Arhiva 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

DEJAN BOGDAN: Država nam uskraćuje sredstva za život!

Nezaposlenom Romu Dejanu Bogdanu iz Kuršanca u prosincu 2010. godine u prometnoj nesreći poginuo je 15-godišnji sin Jasmin. Bogdan i njegova supruga Zdenka Oršoš tada su od osiguravajućeg društva primili 640.000 kuna odštete, od čega su 240.000 kuna izdvojili za kupnju obiteljske kuće. Ostalo su utrošili na obnovu kuće, kupnju susjedne parcele, da bi u budućnosti zbrinuli svoju ostalu djecu te uređenje grobnice pokojnog sina…
Zbog odštete koju su primili, Centar za socijalnu skrb Čakovec, kako tvrdi Bogdan koji nas je pozvao da bi javnosti predstavio svoj problem, sada im je uskratio pravo na zajamčenu minimalnu naknadu (socijalnu pomoć). I Bogdan i njegova supruga nezaposleni su te su roditelji osmero djece. Smatraju da im je naknada nepravedno ukinuta.
- U obrazloženju Centra za socijalnu skrb navode da je novcem od odštete moja obitelj ostvarila novčana sredstva kojima možemo uzdržavati obitelj. Takva je odluka u najmanju ruku nepravična, a i suprotna je pravnim propisima kojima su uređena pitanja naknade neimovinske štete zbog smrti bliske osobe. Novac za koji Centar tvrdi da predstavlja prihod iz kojeg bi se trebali uzdržavati članovi obitelji dobili smo u postupku naknade štete po polici obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i on nikako ne može biti prihod za uzdržavanje. Taj novac služi da se onima koji dožive tragediju barem malo ublaži osjećaj duševne boli. Njime se nisam obogatio, nisam ga niti zloupotrijebio, samo sam svojoj obitelji nastojao omogućiti dostojanstveni život, kaže Bogdan.
Smatra da mu je, svojim činom, odnosno uskratom minimalne naknade Centar za socijalnu skrb povrijedio i ugrozio osnovna ljudska prava te najavljuje podnošenje tužbe protiv države.
- Ispada da bi država trebala profitirati u situaciji u kojoj je smrtno stradalo malodobno dijete. Prvo smo izgubili dijete, a sada ostajemo i bez sredstava za život. Želio sam da javnost sazna za našu nevolju jer se slično danas-sutra može dogoditi i nekome drugome, poručuje ogorčeni Bogdan.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3081