Arhiva 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 22.05.2018. 13:16.

Dino je dobivao prilike kakve drugi policajci nisu!

DARKO DRAGIČEVIĆ, DONEDAVNI ŠEF KRIMINALISTIČKE POLICIJE PUM-a I PREDSJEDNIK REGIONALNOG KLUBA IPA MEĐIMURJE-ČAKOVEC

Povodom medijske kampanje koja se vodi u Hrvatskoj nakon smrti policijskog službenika PU međimurske Dine Molnara, osjećam obvezu da se javnost upozna s istinom o radu policijske udruge IPA Međimurje, kao strukovne policijske udruge, jer se neistinama i tendencioznim pisanjem nanosi šteta Udruzi, njenim članovima i osobito projektu podizanja IPA Centra međimurske policije u Gornjem Kuršancu.


Policajac Dino Molnar bio je profesionalac i mlad policajac koji je morao još mnogo učiti o policijskom poslu, koji je iznimno odgovoran, težak i kompleksan. Njegovo viđenje posla nije bilo zasnovano na iskustvu jer ga nije ni mogao steći u svega nekoliko godina rada u policiji, već uglavnom na edukaciji. Kao mladi policajac, nije se štedio u radu i školovanju, ali nije ni prihvaćao i shvaćao širinu policijskog posla. Biti policajac, osobito kriminalistički službenik sa završenom višom policijskom školom, znači napredovati u službi i u pristupu poslu. Baš to mu je omogućeno školovanjem iako nije ispunjavao uvjete za upućivanje na višu policijsku školu zbog kratkog policijskog staža, ali je bilo slobodnih mjesta za upis te premještajem u redove kriminalističke policije u Policijskoj postaji Mursko Središće nakon završetka obrazovanja.

Svih pet godina koje je proveo u PU međimurskoj proveo je kao malo koji policijski službenik. Jedan je od rijetkih koji je iz PU dubrovačko-neretvanske dobio premještaj kući nakon svega jedne godine i koji je dobio priliku za školovanje i prelazak u operativu.
Osobno sam imao prilike razgovarati s njegovim ocem o njegovom dolasku u PU međimursku i osobno sam uz podršku načelnika PU međimurske Ivana Sokača i zamjenika načelnika Danijela Mikulića inzistirao na davanju prilike mladom i školovanom policajcu da se educira u kriminalističkoj policiji, kako bi mogao biti upućen na dodatno školovanje za kriminalističkog službenika za maloljetničku delinkvenciju. Radeći u kriminalističkoj policiji u PP-u Mursko Središće, pokazivao je iznimnu upornost, ali isto tako nastavio je raditi i ostale policijske poslove.

Policajac mora biti pravedan

Događaji s ocem i sinom obitelji Novinščak nemaju apsolutno nikakve veze s korupcijom jer o tome piše i sam Dino Molnar. Tendenciozno i senzacionalističko pisanje, i profesionalno i osobno, naštetilo je ugledu jedne obitelji kojoj je Dino Molnar ispisao kazne u visini od nevjerojatnih 20 tisuća kuna, i to za vožnju neregistriranim četverociklom. Događaji oko vlasnika AC-a Jesenović i njegovog sina također su viđenje mladog policajca. U konkretnom slučaju zaustavio je sina kojem nije radilo svjetlo na autu i istom napisao kaznu iako je prema Pravilniku o načinu izricanja usmenog ili izdavanja pisanog upozorenja MUP-a vozač ispunjavao uvjete za izdavanje upozorenja. Unatoč ispisivanju novčane kazne, Dino je isključio vozača i vozilo nedaleko kuće i istog nije želio pustiti do kuće ili ga prepratiti te na taj način biti građanima na usluzi, već je zatražio da si osigura vučnu službu. Da, sin je u kasnim noćnim satima zvao oca Augustina Jesenovića za organizaciju prijevoza i kada je isti došao na mjesto zaustavljanja, vidjevši što se dogodilo, izrazio je svoje nezadovoljstvo neljudskošću policajca. Da, Augustin Jesenović obratio se u PU međimursku i zatražio objašnjenje zašto njegov sin nema ista prava kao i ostali građani i nije dobio upozorenje. Pravno tumačenje je da je policija kod prekršaja tužitelj i da ima ovlasti primjenjivati načelo svrhovitosti prema svim građanima, odnosno primjenjivati ovlasti iz navedenog pravilnika. Ta ovlast odnosi se i na rukovoditelja koji kontrolira prijave policajca nakon dolaska s terena, pa ju je tako i u ovom slučaju primijenio vođa sektora Kristijan Mlinarić.
Povezivanje ovih događaja koje je opisao Dino Molnar iz svog kuta gledanja, s umiješanošću u korupciju mene, Darka Dragičevića osobno, ali i kao predsjednika policijske udruge IPA Međimurje, članove Udruge, zamjenika Danijela Mikulića i policajca Kristijana Mlinarića, te časne i međunarodno priznate policijske udruge IPA-e, zlonamjerno je i štetno za daljnji rad i suradnju s građanima. Nažalost, bacilo je i ljagu, a privremeno i zaustavilo završetak projekta izgradnje IPA centra u Međimurju koji je trebao biti posvećen poginulim međimurskim policajcima.

IPA sve radi transparentno

Transparentan rad regionalnog kluba IPA Međimurje može se provjeriti na internet stanicama www.ipa-medjimurje.hr na kojima su objavljeni svi projekti Udruge, zapisnici s godišnjih skupština, trogodišnje izvješće o proteklom mandatu Upravnog odbora. Sve vidljivo i javno, jer rad IPA Međimurje mogao bi biti primjer svima. Tužan sam i uvrijeđen da je netko mogao povezati navode iz pisma Dine Molnara s projektom podizanja spomen-parka poginulim međimurskim policajcima u Gornjem Kuršancu, na mjestu pogibelji Željka Murka, policajca kojeg je 2003. godine prilikom progona ubio razbojnik. Pozivam sve koji sumnjaju da ima bilo kakvih zloporaba projekta da slobodno dođu u Udrugu, provjere poslovanje, ali ih moram upoznati s činjenicom da je supruga pokojnog Željka Murka članica Nadzornog odbora IPA Međimurje i aktivno prati projekt, kao i aktivni i umirovljeni policajci, sudionici Domovinskog rata i članovi obitelji poginulih i nestalih međimurskih policajaca.

Dino Molnar živio je svojim stilom života, koji mnogi nisu mogli shvatiti, i bio je utemeljen na zakonu, ali je li bio u skladu s očekivanjima građana i težnjama policijskog sustava da se otvori prema građanima i usmjeri prema recidivistima prekršaja i kaznenih djela, vrijeme će pokazati.

Prozivanje rukovoditelja PU međimurske i članova IPA-e Međimurje kao sudionika sprege s „moćnicima“ sramotno je jer je Dino Molnar od njih dobio priliku i povjerenje koje bi mu netko drugi teško pružio s obzirom na njegov kratak staž.
Takvim pisanjem vrijeđa se 400-tinjak policijskih službenika PU međimurske i 250 članova međimurske podružnice Međunarodne policijske organizacije. IPA Međimurje najaktivniji je regionalni klub u Hrvatskoj, a PU međimurska jedna od najuspješnijih policijskih uprava, pa to možda nekom smeta.
Zadnjim nadzorom unutarnje kontrole kojim je temeljito prekontroliran dosadašnji rad uprave nisu utvrđene nikakve veće nepravilnosti, već manje, kojih ima u svakom radnom procesu.

Očito se samo pravnim putem može postići zadovoljština pred salvama uvreda i laži koje se plasiraju putem medija, izvrćući Dinine riječi. Da, zaštitit ćemo svoj ugled sudskim putem jer to bi učinio i Dino, kao borac za pravdu – ističe predsjednik međimurske IPE Darko Dragičević. (gl.)

Izvor: 3016