Arhiva 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

DONJA DUBRAVA U NEVJERICI: Kuki nestao s groblja!

Mještani Donje Dubrave  već mjesecima žive u nevjerici. Otkad je prije dva mjeseca jednostavno opustošeno četrdesetak grobnica s kojih su odnesene sve mesingane i brončane figure, te pričinjena materijalna šteta od 50.000 kuna, i više, strahovalo se da to za vandale nije sve.
To se obistinilo proteklog tjedna, kada su mještani dojavili da je nestao i kip žene Gizele Bogomolec, u prirodnoj veličini izliven u bronci, privatno vlasništvo 50–godišnjakinje iz Donje Dubrave, vrijedan 18.000 kuna. U policijskom izvješću stoji da je u tom vremenu nestao i povijesni brončani kip židovskog dječaka Rudolfa Hirschlera Kukija, djelo Vanje Radauša, samo u materijalu vrijedan 75.000 kuna. Kip je dao izraditi njegov otac Rudolf, jedan od najvećih trgovaca drvom na tom području još prije Drugog svjetskog rata. Skulpturu Kuki, kao spomenik kulturne baštine, proteklu je godinu zaštitilo Ministarstvo kulture i postala je vlasništvo Muzeja Međimurja. Iz povijesnih razloga, skulptura Kuki stajala je na nadgrobnom mjestu dječaka na mjesnom groblju u Donjoj Dubravi. Policija traga za počiniteljima, no do sada potraga nije dala rezultate.
Glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić rekao je da se potraga okreće u pravcu organiziranog kriminala otkupa sekundarnih sirovina, što uzima sve veći zamah. Upravo se sumnja da su sve vrijednosti ukradene u tu svrhu. Posebnu pozornost, rekao je Gosarić, policija će posvetiti groblju u Donjoj Dubravi koje je u proteklih nekoliko mjeseci devastirano i s kojeg je odnesena većina vrijednih stvari koje se mogu preprodati.
O emotivnoj vrijednosti tu se ni ne može govoriti. Na udaru vandala ovo je groblje bilo na listi prioriteta, zatim slijedi čakovečko, ali i ostala.
Zinka Čižmešija

Izvor: 2890