Arhiva 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Deficitarna zanimanja u Čakovcu

Grad Čakovec objavio je listu deficitarnih zanimanja na svom području. Naime, od akademske 2007./2008. godine u natječajima za dodjelu gradskih stipendija prednost se daje studentima koji upisuju studije za zanimanja za koja su iskazane potrebe na području Grada Čakovca u petogodišnjem razdoblju. 

Netom objavljena lista deficitarnih zanimanja sastavljena je temeljem podataka o kratkoročnim (do 1 godine) i dugoročnim (4 do 5 godina) potrebama za zanimanjima iz područja društvenih, humanističkih, umjetničkih, prirodoslovnih, tehničkih i biotehničkih djelatnosti, a odnose se na stručne kadrove za koje je potrebno obrazovanje na sveučilišnim i stručnim studijima, odnosno, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima. Nadalje, korišteni su i podaci o potrebama za navedene djelatnosti na temelju Vladine uredbe o praćenju, analizi i predviđanju potreba rada, dok je istodobno Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Čakovec izradio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku za 2014. za Međimursku županiju.

Iz navedenih razloga donosi se zaključak o utvrđivanju obrazovnih programa u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata.

Lista deficitarnih zanimanja, odnosno studija na kojima bi, prema zaključku gradonačelnika Stjepana Kovača, trebalo povećati broj upisanih i stipendiranih studenata odnosi se na sljedeće studije: anglistiku, elektrotehniku, farmaciju, fiziku, germanistiku, građevinarstvo, logopediju, matematiku, medicinu, psihologiju, računarstvo, rehabilitaciju i strojarstvo.

V. Kelkedi 

Izvor: 3093