Arhiva 25.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Dobitnici nagrade Zrinski

Uz proslavu Dana Međimurske županije koji se obilježava 30. travnja, i ove će godine na svečanoj sjednici Skupštine biti uručeno najviše županijsko priznanje - Nagrada Zrinski - ljudima, asocijacijama i tvrtkama koji su dugogodišnjim predanim radom ostavili traga u našoj zajednici te postigli značajne rezultate.
Nagradu Zrinski za prošlu godinu primit će Stjepan Taradi-Utek iz Belice, čovjek koji je cijeli život posvetio glazbi. Glazbenik i dirigent najviše je godina proveo u Limenoj glazbi Belica, a zahvaljujući njegovom zalaganju, Limena glazba Belica godinama je bila, a i danas je jedna od najboljih u državi. Odgojio je niz generacija mladih puhača. Zahvaljujući njemu, osnovano je niz puhačkih orkestara, limenih glazbi i sastava koji su osvojili brojne nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim smotrama. Za svoj rad na promicanju međimurske glazbene kulture dobio je više priznanja. Tako je za svoj nesebičan rad od dr. Franje Tuđmana dobio Hrvatski pleter, zatim Povelju Hrvatskog sabora kulture, nagradu za životno djelo Općine Belice i niz drugih priznanja Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije. Stjepan Taradi-Utek cijeli je svoj život pridonosio zajednici i promociji kraja u kojem živi i to ga obilježava kao neizostavno ime međimurske glazbene scene.
Nagradu će primiti i Hussein Saghir, dr. med., spec. radiolog, voditelj Odjela radiologije i ultrazvuka u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Jedan je od osnivača Županijske lige za borbu protiv raka i njezin je 15-godišnji predsjednik (od 1998.). U obrazloženju piše da je svojim djelovanjem doktor Saghir postao sinonim za kontinuirane uspješne javnozdravstvene akcije usmjerene na otkrivanje zloćudnih oboljenja po kojima je Međimurska županija prepoznata u državi.
U provedbi nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Međimurska županija ostvarila je najveći odaziv u Hrvatskoj (80 posto). Hussein Saghir inicirao je osnivanje niza klubova kao što je Klub žena operiranih od bolesti dojke (čiji je stručni suradnik od osnutka 2000. godine), Klub laringektomiranih, Klub operiranih od raka debelog crijeva „Ilko“ i Klub operiranih od raka prostate.
Također je organizator kontinuiranog obilježavanja važnih nacionalnih i međunarodnih datuma vezanih za borbu protiv raka: Dana narcisa od 2002. godine, Dana ružičaste vrpce od 2004. godine, Dana mimoza od 2009. godine, Dana bolesnika od 2006. godine, kao i brojnih humanitarnih koncerata na kojima su prikupljena značajna financijska sredstva donirana Županijskoj bolnici Čakovec za nabavu opreme potrebne u borbi protiv zloćudnih oboljenja.
Poslovni uspjesi
Nagrada Zrinski dodjeljuje se i Trgovačkom društvu TONI d.o.o. iz Donjeg Kraljevca koje niz godina bilježi poslovni uspjeh u gospodarstvu naše županije. Tvrtka TONI d.o.o., koju vodi poduzetnik Antun Marodi, obiteljska je tvrtka utemeljena 1992. godine, a bavi se kooperacijom, otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.
Tvrtka posluje na 4 lokacije, i to poslovnica i centrala u Donjem Kraljevcu te poslovnice u Donjoj Dubravi, Podturnu i Rasinju. U sklopu tvrtke nalaze se i poljoprivredne apoteke. Tijekom 2012. godine tvrtka je ostvarila neto 74,000.000 kuna prihoda te je tijekom 2012. godine otkupila oko 40.000 tona žitarica što je sve u cijelosti plaćeno. Tvrtka TONI d.o.o. prati svoje kooperante kreditiranjem poljoprivredne proizvodnje. Na taj način broji sve više kooperanata, pa je postala i prepoznatljiva tvrtka na području sjeverozapadne Hrvatske. Tvrtka iz godine u godinu raste i jača te time pridonosi boljitku gospodarstva Međimurske županije, piše u obrazloženju.
Udruge
U zajednici je prepoznat i rad članova Udruge slijepih, drugoosnovane takve asocijacije u Hrvatskoj koja danas okuplja 214 članova. Rad Udruge bazira se na pomoći članovima u prevladavanju poteškoća vezanih uz gubitak vida.
U najširem smislu, Udruga slijepih Medimurske županije angažirana je u prevenciji socijalne isključenosti osoba oštećena vida i članova njihovih obitelji.
Udruga organizira konferencije, manifestacije i događanja, kako bi se javnost upoznala s teškoćama, ali i pozitivnim primjerima i uspjesima slijepih osoba. Kontinuirano ukazuju i na nepovoljan položaj slijepih žena i svih žena s invaliditetom u Međimurju. Protekla je godina bila u znaku osnivanja i razvoja Socijalne udruge “Humana Nova”. Kao jedan od osnivača i član Socijalne zadruge, Udruga slijepih, koju godinama vodi predsjednica Marija Ciglar, svojim primjerom nastoji poduprijeti ideju socijalnog poduzetništva kao mogućeg alternativnog modela zapošljavanja slijepih i ostalih osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji.
Nagradom Zrinski bit će ovjenčano i Dobrovoljno vatrogasno društvo Mala Subotica čiji članovi ove godine obilježavaju 120 godina rada svog DVD-a. Dulje od stoljeća, generacije dobrovoljnih vatrogasaca iz M. Subotice humanim radom pridonose sigurnosti zajednice te materijalnih dobara u najtežim okolnostima, poput požara, poplava i drugih nesreća i incidenata. Četrdesetih godina prošlog stoljeća mnogi članovi DVD-a Mala Subotica uključuju se u antifašistički pokret za oslobođenje Međimurja i Hrvatske, a u novije vrijeme podosta članova DVD-a sudjelovalo je u Domovinskom ratu.
Osim vatrogastva, Društvo 1898. godine osniva i vatrogasnu limenu glazbu koja djeluje sve do današnjih dana. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća dolazi i do formiranja tamburaške sekcije u okviru DVD-a iz koje kasnije nastaje Kulturno-umjetničko društvo “Tomaž Goričanec”, a iz njega se kasnije osniva nova udruga - “Zvon”. Danas DVD M. Subotica okuplja 80 aktivnih članova.
U okviru Društva djeluje i pomladak - 50-ak djece i mladih koji iz godine u godinu ostvaruju izvrsne rezultate na natjecanjima. ®

Izvor: 3026