Arhiva 26.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 09.12.2017. 11:02.

Davor Sabolić - izvršni direktor Čateksa

Davor Sabolić od proteklog je četvrtka, odlukom direktora Damira Viteza, postao izvršni direktor Čateksa. U odsustvu Viteza, Sabolić je njegov zamjenik i “odrađuje neke njegove poslove”. Prema riječima samog Sabolića, direktor Vitez odsutan je zbog zdravstvenih problema.Vitezovo izbivanje izazvalo je niz pitanja, posebno u svjetlu informacija kako su u razmaku od samo nekoliko dana održane dvije burne sjednice Nadzornog odbora tvrtke na kojima se navodno raspravljalo o Vitezovoj smjeni i postavljajnju mladog Davora Sabolića za vršitelja dužnosti uprave. Katarina Kupec, predsjednica Nadzornog odbora, na pitanje o “žustrim” sjednicama NO-a i o tome je li se raspravljalo o smjeni Viteza, rekla je da su sve njihove sjednice “žustre”, a na drugi dio pitanja kratko je odgovorila: “Nema razgovora o smjeni direktora Viteza.”

Budući da Sabolić figurira u svojstvu “izvršnog direktora” Čateksa, pitali smo ga je li taj status legalan i je li to zavedeno u Trgovačkom sudu.

- Zbog zdravstvenih problema, direktor je mene postavio za izvršnog direktora, da se zadrži nekakav kontinuitet poslovanja. Prema našem statutu, trgovačko društvo Čateks ima jednočlanu upravu. U Statutu je određeno da Čateks zastupa direktor Društva samostalno i Damir Vitez je još uvijek direktor Društva i dalje samostalno zastupa tvrtku. Da ne bi bilo zabune - niti je mene postavio Nadzorni odbor, niti sam ja novi direktor, ja samo mijenjam gospodina Viteza i preuzeo sam dio poslova vezanih uz poslovanje tvrtke. Ta moja funkcija niti se može, niti se neće upisivati u registar u Trgovačkom sudu, niti za to ima zakonske osnove, odgvorio je Sabolić.

Navodno je (to nismo uspjeli provjeriti) Nadzorni odbor želio Sabolića postaviti za v.d. direktora, ali ovaj to nije prihvatio, tako da je za sve što se događa, ili će se dogoditi u tvrtki isključivo odgovoran bolestan Damir Vitez.

Nedavno je održana skupština Društva na kojoj je donesena odluka o značajnom smanjenju temeljnog kapitala. Što to znači za Čateks?

- Ništa dramatično nije se dogodilo. Od 2004. godine prenosio se gubitak, a s obzirom na rezultate poslovanja, nije bilo mogućnosti da se taj gubitak pokrije iz dobiti. Budući da gubitak stoji u bilanci, pojednostavljenim smanjenjem kapitala to se sada željelo pokriti.
Pokušalo se to i ranije, ali kako nam je u vlasništvo ušla MTČ Tvornica čarapa, oni su bili izričito protiv pokrivanja gubitka na taj način. Smatrali su da to nije u redu, pa se ta tema više nije niti ponovo pokretala, sve donedavno. S obzirom na promijenjene okolnosti (stečaj Čaraparije, op. nov.), smatrali smo da je to prilika da konačno provedemo odluku, što je na kraju i prošlo na skupštini početkom lipnja. Formalno gledano, ništa drastično se ne mijenja, nemamo više iskazan gubitak, a s druge strane, to nam je bila dobra baza za nastavak poslovanja vezano prema bankama. Banke uvijek gledaju bilancu.

Čini se kako imate sve manje posla, ne radite ponedjeljkom i petkom?

- Ponovo radimo stalno, s time da od idućeg tjedna idemo na dva tjedna kolektivnog godišnjeg. Na zadnjem NO-u smo donijeli novi plan mjera i aktivnosti i moj je stav da trebamo raditi stalno.

Hoćete li uspjeti premostiti nedostatak poslova od države?

- Još su uvijek otvoreni zadnji natječaji prema MUP-u. Uskoro ćemo znati nešto više, ali i dalje očekujemo da ćemo taj dio posla odraditi. Otvaraju nam se tržišta u Europi iako je u prvih šest mjeseci poslovanja bilo dosta teško aktualnih prepucavanja na razini EU. Naši najveći kupci dolaze iz Francuske, Njemačke, Belgije... Prema aktualnim narudžbama, očekujemo značajan rast poslova.

Može li Čateks opstati bez ozbiljne pomoći države?

- Od 2005. godine do danas uložili smo preko 20 milijuna kuna u novu opremu, a od države smo na ime potpora za to vrijeme dobili desetak milijuna kuna.
Da nije bilo toga, nas dvojica vjerojatno danas ne bismo ovdje razgovarali. Država nam je pomogla u tom segmentu maksimalno, ali mi ne tražimo novac od države, nego da država počne raditi svoj posao i sredi tržište. Okruženje u Hrvatskoj u kakvom radimo ne omogućava prosperitret i nedopustivo je da tvrtka kao Čateks, koja ima linije proizvoda koji svugdje Europi prolaze i cijenom i kvalitetom, ne može proći u Hrvatskoj. Država mora postaviti jasna pravila igre.

“Gore od ovoga ne može biti”

Na pitanje kako će preživjeti jesen Sabolić odgovara kako “gore od ovoga ne može biti”.
- Ja sam optimist, očekujemo značajan rast proizvodnje i prodaje od rujna nadalje. Trenutno je u Čateksu zaposleno 379 ljudi i mi smo odgovorni za njih. (vt)

Dobri francuskim poštarima, ali ne i našima

Čateks je, nakon godinu dana “pauziranja”, preko belgijskog partnera, ponovo dobio posao za Francuske pošte. Međutim, da bi se uopće javili na međunarodni natječaj, Čateks je tjedan dana bio predmet pravog skeniranja iz EU. Provjeravalo se sve - od radnog vremena, preko ekoloških standarda, do starosti zaposlenika. Kod nas se na natječaj može javiti bilo tko....

Čateksovac od početka

Davor Sabolić je diplomirani ekonomist iz Čakovca, u Čateksu radi od 2003. godine. Nakon pripravničkog staža, radio je kao rukovoditelj plana i analize, potom je promaknut na mjesto zamjenika financijskog direktora, a zadnje četiri godine radio je kao direktor kontrole. Pri kraju je s magisterijem, znanstveni smjer. 

Izvor: 2987