Arhiva 19.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Dašak međimurske gastronomske tradicije

Istinske vrijednosti poput gastronomske baštine, tradicionalnih i zdravih jela kakva su nam spremali naši stari, polako odlaze u zaborav, a za njihovo očuvanje odlučili su se pobrinuti u restoranu „Kneja“ iz Malog Mihaljevca. Naime, kako bi obogatili svoju ponudu te prenosili znanje o tradicionalnoj međimurskoj kuhinji, krenuli su u organizaciju radionice „Sačuvajmo međimursku gastronomsku baštinu“. Ista je najavljena danas u Maloj vijećnici Međimurske županije, a tom je prigodom zamjenica župana Sandra Herman čestitala restoranu na inicijativi te objasnila kako upravo takvi projekti razvijaju naš turizam. „Zaista je nužno zaštititi tradicionalnu gastronomiju i prezentirati je van naših granica. Upravo je enogastronomija glavni pokretač i jedan od vodećih elemenata međimurskog turizma koja privlači turiste u našu destinaciju, uz vrhunske vinsku cestu i tradicionalnu kuhinju“, objasnila je zamjenica i istaknula važnost radionice i zbog prenošenja znanja na mlađe naraštaje.

 

Na radionici koja će se u petak, 20. ožujka od 18:00 sati održati u restoranu „Kneja“, žene iz međimurskih sela svima zainteresiranima pružit će jedinstvenu priliku da se upoznaju s izradom te se okušaju u pravljenju izvorne kelešice na zeljovom listu, kuružnjače i pogače, na način kao što se to radilo prije više od sto godina. „U našem restoranu primijetili smo da gosti iz okolnih krajeva i iz inozemstva sve više traže autohtonu hranu kraja u koji su došli. Iako u ponudi već imamo domaća jela, željeli smo gostima ponuditi još više te smo krenuli u istraživanje starih izvornih recepata“, objasnila je Klaudija Žvorc, ispred restorana „Kneja“ te ujedno najavila kako će ovo biti tek prva od mnogih takvih radionica, svaki puta uz drugi recept. S ciljem da vješte međimurske ruke svoja znanja prenesu na mlađe naraštaje, kako dragocjena tradicionalna jela ne bi bila zaboravljena, autohtone proizvode Međimurja prezentirat će tri voditeljice, a jedna od njih je Ivana Pintarić koja će pokazati pripremu kuružnjače. „To su recepti kojima su nas naučile naše bake i mame, drago nam je da mi sada možemo pokazati njihovu izradu. Uz kuružnjaču koju smo danas ovdje i donijeli, predstavit će se još i recept za izvornu pogaču koja se radila kao dizano tijesto, ali i pogača s prosenom kašom i orasima koja se radila i od repe, tikve, zelja te sira“, dodala je istaknuvši kako ovakvi projekti istinski svjedoče o prostoru, ljudima i životu u Međimurju. 

Izvor: 3125