Arhiva 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

DEKANOVEC: Uhvaćene četiri lisice

Na području cjele Međimurske županije od 1. veljače organizirano se sprovode akcije lova na grabežljivce lovačkih udruga.
Tako su i članovi Lovačkog društva Fazan iz Dekanovca, koje gospodari s 4.097 ha lovno produktivne površine, prošle nedjelje organizirali lov na grabežljivce. Lovnik Josip Jalšovec iz Podturna odabrao je za nedeljni lov dva područja: Gmajnu i Dekanovsku šumu. To su idealna staništa našeg najvećeg predratora, grabežljivca lisice.
Ulaskom lovaca na Gmajnu, s površinom nešto većom od tri hektara, uz korištenje lovačkih pasa, na čistinu su istjerane čak četiri lisice. Jedna se nakratko uspjela uvući u rupu, a tri su postale meta lovaca.
Naknadno, uz pomoć psa jamara, uhvaćena je i četvrta lisica. Odstrijeljene lisice lovci pokupe te ih zbrinu po lovačkoj proceduri.
Lisica tijekom cjele godine nanosi ogromne štete, pogotovo u vrijeme u kojem divljač podiže mladunce (trčka, fazan, divlja patka, divlji zec, srna). S obzirom da lisica kod nas nema prirodnog neprijatelja, a njena prekobrojna populacija u prirodi može dovesti do neravnoteže, upravo su lovci ti koji svojim lovnim aktivnostima populaciju lisice drže u željenim okvirima. Ona je poznata kao prijenosnik bjesnoće, pa tako može, osim domaćih životinja, ugroziti i ljude.
Tekst i snimak
Josip Horvat Majzek

Izvor: 3070