Arhiva 07.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Djevojčice u 7. razredu - rodile!

Što se tiče poroda u ranoj dobi, češće su indikacije za carski rez, koji je sam po sebi rizičan, a ako je porod vaginalan, u maloljetničkoj su dobi učestalije ozljede vrata maternice, rodnice, pa i vanjskog spolovila, što u zreloj dobi života može dovesti do problema

Učenica 7. razreda iz Gornjeg Kuršanca je rodila, a ubrzo poslije nje još jedna trinaestogodišnjakinja. U oba slučaja riječ je o neromskoj populaciji. U službi školske medicine Zavoda za javno zdravstvo od voditeljice mr. sc. Narcise Slugan, dr. med., saznajemo da je upoznata sa slučajem iz Gornjeg Kuršanca.
- Ni u školi koju je djevojka pohađala nisu dugo znali za trudnoću, pa je i našoj službi javljeno kad je dijete već rođeno. Za drugi slučaj ne znam. Stupila sam u kontakt s djevojkom koja je sada dobro i prima svu potrebnu podršku u školi. Srećom, situacije poput ove su iznimno rijetke. U neromskoj populaciji u posljednjih nekoliko godina nismo zabilježili porod u maloljetnoj dobi.
U konkretnom slučaju, nitko iz obitelji djevojke nije mi se obratio, no moje je savjetovalište otvoreno. Ovaj primjer pokazuje da nikada ne može biti previše zdravstvenog odgoja te edukacije o reproduktivnom zdravlju za djecu u dobi od 5. do 8. razreda. Djevojke u toj dobi mogu biti fizički razvijene, ali psiha je nezrela te su mogući problemi. Zato bi multidisciplinaran pristup u edukaciji djece osnovnoškolske dobi bio poželjan u znatno većoj mjeri - kaže doktorica Slugan.
DIJETE JE SPOLNO ZLOUPOTRIJEBLJENO!
O savjetima roditeljima koji se nađu u ovakvoj situaciji razgovarali smo s mr. sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom. Stručnjakinja naglašava da je ovdje riječ o spolnoj zloupotrebi djeteta te dodaje da u tako ranoj dobi roditelji moraju shvatiti da je odgovornost isključivo na njima i ne prebacivati lopticu na školu, društvo i sl.
- Po današnjim normativima zajednice trinaestogodišnjakinja živi svoje djetinjstvo. Počinje odrastanje. Biološki dio tog razvoja je odrađen, iako ne do kraja, ali razvoj psihe nastavlja se još čitavo desteljeće, pa i dulje, čak do tridesete godine života. Socijalno-emocionalno sazrijevanje sporije je u današnje vrijeme zbog konteksta kulture u kojoj živimo te mladom čovjeku treba više vremena da nađe sebe u ovom svijetu.
Kako pomoći obitelji kad do ovakvih situacija dođe?
- Prije svega, obitelj treba odraditi sve da do toga ne dođe. A ako se dogodi, posrijedi je ogroman stres i pomoć stručnjaka svakako je potrebna. Trudnoća u tako ranoj dobi znači da je posrijedi spolna zloupotreba djeteta i tu ne smijemo zatvarati oči. Djevojčica se u takvoj situaciji osjeća izgubljeno i potrebna joj je psiho-socijalna i medicinska pomoć, ali podrška će jednako biti potrebna i roditeljima u svladavanju poteškoća na koje će nailaziti. Ne treba zaboraviti da će upravo roditelji donositi daljnje odluke.
Trudnoća je inače zahtjevno stanje, a kamoli u tako ranoj dobi, kada traži psiho-socijalnu podršku u smislu praćenja situacije i zbrinjavanja. Djevojčica će u traumatskom periodu svog razvoja imati niz emocionalnih posljedica na kojima će trebati raditi drulje vremena, možda i cijeli život. Osobe koje se nađu u takvoj situaciji više nikada ne izlaze iz tog emocionalnog stanja, bez obzira na odluke koje donesu - kaže mr. sc. Jelena Klinčević.
KOMPLIKACIJE U
RANOJ DOBI - ČEŠĆE
Razgovarali smo i s Martom Lajtman-Križaić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, koja u svojoj dosadašnjoj karijeri nikada nije porodila majku u tako ranoj životnoj dobi.
- Svjedoci smo da danas mladi ranije spolno sazrijevaju te prvu menstruaciju neke djevojčice dobivaju već s 9 ili 10 godina.
Ranije spolno sazrijevanje znači i ranije stupanje u spolne odnose, što sa sobom nosi neželjene trudnoće, ali i spolno prenosive bolesti koje mogu imati posljedice u vidu loših papa testova, odnosno infekcija različitim uzročnicima, među kojima i HPV-om. Infekcija HPV-om u kasnijoj životnoj dobi može dovesti do karcinoma vrata maternice. Što je dob mlađa, to je nezreliji epitel vrata maternice, a time i neotporniji prema uzročnicima. Među adolescentima, samo 40 posto parova koristi neko od kontracepcijskih sredstava, a hormonsku kontracepciju koristi samo 7 posto (dok je u razvijenim zemljama hormonska kontracepcija zastupljena s 40 posto među adolescentima). Što se tiče poroda u ranoj dobi, vrlo mlade i emocionalno nerazvijene osobe katkad nisu u mogućnosti surađivati s porodničarom tijekom poroda, što može stvoriti velike poteškoće. Češće su indikacije za carski rez, koji je sam po sebi rizičan.
Ako je porod vaginalan, u maloljetničkoj dobi učestalije su laceracije (ozljede) vrata maternice, rodnice, pa i vanjskog spolovila, što u zreloj dobi života može dovesti do problema sa statikom organa u maloj zdjelici - kaže doktorica Lajtman-Križaić, naglasivši važnost efikasnog rada savjetovališta i edukacije u osnovnoškolskoj dobi te negativan utjecaj medija koji potiču spolni život tinejdžera, popularizirajući čak i promiskuitet.
Doktorica Lajtman-Križaić prikupila je i statističke podatke, od kojih izdvajamo: tijekom 2008. u Hrvatskoj je obavljeno 11 poroda među djevojkama mlađim od 15 godina života, od čega ih je 6 bilo u Međimurju. No, tu je sigurno riječ o romskoj populaciji među kojom je trudnoća u ranoj dobi uvjetovana kulturološkim naslijeđem sredine (op.n.). U dobi od 16 do 19 godina u Hrvatskoj je bilo 1.777 poroda, a u Međimurju 73.
Ako se odluči na pobačaj, djevojka s navršenih 16 godina života ne treba potpis roditelja za provođenje takve odluke. U Međimurju je tijekom prošle godine evidentirano 12 pobačaja u dobi od 17 do 19 godina, dok u mlađoj dobi nisu zabilježeni.
PUT BEZ PUTOKAZA
Problem trudnoće u ranoj dobi otvara puno pitanja kojima je društvo ostavilo upitnik na kraju. Ako maloljetna majka bez pratnje dođe u rodilište, liječnici će obaviti porod, no samo u slučaju da majka (tj. njezina obitelj) dijete ne želi, angažira se socijalna služba.
Pravosuđe ne funkcionira na principu paranormalnog, stoga neki slučaj netko treba prijaviti da bi bio procesuiran. Tko će pomoći maloljetnoj majci da doista postane majka ako to želi? Tko će pomoći njezinoj obitelji? Kako pomoći ocu u slučaju da želi sudjelovati u podizanju djeteta?
Tko će riješiti pitanje odgovornosti njegovih roditelja u slučaju da je maloljetan? Odluke, čija će jeka odzvanjati cijelim životom, u ime maloljetne majke donose punoljetni ljudi koji za nju odgovaraju? Kome da se obrate za pomoć?
U našoj zajednici postoje stručnjaci koji su kompetentni za pomoć i rješavanje svih pitanja, međutim, nema putokaza do njih. Društvo nije stvorilo organiziran sustav pomoći koji bi u ovakvim slučajevima značio i lakši prelazak na sretniji kolosijek.
Željka Drljić

Izvor: 2854