Arhiva 30.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

DOMAŠINEC: Djevojke se sestrile

Domašinec je u nedjelju, 20. svibnja oživio stari običaj, dugo zapušten - njegove djevojke održale su svečanost sestrenja, po prvi put nakon više od šezdeset godina. U nekadašnja vremena neudatim je seoskim djevojkama bilo uskraćeno pravo da idu na zabavu. Iznimka je bila samo “Bela nedelja”, prva po Uskrsu, kad su se imale priliku zabaviti, uz čin sklapanja posestrimstava – taj je običaj sada vraćen iz zaborava. Uprizorenje su pripemili Osnovna škola Domašinec i Muzej Međimurja, koji je time obilježio Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, a sestrenje uklopio u svoj program Mali školski kustosi, kao njegovu središnju ovogodišnju manifestaciju. Svečanost je počela okupljanjem pred Osnovnom školom u Domašincu, uz kraći program koji su izveli učenici drugog razreda i Puhački orkestar Općine Domašinec. Formirana je povorka koja je krenula mjestom u dom Cecilije Mavrin, glavne kazivačice o nekadašnjem običaju, s vlastitim iskustvom sestrinstva. Djevojke su kod nje preuzele “štafetu”, posebno urešen dizani kolač, glavni simbol sestrenja, i prenijele je kroz selo u dom Cecilije Marodi u kojem je održan sam čin, kao i u ona vremena. U završnoj riječi manifestacije Vlado Kalšan, ravnatelj Muzeja Međimurja, zahvalio je na organizaciji ove manifestacije OŠ Domašinec, osobito najzaslužnijima - učenicama Marti Furdi i Josipi Juračić koje su postale mlade kustosice Muzeja, i njihovoj mentorici Sneženki Jankaš.
Priznanja Muzeja dobili su i Cecilija Mavrin, veteranka KUD-a i živo sjećanje na običaj, Violeta Haček, predsjednica KUD-a Domašinec, Ana Lacković, članica Udruge žena “Potočnica”, savjetnik u izboru odjeće i izradi štafete, Jasenka Đurić, stručna suradnica Škole i podrška mentorici, i Tihomir Cvrtila, ravnatelj Škole i voditelj Puhačkog orkestra Općine Domašinec. Skrb o materijalnoj i duhovnoj baštini, glavna zadaća muzealaca, svakim je danom sve lakša, rekao je Kalšan, jer je sve više ovakvih ljudi, udruga, asocijacija, klubova i ustanova kojima je na srcu očuvanje tradicije, starina i običaja.
Ovime obnovljen običaj sestrinstva, zanemaren od pedesetih godina prošlog stoljeća, može biti sjajna turistička manifestacija u Domašincu i, uz druge potencijale koje ima, biti od velike koristi za nacionalnu i međunarodnu promociju Domašinca, rekao je Kalšan.
Dražen Kovač

Izvor: 2979