Arhiva 08.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

U državnom vrhu

DIZAJNERI KERAMIKE ČAKOVEČKE GRADITELJSKE ŠKOLE

Već više od desetak godina u čakovečkoj Graditeljskoj školi, uz srednjoškolsku naobrazbu za obrtnička i tehnička zanimanja u građevinarstvu, postoje i programi obrazovanja na području likovne umjetnosti i dizajna. Uz dizajnera unutarnje arhitekture te novije usmjerenje medijskog tehničara na području grafike, vrlo dobre rezultate škola postiže na području obrazovanja dizajnera keramike. Nastavnice stručnih predmeta tog usmjerenja sudjeluju na izložbama keramike ravnopravno s profesionalnim umjetnicima na tom području. No, često zajedno s njima izlažu svoje radove i nauspješniji polaznici smjera dizajnera keramike, a njih nije malo.
Prođe li se radnim prostorima za praktični dio nastave dizajnera keramike, prepunim vitrina s učeničkim radovima, dobiva se dojam da nema nijednog koji ne bi mogao biti dio neke reprezentativne izložbe. Svaki rad za sebe je poseban i vjerujemo da je malo onih koji ne bi htjeli da im takvi primjerci krase i oplemenjuju životni ili radni prostor.
O samom usmjerenju ponešto su nam rekle profesorice koje vode praktični dio nastave dizajnera keramike Daria Juras i Tamara Mustač koje su završile visoko obrazovanje za dizajnera keramike, Vesna Osojnički, akademska kiparica, te Sanja Benčić, prof. likovne kulture, i Jelena Valkaj, nastavnica likovne kulture.
Profesorica Juras naglasila je da su i učenici i nastavnici prisutni na gotovo svim izložbama hrvatskih keramičara. Trenutno se, kaže, pripremaju za državno natjecanje koje će se održati u Zaboku.
- Sudjelujemo na izložbama keramike u Rijeci, Varaždinu, Zagrebu, Splitu. Gdje god se održavaju takva natjecanja, mi smo u samom vrhu. Naši nagrađeni učenici s državnog natjecanja najboljih završnih radova maturanata bili su i na izložbi u Bruxellesu. Manuel Varović bio je tamo 2009. godine, a Valerija Salaj 2008. godine. Prošle i pretprošle godine sudjelovali smo na međunarodnom sajmu inovacija Arka na zagrebačkom Velesajmu.

RAME UZ RAME S PROFESIONALCIMA

U nabrajanju uspješnih nastupa naša sugovornica pridodala je i pobjednika s IDIVE (zagrebačka udruga inovatora) 2007. Igora Županića koji je također bio na izložbi u Bruxellesu. Profesori Graditeljske redovno izlažu na međunarodnim izložbama keramike koje organizira Hanibal Salvaro, na izložbama koje organizira Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon iz Varaždina te u zagrebačkoj galeriji Zlatni konj.
Daria Juras rekla je da su nastavnici i polaznici usmjerenja zadovoljni uvjetima u kojima se održava praktični dio nastave.
- Naši učenici tri dana su na praksi u radionicama, a 2 i pol dana slušaju ostale predmete iz srednjoškolskog programa. Praksa se odvija u radionicama za modeliranje, onoj s lončarskim kolom te onoj u kojoj se uče dekorativne tehnike, obrada sadre i keramičarska tehnologija. Imamo peći za pečenje keramike, ali i peć za staklo jer radimo i kombinirane predmete od keramike sa staklom, drvom, metalom, ciglom. Na razini države smo najbolje opremljena škola i imamo najbolje uvjete rada. Nagrade koje osvajamo govore o tome da smo i po rezultatima među najboljima. Na pitanje kakvo obrazovanje dobivaju i što rade učenici koji su završili to usmjerenje, nastavnica Juras je rekla:
- Naši učenici u školi steknu zanat, ali i dobre osnove za nastavak školovanja. Većina ih dalje upisuje studij povijesti umjetnosti, dizajna ili arhitekture. Neki upisuju likovnu kulturu na učiteljskom fakultetu. Jedino oni koji se ne žele dalje školovati bave se keramikom kao obrtnici. No, i oni koji se kasnije možda profesionalno ne bave keramikom često imaju kod kuće radni kutak, pa keramiku izrađuju u slobodno vrijeme.

PREPOZNAVANJE KIČA

Ponešto nam je o školovanju dizajnera keramike rekla i nastavnica Jelena Valkaj:
- Ovo je zvanje predivno stoga što učenici tijekom školovanja puno dobivaju iz likovnosti. Tijekom modeliranja nauče spoj lijepog i funkcionalnog. Radom na lončarskom kolu izrađuju već poluindustrijski proizvod, što može pomoći kada treba što brže izraditi više predmeta. Tijekom obrazovanja oni steknu toliku dozu likovnosti da samostalno mogu odvojiti vrijedno od manje vrijednog, odnosno kiča. Ta likovnost ih prati čitav život. Tu mislim na sve - od oblačenja, uređenja životnog prostora, okolice... Kad dođu kod nas u školu, oni gledaju oko sebe i obično vide malo. Po završetku školovanja, već toliko dobro sve vide, kao da su dobili još dva dodatna oka.

UVJETI I ŽELJE ZA VIŠIM OBRAZOVANJEM

Jelena Valkaj rekla nam je i gdje ona vidi budućnost usmjerenja:
- To je kreativno zanimanje s kojim učenici nakon četverogodišnjeg obrazovanja uz malo truda, volje i snalažljivosti mogu samostalno raditi i dalje se usavršavati.
Stoga bi bilo idealno kad bi se na sveučilištu mogla dobiti diploma majstorskog ispita. To je moguće ostvariti na fakultetima u Sloveniji, Austriji, Italiji, Bugarskoj, ali kod nas ne. Oni školuju profesore keramike. Bilo bi najbolje da se u našoj školi otvori takav smjer višeg obrazovanja jer smo za to već dovovoljno opremljeni.
R. Topličanec

Izvor: 2859