Arhiva 17.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Domaći prijevoznici strahuju za budućnost

S prvim danom prosinca javni linijski prijevoz u Međimurskoj županiji preuzet će Presečki grupa d.o.o iz Krapine, što je domaće prijevoznike diglo na noge. Temeljem javnog poziva, Povjerenstvo je izabralo najpovoljniju ponudu koju je dala upravo Presečki grupa, a krapinska tvrtka ponudila je vrlo jeftin prijevoz s relativno novim voznim parkom i preuzimanjem obveze zapošljavanja bivših zaposlenika AP Toursa u stečaju.
Proteklog tjedna međimurski su prijevoznici zatražili termin za sastanak sa zamjenikom župana Matijom Posavcem, od kojega su tražili da demantira ili potvrdi odluku Povjerenstva. Naime, do njih je došla informacija da je Presečkom dostavljeno rješenje i da se čeka potpis ugovora iako nisu odrađene najave da će, prije uvođenja u posao, Presečki kod javnog bilježnika morati ovjeriti izjavu da će se držati vlastite ponude. U ponudi je navedeno da će karta za sve putnike na relacijama do 15 kilometara koštati jednu kunu, do 30 kilometara 3 kune, a do pedeset 5 kuna.
Jedan od prijevoznika proteklog nam je tjedna rekao kako i oni pozdravljaju konkurenciju, ali da se u ovom slučaju radi o dampinškim cijenama i nelojalnoj konkurenciji, a svi se oni boje da će im Presečki, jednom kad uđe na ovo područje, uzeti sav posao.
- Mi smo i dalje voljni pomagati Županiji te obavljati linijski prijevoz i s nestrpljenjem čekamo dan kad će se dogoditi revolucionarno sniženje cijena, pa možda i mi jednog dana naučimo formulu na koji je način moguće tako jeftino obavljati prijevoz, a da sve bude u skladu sa zakonom. Ako prijevoz putnika zaista bude toliko jeftin, tada će i karte za srednjoškolce i studente biti kudikamo jeftinije nego do sada, pa ih Županija i općine više ne bi trebale sufinancirati. Zašto bi općine sufinanirale prijevoz sa sto kuna, Županija s isto toliko, a još 220 kuna daju roditelji, kad će mjesečna cijena prijevoza iznositi najviše stotinjak kuna, pitaju se međimurski prijevoznici.
Zamjenik župana Matija Posavec potvrdio nam je da je Presečkom izdano rješenje, ali da ugovor još nije potpisan, a odgovor na pitanje zašto od Presečkog nije traženo nekakvo jamstvo, kako je to bilo najavljivano, zamjenik župana izbjegao je dati.
- Ono što mogu reći je da ćemo pažljivo pratiti drži li se Presečki uvjeta ili ne, a u slučaju nepridržavanja - raskinut ćemo ugovor.
V.Trstenjak

Izvor: 2899