Arhiva 14.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

DEAN HUNJADI, načelnik Općine Sveta Marija

Neću se više kandidirati za načelnika jer me čeka ju važnije obveze!

Kada je na prvim neposrednim izborima općinskih načelnika (2009. godine) u Općini Sveta Marija za načelnika izabran Dean Hunjadi (SDP), inženjer agronomije, na načelničko mjesto iskočio je zapravo politički anonimac. Poznavali su ga tek oni (premda je to jako širok krug ljudi) s kojima je dolazio u dodir kao zaposlenik BC-instituta, partner i savjetnik u ratarskim proizvodnjama.
U svojoj okolini također se ni po čemu posebno nije isticao. Sa suprugom Natalijom (također inženjerkom agronomije), sinom Janom i kćerkom Dorom živi u sasvim uobičajenoj međimurskoj obiteljskoj kući, a kao i svi Međimurci, “ne hodi samo v dero”. Obitelj ima voćnjak kraj Donjeg Mihaljevca, nešto i ratarske proizvodnje...
● Prvi neposredni izbor načelnika u Općini Sveta Marija dobili ste uvjeravajući ljude da Općina mora postati živi organizam - zbog ljudi, a ne zbog ureda i procedura, da se mora više okrenuti ljudima, raditi za ljude i biti im na usluzi... Jeste li uspjeli Općinu okrenuti u tom smjeru?
- O tome bi trebali suditi drugi. Mislim da nešto govori i činjenica da sam uspostavio korektan odnos s Općinskim vijećem, da je postignuta atmosfera u kojoj se oko ključnih stvari za Općinu odluke donose u općem sporazumu pozicije i opozicije, premda u raspravama uvijek malo do izražaja dolazi i potreba vijećnika opozicije da i putem glumljenog nesporazuma ima malo promocije...
TREBA FINO
ŠTIMANJE
● Kakvo je onda iskustvo tog prvog mandata neposredno izabranih općinskih čelnika, treba li tu što popravljati?
- Treba i popravaljati i poštimati, na fino - kak’ se štima gitara. Ako smo već izravno birali dužnosnike općina, gradova i županija, onda smo im trebali dati i veće ovlasti, uz kontrolni mehanizam u donošenju odluka. U procedurama odlučivanja, nepotrebno dugim i ekstenzivnim, sada se još sve previše birokratizira. Nakon što je jednom vijeće odredilo osnovne smjernice, pravac kojim se ide, ključne odluke i strategiju, mislim da načelnik mora imati operativu, rukovodnu rutinu.
Uvjeren sam da smo u Općini Sveta Marija to postigli i bez posebnog propisa, barem većim dijelom, jer ja nisam želio solirati. Više ljudi više zna i u suradnji se postiže više.
NA 80 POSTO
● Što ste tim načinom ostvarili od svojih planova za mandat?
- Barem 80% od zacrtanog, ako se gleda financijski. Ali u 20% nerealiziranog zapravo je samo sportska dvorana za koju je Općina napravila sve do temelja (od prvog papira nadalje), a Županija kao osnivač mora dalje (putem EIB-a II), što znači da to nije nama u rukama.
● A što je vama u rukama?
- Briga o infrastrukturi, stvaranju uvjeta za investicije, za razvoj... I rješavanje onih dnevnih potreba običnih ljudi. Primjerice, dvadeset godina rješavao se problem ljekarne, a onda smo mi, jer županijska ljekarna nije pokazivala interes, malo zakuhali s privatnim ljekarnicima i - najednom je problem riješen. Pokrenula se Ljekarna Čakovec i mi sad, nakon dvadeset godina traženja mještana, imamo ljekarnu! S dvoranom nam to nije (još) uspjelo, ali morali smo napraviti barem temelje kako bismo spasili valjanost građevinske dozvole.
Cestu prema željezničkoj postaji u Donjem Mihaljevcu uspjeli smo riješiti prebacivanjem troška na ŽUC. Izgradili smo gospodarsku zonu koja je praktično rasprodana, no, moramo reći da smo stvorili uvjete, ali antiinvesticijska klima koja vlada u krizi iznad je našeg utjecaja. Nismo dobili ni puno novih radnih mjesta.
PARKOVA NA
HEKTARE
● Što je s društvenim objektima, udrugama, komunalnim uređenjem?
- U Svetoj Mariji i Donjem Mihaljevcu interijer društvenih domova je uređen, a vanjsko uređenje već je ranije dobrim dijelom bilo obavljeno, pa za udruge imamo prostora. Primjerice, u Svetoj Mariji je u tako stvorenim uvjetima osnovan stoloteniski klub, uredili smo park i plesni podij, pa se hvalimo da imamo svoj Zrinjevac. Vjerovali ili ne, imamo 7,5 hektara parkova i uređujemo nove. Vrtić upravo dobiva nova igrala i solarno grijanje, DVD-u je uređeno spremište u Svetoj Mariji, predstoji sanacija krova DVD objekta u Donjem Mihaljevcu...
● Po čemu ste se to kao općina najviše okrenuti prema ljudima - kako ste najavili svoj mandat?
- Mislim da je to vidljivo iz sufinanciranja različitih potreba – stipendiramo studente, sufinancira se prijevoz srednjoškolaca, digli smo sufinanciranje vrtića s 50 na 55 posto, razmišljano da Općina preuzme 60 posto... Došli smo u fazu u kojoj se potpuno okrećemo mještanima. Mogli bismo još, ali postoje kočnice.
DECENTRALIZACIJSKA KOČNICA
● Tko je ili što je glavni kočničar?
- Koliko puta smo čuli – decentralizacija? A ja pitam – pa kad će već jednom?! Prema nama se decentraliziraju samo obveze, a novac u sve većoj mjeri ostaje u središnjem državnom proračunu. Vidite i na županijskoj razini. Pliva se koliko se može jer novaca je sve manje, ali baš bi zato upravni odjeli Županije trebali jače logistički - informacijama o propisima i stručnim pitanjima, podržavati općine.
Nisu dosta protočni kanali iz županijskih službi prema općinama. Mislim da su i agencije REDEA i ČAKRA pogrešno postavljene po obimu poslova. One bi nam trebale omogućiti da se kvalitetno kandidiramo u fondovima te da se samofinanciramo, a ne da visimo na proračunu. Tu treba mjijenjati odnose. Ni za ove LAG-ove (lokalne akcijske grupe), kao nekakvo nametnuto EU rješenje, nisam baš siguran da su za nas racionalni.
● Da ne odemo predaleko, zavirimo radije u planove za idući mandat. Što bi trebalo, što se traži?
- Po redu prioriteta – tu je sportska dvorana, planira se gradnja kupališta na zemljištu bivše asfaltne baze, treba još jedna manja gospodarska zona koju bismo smjestili na sanirano zemljište deponija smeća, groblje moramo urediti do najviše komunalne razine, tržnica je stari dug, lokacija je već asfaltirana, ali s papirologijom ćemo se boriti još neko vrijeme...
Još je puno toga, ali u svemu treba na pameti imati ključnu činjenicu: naš je izvorni proračun na jedva 1,4 milijuna kuna, izvan toga su obećanja dotacija iz proračuna višeg reda koja se sve teže ostvaruju.
NE KANDIDIRAM SE VIŠE!
● Namjeravate li se, ipak, kandidirati za još jedan mandat - da ostvarite te planove?
- Ne! Ne mogu zbog povećanog opsega poslovnih obveza. Makar znam da moj SDP u Svetoj Mariji dobiva i iduće izbore! Mislim da će sadašnja koalicija koju vodi SDP zadržati većinu. Kao volonter, više ne mogu nastaviti. Uz dobro funkcioniranje jedinstvenog upravnog odjela u općini, organizaciju i jasan program, mislim da načelnik ni ne mora biti profesionalac. Priznajem: moje iskustvo nije loše. Nisam imao podmetanja ili opstrukcija, opozicija je bila i u konstruktivnoj suradnji, makar uvijek ima nepotrebnog glumatanja koje je preslikavanje odnosa koje gledamo u prijenosima sjednica Sabora. Na lokalnoj razini, trebali bismo se držati pametnijeg posla.
Marijan Belčić

Što kažu mještani?

Alfons Briševac, CNC strojar iz Svete Marije:
- Može se razgovarati s njim. Za nas mlade još možda fali prostor, da se uredi nešto slično kao u domu, nekakvo okupljalište...

Renata Jambrešić, vlasnica frizerskog salona:
- Relativno sam zadovoljna načelnikovim radom. Vidi se da brine, nešto se ipak pokrenulo, ali tržnica nije uređena, a godinama se traži...

Vlč. Pavao Markač, župnik Župe Sveta Marija:
- Za crkvene se potrebe uvijek dogovaramo. Sad je manje novaca, ali prijavimo što treba, pa se onda zajednički traži mogućnosti što napraviti i kako...

Izvor: 3003