Arhiva 09.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

DOČEK NOVE GODINE: Tučnjava umjesto koncerta

Dok su Čakovčani u novogodišnjoj noći na Trgu Republike očekivali pompozno najavljivan nastup zagrebačkog glazbenika Jure Stublića, Jura je liječio rane u stanici hitne pomoći u Čakovcu. Rane na tijelu i duši zadobio je, prema vlastitim tvrdnjama, od suorganizatora koncerta, 59-godišnjaka iz Marije Bistrice (Mladena Muheka) koji ga je izmlatio u sobi čakovečkog Hotela Park. Makljaže je, navodno, bilo, o čemu iz Policijske uprave međimurske svjedoči i priopćenje medijima, prema kojem su 31. prosinca 2012. godine oko 18 sati policiji prijavljena dvojica muškaraca, u kasnim pedesetim godinama života, protiv kojih će biti podnesena prijava nadležnom prekršajnom sudu zbog narušavanja javnog reda i mira. Jedan od aktera ove policijske “zabilješke” je Jura Stublić koji je novinaru Jutarnjeg lista izrazio duboku povrijeđenost činjenicom da ga međimurska policija stavlja u isti koš s nasilnikom koji ga je prebio.
- Nisam pretučen, nego sam izvrgnut iznenadnom napadu koji nisam očekivao. Taj me organizator, odnosno posrednik organizatora, pozvao u hotelsku sobu, nekoliko sati prije nastupa, gdje mi je trebao pokazati potvrde o uplaćenim honorarima i porezima. Ustanovilo se da je uplata izvršena samo na dio sredstava te je dotični ostatak htio isplatiti u gotovini. Rekao sam mu da je to protupravno i da ne pristajem na takve dogovore, na što je on burno reagirao te me nekoliko puta udario u glavu i odgurnuo. Od udarca sam pao i spotaknuo se o hotelski namještaj te ozlijedio kralježnicu – ispričao je Jura Stublić za Jutranji, dodavši da ga je napadač kojeg je, tvrdi, upoznao tek koji dan prije nastupa, držao zatočenog u sobi oko sat vremena, prijeteći mu smrću. Namjerava pravdu istjerati - pravom. No, za policiju je ovaj događaj tek “cveba za novinare” jer je incident prošao – bez teških tjelesnih ozljeda obojice aktera. Posljedice su osjećali tek obožavatelji Jure Stublića na čakovečkom glavnom trgu, no, za to policija nije nadležna. Nadležna je Turistička zajednica Čakovca.
Samo sam jaukao?!
Stublić je pogođen prekršajnom prijavom za remećenje javnog reda i mira jer tvrdi da je samo zaviknuo dok ga je napadač “obrađivao”. Smatra se posve nevinom žrtvom napada te dodaje da ga je policija alkotestirala i da je test bio negativan. Zbog jakih bolova uzrokovanih ozljedama pri napadu, Jura nije mogao otpjevati u Čakovcu u novogodišnjoj noći, a Čakovčanima je putem medija poručio da će im se odužiti koncertom.
Umjesto Jure, Dalmatinci (klapa Maslina) pismom su grijali Čakovčane na dočeku nove godine - i to satima.
Uloga žrtve –
sigurno sklonište?
Od odgovorne osobe u Turističkoj zajednici Grada Čakovca (organizatoru dočeka nove godine), direktorice Ivane Maltar zatražili smo odgovore na pitanja vezana uz nepojavljivanje Stublića na Trgu Republike. Izbjegla je odgovoriti javnosti smatra li se odgovornom za neodržavanje nastupa te zašto je u organizaciji Stublićeva gostovanja Turističkoj zajednici uopće trebao posrednik? Ivana Maltar skriva koliko je koštao nastup klape Maslina i Jure Stublića, a nije se očitovala ni o tome smatra li da je sponzor (PBZ) oštećen i ponižen. Umjesto odgovora, medijskim kućama poslala je priopćenje – smjesu žalopojke i samohvale koja glasi:
- Turistička zajednica Grada Čakovca organizator je brojnih manifestacija i javnih programa u Gradu Čakovcu, uključivo i Doček nove godine. Uz podršku sponzora, ove smo godine odlučili našim građanima i posjetiteljima pokloniti novogodišnji program s poznatim hrvatskim izvođačima – klapom Maslina te Jurom Stublićem i grupom Film. Sama organizacija programa popraćena je velikim entuzijazmom te nas je izuzetno veselila činjenica da ovakvim dočekom Čakovec dolazi na VIP listu hrvatskih gradova koji novu godinu dočekuju na gradskim trgovima, uz poznate hrvatske estradne zvijezde. Za organizaciju nastupa izvođača angažirana je tvrtka Xenia promet d.o.o. iz Marije Bistrice koja se bavi organizacijom glazbeno-zabavnih programa i glazbenom produkcijom i s kojom smo dosad korektno odradili neke ranije programe. Organizacija dočeka odvijala se u najboljem redu do trenutka u kojem smo obaviješteni da se gospodin Jura Stublić i bend nisu pojavili na tonskoj probi i ne žele nastupati. Odmah po saznanju, odlučila sam stupiti u kontakt s gospodinom Stublićem koji je nakon dužeg razgovora i nagovaranja ostao ustrajan u svojoj odluci da nije u mogućnosti održati koncert jer se ne osjeća dobro. Nakon toga je zajedno s članovima grupe Film napustio Čakovec. Također želim napomenuti da nisam primijetila da je gospodin Stublić pretučen. Takvim ishodom bili smo primorani brzo djelovati kako bismo održali novogodišnji program te je dogovoren duži nastup klape Maslina, kao i zamjenski izvođač, gospodin Boris Babarović - Barba, pjevač legendarnih Crvenih koralja.
Usprkos nedolasku gospodina Stublića, javnost je odlično ocijenila koncert klape Maslina i gospodina Babarovića. Novogodišnji program nikad nije bio posjećeniji, ponoćni vatromet bio je među najljepšima do sada, a atmosfera odlična. Na žalost, sve je ovo palo u sjenu napisima na raznim portalima i tiskovinama koji su uslijedili o napadu na pjevača.
O događajima ranije te večeri u hotelu između dviju spominjanih strana doznali smo iz medijskih članaka i službenog priopćenja odvjetnika Xenia prometa d.o.o., gospodina Darka Domijana. Čude nas, doduše, neki od medijskih navoda, primjerice kako gospodin Stublić tvrdi da nije prepoznao predstavnika agencije u dogovoru s kojim je došao na koncert u Čakovec. Isto tako, ukoliko se radilo u napadu, kako to da je policija obje strane prijavila za narušavanje javnog reda i mira, kako navode pojedini mediji. Turistička zajednica Grada Čakovca u cijeloj ovoj situaciji smatra se oštećenom stranom te ćemo, sukladno sklopljenom ugovoru, tražiti naknadu nastale štete i javnu ispriku građanima – napisala je Ivana Maltar, direktorica TZ-a Grada Čakovca, i izbjegla sučeljevanje s novinarima i – javnošću.
Željka Drljić

Jura Stublić tražio je od gospodina Muheka novac bez potpisa!

Poštovani, obraćam Vam se kao pravni zastupnik moje stranke gospodina Mladena Muheka. Kako bi Vaši čitatelji bili istinito i u potpunosti upoznati sa svim činjenicama u vezi događaja koji se spominje u navedenom članku, a koji se dogodio u Čakovcu dana 31.12.2012. god., oko 18,30 sati, u ime moje stranke gospodina Mladena Muheka, navodim sljedeće.
Prije svega, tvrdnje gospodina Jure Stublića kako je pretučen u čakovečkom hotelu uoči nastupa na novogodišnjem koncertu nisu točne i interpretirane su s očitom namjerom da se od strane gospodina Stublića prikrije istina o cijelom događaju.
Trgovačko društvo XENIA-PROM d.o.o. koju zastupa direktor Mladen Muhek kao agencija koja se dugi niz godina bavi organizacijom glazbeno zabavnog programa te glazbenom produkcijom, sklopila je tijekom prosinca 2012.g. ugovor o nastupu gospodina Stublića na dočeku Nove godine na trgu Republike u Čakovcu te je ugovoren honorar za g. Stublića u iznosu od 50.000 kn te je 25.000 kn na inzistiranje gospodina Stublića isplaćeno prije samog nastupa, dok je ostatak od 25.000 kn trebao g. Stubliću biti isplaćen na dan nastupa prije tonske probe putem blagajničke isplatnice.
I sve bi bilo u redu da gospodin Stublić nije odbio potpisati primitak ostatka honorara od 25.000 kn već je inzistirao da primi novac bez bilo kakvog potpisa, odnosno dokaza da mu je honorar u cijelosti isplaćen, na što moja stranka gospodin Muhek nikako nije mogao pristati. Tada u hotelskoj sobi dolazi do malo oštrijeg dijaloga i to prvenstveno zato što je g. Stublić odbio potpisati primitak honorara i jer je odmah želio napustiti hotel i otići bez da nastupi na već ugovorenom novogodišnjem  nastupu. 
U međusobnom naguravanju g. Stublić je odgurnut u zid sobe i zadobio je lakše ogrebotine na ruci, a nikako se ne radi o tome da bi bio pretučen. Treba reći da je sve troškove pokrivala Turistička zajednica Grada Čakovca koja je sklopila ugovor s XENIA-PROM d.o.o. s kojom uspješno surađuje dugi niz godina te koja zbog ne nastupanja g. Stublića na ugovorenom novogodišnjem nastupu ima mogućnost tražiti naknadu štete od odgovorne osobe za ovaj incident.
To svakako nije moja stranka XENIA-PROM d.o.o. niti njezin direktor Mladen Muhek.
Ukoliko je pak gospodin Stublić želio ovakvim svojim neprofesionalnim ponašanjem nanijeti štetu i narušiti ugled struci koju predstavlja, ESTRADI, onda je u tome uspio, nažalost na štetu svih onih koji kao profesionalci obavljaju taj posao od kojeg žive na sasvim drukčiji način.
Za Mladena Muheka
odvjetnik Darko
Domijan

Izvor: 3011