Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Do kraja tjedna toplije

Početak tjedna još uvijek će biti u zimskom ugođaju, uz niske temperature, a zatim nas u drugoj polovici tjedna čeka postupno zatopljenje. Čini se da bi u petak, uz južinu, temperature mogle porasti čak iznad 10 Celzijevih stupnjeva. Za vikend malo hladnije, uz oborine.
Početkom ovog tjedna na vrijeme će sve naglašenije utjecati suha i mirna anticiklona. To nam obično donosi djelomično sunčano vrijeme, uz hladna jutra. Očekuje se umjeren i jak mraz, osobito u slučaju vedre noći. Moguća je i magla. Danju suho i zdravo, uz moguća sunčana razdoblja. Najhladnije jutro bit će u utorak, možda čak između -8 i -5 Celzijevih stupnjeva. Danju izmjena sunca i oblaka, a temperatura će ipak doći na oko 0 Celzijevih stupnjeva.
U srijedu više oblaka, pa će jutro biti malo toplije. Tijekom srijede možda će biti još i malo sunca, ali nije sasvim isključena mogućnost za vrlo slabe oborine na granici kiše i snijega.
U četvrtak promjena vremena s oborinama. S obzirom na temperaturu, moglo bi biti kiše, ali i vrlo malo snijega u ranim jutarnjim satima. Oborina će biti malo, pa se ne očekuju veći problemi. Danju ćemo ipak biti u plusu.
Zatim će u petak naglo zajužiti. Moguće je vrlo malo kiše, ali se očekuju i sunčana razdoblja. I jutarnja i dnevna temperatura bit će u porastu, pa ćemo ponovo osjetiti toplije vrijeme. Puhat će umjeren i pojačan jugozapadni vjetar koji bi mogao temperaturu podići do čak 13 Celzijevih stupnjeva.
Hladna fronta dolazi u noći na subotu, pa će biti jake kiše, a na kraju oborina. Kad zapuše hladniji sjeveroistočni vjetar, moguć je i mokar snijeg u malim količinama. Tijekom subote, prestanak oborina i smirivanje vremena.
U nedjelju, u početku suho i mirno, ali do kraja dana ide još jedna hladna fronta s jakom kišom koja bi u ponedjeljak mogla prijeći u mokar snijeg, vjerojatno ponovo u manjim količinama. U ponedjeljak će malo zahladiti, ali nema većih zimskih udara.
Preporučamo da pratite našu Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 3.2.)

Najveći događaji desetljeća

Gabor, Dorothy, Ceres, Samuel, Tara, Teodor, Filomena… Navedena imena dobro su poznata članovima Crometeo foruma. Riječ je o imenima ciklona koja su (navedenim redom) zauzela najviša mjesta u izboru najvećih meteoroloških događaja u razdoblju od 2004. do 2013. godine. U protekla dva tjedna članovima Crometeo foruma bila su ponuđena 23 meteorološka događaja koja su obilježila prvih 10 godina rada. Nakon što su 73 člana foruma odabrala svojih 10 favorita, poznati su pobjednici. Apsolutni i uvjerljivi pobjednik je događaj nazvan POLARNI UDAR U PRVOJ POLOVICI VELJAČE 2012. : KVARTET ZIMSKIH CIKLONA. Taj je događaj osvojio 642 boda. Čak je 56% glasača taj događaj uvrstilo na 1. mjesto svoje liste. Samo jedan glasač taj je događaj izostavio iz svog izbora.
Na drugom mjestu je legendarna ciklona Dorothy iz studenoga 2004. godine. Ta je ciklona bila pobjednik izbora u prvih pet godina rada foruma. Ciklona Dorothy osvojila je 388 bodova. Treće mjesto zauzeo je događaj CIKLONA CERES: REKORDNI ZAGREBAČKI SNIJEG U SIJEČNJU 2013. s osvojenih 356 bodova. Taj je događaj pobjednik godišnjeg izbora za 2013. godinu.

Zašto pada ledena kiša

Posljednjih dana ljudi nas često pitaju kako je moguće da je prošli tjedan padao snijeg na temperaturi od +1 ili +2 Celzijeva stupnja, a ovih dana na -2°C pada kiša?! Da smo se protekla tri dana uputili na let balonom iznad Međimurja, primjerice (slično je bilo i drugdje iznad većeg dijela unutrašnjosti Hrvatske), doživjeli bismo zanimljiv događaj. Krećemo od tla na temperaturi zraka od -3°C. Uspinjemo se na veće visine i temperatura polako opada na -5°C. A onda odjednom, na oko 800 metara visine, nagli porast temperature na oko +5 Celzijvih stupnjeva. Nastavljamo uspon i temperatura polako pada, ali je sve do 2 km visine još uvijek u plusu. Tek iznad 2 kilometra ponovo tonemo u negativu.
Na visini od oko 3 kilometra, gdje je vlaga visoka i nastaju oblaci i oborine, temperatura zraka bila je oko -5 do -10 stupnjeva Celzijevih. U oblacima gore nastaje snijeg i on počinje padati prema tlu. Dakle, iz oblaka oborina pada u obliku snijega. No, sada već znate što čeka pahulje na njihovom putu prema tlu. One moraju proći i taj topliji sloj zraka između 800 i 2.000 metara nadmorske visine. U tom sloju pahuljice se sasvim (ili djelomično) otope i onda ponovo uđu u sloj hladnog zraka koji se nalazi ispod 800 metara nadmorske visine. Jednom rastopljena pahuljica više se ne može vratiti u pahuljicu, nego prema tlu nastavlja padati u obliku kišne kapi. To su slučajevi u kojima u nizinama pada kiša koja se onda zaledi na smrznutom tlu i hladnim predmetima uz tlo i stvara opasnu poledicu.
Takva kiša zapravo se zove prehladna kiša (supercooled rain) jer je temperatura njenih kapi ispod 0 Celzijevih stupnjeva (ali je i dalje u tekućem stanju i to može biti čak i do -40°C). No, čim dotakne neki predmet, odmah se zaledi. Ova situacija nije rijetka i dogodi se skoro svake zime, kad u naše krajeve dolazi topliji zrak po visini, a u nižim slojevima ostane nataložen hladan zrak. Ovaj je put ta situacija potrajala nešto dulje, pa je sloj leda postao prilično debeo. (K. Božarov)

Izvor: 3067