Arhiva 19.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

DONJI HRAŠĆAN: Je li pronađen leš Krunoslav Kontrec?

U četvtrak, 13. listopada policija je nešto poslije 14 sati dobila obavijest o tome da je na polju Slokovec kod Donjeg Hrašćana pronađen ljudski leš. Orući svoju ledinu, pronašao ga 75-godišnji mještanin Do-njeg Hrašćana. Policija je odmah poduzela pretragu terena, a tijelo izuzela i uputit će ga na forenzička vještačenje u Centar “Dr. Ivan Vučetić” u Zagrebu. Policija je suzdržana kad je riječ o identitetu, ali sa sigurnošću se može reći da je pronađeni leš tijelo Krunoslava Kontreca iz Turčišća. Ovime je okončana petnaestomjesečna potraga za njegovim tijelom, važnim, iako, paradoksalno, ne i odlučujućim elemntom u progonu njegovog ubojice. Policija je za ubojstvo Kontreca, počinjeno 25. srpnja prošle godine, optužila njegovog sumještanina Krešimira Marodija (38). Nakon što je Kontrecov nestanak iz kuće postao sumnjiv, policija je svojim metodama istraživanja došla do toga da Marodija osumnjiči kao počinitelja ubojstva, a u potvrdu njene sumnje išli su i neki forenzički detalji na pretpostavljenom mjestu ubojstva. Saznanja koja je policija prikupila bili su dovoljni Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu da podigne optužni prijelodlog protiv Marodija, a i dovoljno uvjerljivi da ga Županijski sud u Varaždinu prihvati, usprkos tome što tijelo ubijenoga (još) nije bilo pronađeno. U postupanju policije i pravosuđa pri ubojstvima tijelo ubijenoga iz jasnih se razloga smatra ključnim elementom u utvrđivanju činjenica, ali iznimno, kao što je bilo u ovom slučaju, posredni dokazi, ako ih Državno odvjetništvo i sud ocijene dovoljno jakima, mogu biti osnova za sudski progon osumnjičenog. No, tijelo ubijenoga svakako je od izuzetne važnosti i nastavak procesa protiv Marodija odvijat će se pod drugim pretpostavkama. Rasprava u procesu nedavno je, podsjetimo, bila prekinuta stoga što je u blizini Drave kod Đurđevca pronađen kostur za koji se posumnjalo da bi mogao biti Kontrecov. Krešimir Marodi sada je smješten na psihijatrijskom bolničkom odjelu za osobe lišene slobode. Leš je našao 75-godišnji Andrija Barić iz Donjeg Hrašćana, a policiju u četvrtak obavijestio Antun Novak, njegov susjed. Antun kaže:
- U četvrtak, oko 10 sati zvala me susjeda i rekla da je susjed orući polje naišao na kosti. Rekla mi je - daj ti to pogledaj, ti si lovac, ti ćeš znati o čemu se radi, je li to jelen ili nešto drugo. Pogledao sam, ali sam već na prvi pogled vidio da se tu radi o kostima ljudske ruke. Vidjelo se da je tu i ljudska odjeća, a ne životinjkska dlaka. Bile su to trenirka i papuče i odmah sam shvatio da to mora biti Kontrecovo tijelo.
Antun kaže da polje na kojem je tijelo nađeno nije bilo zasijano prošlih nekoliko godina, ali ga je vlasnik održavao oranjem. Prošle je godine orao plitkom brazdom i time možda samo bolje prikrio leš, a ove godine dublje – tako su i posmrtni ostaci Krunoslava Kontreca izašli na površinu. Ali Antun dodaje:
- Čudno je što dosadašnje potrage nisu dale rezultata. Da su nas lovce zvali, mi bismo ga našli. Treba uvažiti da je ovo domašinski revir, što znači da je trebalo zvati tamošnje lovce, a oni bi možda pozvali nas, ali našli bismo ga.
Glasnogovornik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić odgovara:
- Nakon bitke, lako je biti general. Sad, kad je tijelo nađeno, svi znaju gdje ga je trebalo tražiti. Mjesto na kojem je ono nađeno leži na udaljenosti od oko kilometar i pol zračnom linjom od mjesta ubojstva, ali osjetno duže ako se ide poljskim putevima. Nije to tako blizu, a tko se bude našao pred zadatkom da detaljno pretraži težak teren poput ovog, sav u raslinju, znat će ocijeniti koliko je to velik posa. Policija je učinila sve što je bilo u njenoj moći, angažirala je i udruge, među njima i lovačke, a i institucije, pa i Gorsku službu spašavanja koja je u takvim poslovima priznata u svijetu. Bile su angažirane stotine ljudi. Zamolili smo za suradnju i građane koji mogu dati korisnu obavijest i zahvaljujemo na ovoj koja nas je dovela do tijela.
Gosarić dodaje upozorenje - policija još ne smatra gotovom stvari da je pronađeno tijelo Krunoslava Kontreca. Leš je upućen u Centar za kriminalistička vještačenja “Dr. Ivan Vučetić”, radi identifikacije. Ishod će biti poznat za oko dva tjedna. To je normalno, policija u nizu stvari mora biti vrlo predostrožna. No, iz neslužbenih izvora saznajemo da se pronađeno tijelo u nizu detalja poklapa s onim što je policija tražila. Zagonetka je riješena.(d.k.)

Izvor: 2947