Arhiva 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Dolazi suhi dio jeseni

Još se sjećamo prvog mraza otprije desetak dana. On je ove godine stigao ranije nego što je trebao, pa je, nažalost, mnogim vrtlarima i poljoprivrednicima prerano završio sezonu berbe i vanjskih radova. Stvarno možemo reći da je bio nepotreban jer je nakon njega ponovo zavladalo osjetno toplije vrijeme, pa je u proteklih sedam dana temperatura zraka ujutro bila oko 10°C, u nekim danima i viša, a dnevna temperatura porasla je čak do 24 Celzijeva stupnja. Dakle, vratilo nam se bablje ljeto. Povremeno je bilo i kiše, a hladan zrak zadržavao se sjeverno od Alpa. U Alpama je proteklih dana palo preko pola metra snijega, a snijeg se spustio do Münchena i Salzburga! Ta hladnoća neće doći k nama.
U ponedjeljak, do kraja dana suho, djelomično sunčano i toplo.
Utorak i dalje u južini. Prema kraju dana postupan porast naoblake, pa do večeri ponegdje može pasti malo kiše, ali dan još uvijek možemo nazvati ugodnim, toplim i suhim. Temperatura zraka bit će slična ili čak možda i stupanj viša nego u ponedjeljak. Meteoropati, budete li imali problema, slobodno okrivite vrijeme.
KIŠA U SRIJEDU
Izgleda da bi u srijedu ujutro bilo puno oblaka, uz povremenu jesensku kišu, a i temperatura zraka će se sniziti u odnosu na topao početak tjedna. Zapuhat će sjeverni vjetar s kojim će stići to zahladnjenje. Kiša bi u srijedu do sredine dana mogla i prestati, a nastupit će i djelomično razvedravanje. Popodnevna temperatura u srijedu će biti barem 5 stupnjeva niža nego u utorak.
To je kratkotrajno pogoršanje vremena, pa će nam već u četvrtak stići stabilizacija. Ujutro su moguće magla ili niska naoblaka, a jutro će biti i dosta hladno, s temperaturom između 3 i 6°C. Danju dosta sunčanog vremena, ali neće biti onako toplo kao početkom tjedna.
TOPLIJE TIJEKOM VIKENDA
U petak očekujemo postupno lagano zatopljenje. Bit će suho i djelomično sunčano. U jutarnjim satima valja računati na mjestimičnu maglu ili nisku naoblaku, a danju dosta sunca. I jutarnja i dnevna temperatura polako će rasti, osobito u subotu, kad će i malo zajužiti. Pravo bablje ljeto. To je nepovoljna vijest za meteoropate, ali dobra za sve one koji vole toplinu i žele dane provesti na otvorenom. Sigurno će nam dobro doći i ušteda na grijanju.
Lijepo vrijeme bi se nastavilo i u subotu, možda bi dnevna temperatura bila samo stupanj-dva niža nego u petak. Općenito, vikend će biti više nego ugodan!
U nedjelju nas očekuje toplo vrijeme, uz dosta sunca Približavat će nam se promjena vremena, pa bi tijekom dana moglo malo zajužiti i zatopliti. Kvarit će se i biometeorološka situacija, pa bi meteoropati i kronični bolesnici ponovo mogli imati manjih tegoba povezanih s vremenom.
Ponedjeljak će biti malo promjenjiviji, ali i dalje dosta toplo. Prema kraju dana možda padne i malo kiše.
Za precizniju vremensku prognozu nazovite 060/555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 14. listopada)

Izvor: 3051