osobno sam inicirao sastanak kod župana Matije Posavca na koji smo pozvali sve načelnike i gradonačelnike na čijem području žive Romi, predstavnike Centra za socijalni rad, Čakoma, Veterinarske stanice, Policijske uprave i druge. Rješavali smo problematiku krađa i vandalizma, odvoza smeća, problem velikog broja pasa u romskim naseljima. Donijeli smo zaključak o upućivanju prijedloga Vladi RH, nadležnim ministarstvima i Fondu za zaštitu okoliša da saniraju divlja odlagališta smeća uz romska naselja, da se uvede odvoz kanti otpada u svim romskim naseljima i da od primanja koja imaju, dakle i od novca socijalne pomoći, budu osigurani načini plaćanja - to mogu biti i vaučeri, obveza koje romska populacija ima, kao što ih imaju i svi drugi građani. (al)

Izvor: 3042