Arhiva 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Digitalna era i KDS

Razvoj televizije kao medija daje nam nove smjerove i od nas u mjesecima koji predstoje iziskuje da prilagodimo uređaje koje imamo u našim domovima i poslovnim prostorima. Prelazak iz ere analogne u digitalnu televiziju ovih je mjeseci u punom jeku i, uvjetno rečeno, završava 1. siječnja 2011. godine. Tada će u cijeloj Hrvatskoj biti korištena isključivo digitalna televizija.
Prelazak se u svakoj županiji razvija odvojeno, a zajedničko je to da se u periodu od pola godine paralelno emitiraju i analogni i digitalni televizijski programi. Nositelji evidentirani kao pretplatnici Hrvatske radiotelevizije početkom 2009. godine dobili su na kućne adrese bon u vrijednosti 75 kuna kojim mogu doplatiti nabavku pretvarača signala ili TV prijemnika. Kako taj put prelaska s jedne na drugu tehnologiju izgleda, tj. što znači za građane, rekao nam je direktor Kabelsko-distributivnog sustav Čakovec Zdravko Pfeifer i odmah naznačio da njihovi korisnici o tome ne moraju brinuti.
- Oni koji sliku primaju preko KDS-a ne moraju ni o čemu brinuti niti išta moraju kupovati. Gledat će i dalje 35 programa koje sada gledaju preko nas, bez obzira na televizor koji imaju. Oni koji za sebe žele veći izbor kanala, kod nas mogu kupiti digitalni receiver (prijemnik) DVB-C koji omogućuje gledanje oko 105 programa u digitalnoj tehnologiji. Prijemnik košta 430 kuna s PDV-om, a primamo dakako i bon Vlade u iznosu od 75 kuna - kaže Z. Pfeifer.
Pitali smo ima li KDS ikakvu ponudu, ili je možda prikladnije reći alternativu, za one koji ni na koji način neće unovčiti svoj bon?
- Mislili smo i na one koji neće iskoristiti bon. Iznos od 75 kuna prebijat ćemo im s pretplatom KDS-a, tako da će u svakom slučaju iskoristiti iznos. Da netko ne bi požurio, napominjem da ćemo bon na ime pretplate unovčavati od 1. ožujka - zaključuje Pfeifer.
KDS-om je pokriveno područje Čakovca, Nedelišća, Pribislavca, Savske Vesi, Strahoninca i Mačkovca, a mreža će se u skoroj budućnosti širiti na područje Preloga i Murskog Središća. Svi oni koji žive u dijelovima koje KDS ne pokriva svojom uslugom morat će pribaviti analogno-digitalne pretvarače koji koštaju između 170 i 350 kuna, ili digitalne prijemnike - stoga, ne zaboravite unovčiti svoj bon od 75 kuna. Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije obavijestila je nedavno da se u predstojećim mjesecima može očekivati povećanje potražnje za digitalnim prijemnicima, pošto će se po regijama gasiti analogni odašiljači.
Digitalna televizija nudi veću razlučivost slike, visoku kvalitetu televizijskog signala, prijem bez smetnji, veći izbor programa i usluge poput digitalnog teleteksta, interaktivnih usluga, elektroničkih programskih vodiča i HDTV - televiziju visoke kakvoće. U produkcijskom smislu, digitalna TV nudi bolju mogućnost obrade signala, učinkovitiju upotrebu radiofrekvencijskog spektra, jednostavnije pohranjivanje i drugo. Budućnost će donijeti i mogućnost korištenja servisa poput elektronske trgovine, elektronske uprave, korištenja interneta i drugih modernih tehnologija.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2857