Arhiva 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

DONJA DUBRAVA: Strašan (i čudan) pijetao!

Kad se Mariji Matotek iz Donje Dubrave proljetos izleglo dvanaest pilića, nije ni slutila da će među njima biti i jedno neobično pile. U početku pile ko pile, a kasnije, kad se opernatilo, puno je pažnje posvećivalo svom izgledu. Suprug Josip i ona često su bili u nedoumici je li poodraslo pile koka ili pijetao. Kljunom bi se tako satima dovodilo u red. Postalo je veće od ostalih kokoši, narasla mu je krijesta, a rep ostao kratak.
- Jednog jutra, suprug i ja smo se čak i posvađali je li naše već odraslo pile muško ili žensko. U svađi, muž ga je nazvao Pero, a ja sam rekla da je kokoš.
Onda sam ipak morala popustiti jer je moja još dojučerašnja kokoš ranog ljetnog jutra zakukurikala. Suprug je pobjedonosno uzviknuo: Vidiš da je muško! Morala sam se pomiriti s tim.
Posebno, jer sam za nekoliko dana primijetila kako gazi ostale četiri kokoši koje imamo. Dok je sve obavio, ponovo se počeo pipkati i gospodski uređivati, ispričala nam je 77-godišnja Marija Matotek iz Donje Dubrave.
No, suprugova sreća što je pogodio spol nije trajala dugo.
- Nedugo nakon toga, išla sam kraj kokošinjca, kad sam vidjela da naš Pero sjedi u košari u kojoj ostale kokoši nesu jaja. Pola sata kasnije, ispod njega našla sam jaje. Zatim je glasno kokodakao, kao kokoš. Onda nam tek ništa nije bilo jasno. Ponovo sam sa suprugom započela raspravu je li Pero kokoš ili pijetao. To nam ni dandanas nije jasno, smije se gospođa Marija ovoj seoskoj enigmi.
Više se ne svađamo oko njega, već je postao zanimljiva tema susjedstva i šire. Rekli bismo - na dobrom glasu.
Ujutro, u pola šest, kad su supružnici još u krevetu, slušaju ga kako kukuriče. Gospođa Marija kaže da ima poseban, baršunast glas „s prigušivačem”. Kasnije se udvara i redom poseksa sve kokoši. Slijedi njegovo uređivanje, da bi se u popodnevnim satima pretvorio u kokoš koja redovito nese jaja.
- Jako smo zadovoljni jer je tako svestran i poseban. Seksualno sve u jednom.
Susjedi kažu da je Pero baš prigodna priča vezana za referendum, koja se vrtjela ovih dana.  
Upravo što je tako drugačiji i poseban, supružnici su mu obećali dug život u njihovom dvorištu.

Zinka Čižmešija

Izvor: 3058