Arhiva 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Drago Glavina u raljama sukoba interesa?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske pokrenulo je postupak u kojem će pokušati rasvijetliti elemente anonimne prijave (iz 2011. godine!) protiv saborskog zastupnika i bivšeg gradonačelnika Preloga Dragutina Glavine. Povjerenstvo je, piše u odluci, “odlučilo da se pokreće postupak zbog mogućeg sukoba interesa koji proizlazi iz korištenja položaja gradonačelnika Preloga radi postizanja probitka za trgovačko društvo GLAVINA d.o.o.”.
- Dragutin Glavina pozvan je da dostavi Povjerenstvu očitovanje na razloge pokretanja ovog postupka. U prijavi se navodi da je trgovačko društvo u vlasništvu dužnosnika Dragutina Glavine od trgovačkog društva TEAM iz Čakovca kupilo poslovni prostor. Prema prijavi, u to vrijeme isto trgovačko društvo bilo je u poslovnom odnosu s Gradom Prelogom, kao izvođač radova izgradnje osnovne škole. Poslovni odnos s TEAM-om ugovorio je Dragutin Glavina kao gradonačelnik Preloga. Nadalje, navodi se da je isto trgovačko društvo izvodilo i radove na novoj zgradi gradske uprave te da je ugovaranje ovog posla povezano s otplatom kredita kojim je trgovačko društvo u vlasništvu Glavine od TEAM-a kupilo poslovni prostor.
Povjerenstvo je izvršilo provjere i donijelo odluku o pokretanju postupka zbog moguće povrede Zakona o sukobu interesa. Povjerenstvo je izvršilo uvid u izvješća o imovinskom stanju dužnosnika koje je dostavio povodom obnašanja dužnosti zastupnika u Hrvatskom saboru te povodom obnašanja dužnosti gradonačelnika Preloga. Iz izvješća, kao i iz izvatka iz sudskog registra Trgovačkog suda u Varaždinu, Povjerenstvo je utvrdilo da je dužnosnik interesno povezan s trgovačkim društvom Glavina d.o.o. - piše u izvješću.
Od aktualnog gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka saznajem da nikakav službeni upit niti zahtjev za dostavom dokumentacije po ovom predmetu nije dostavljen na adresu uprave Grada Preloga.
Drago Glavina tvrdi da - nit je luk jeo nit ga je mirisao. Anonimni je prijavljivač, kaže, potpuno polupao lončiće:
- U anonimnoj prijavi navodi se da je tvrtka Glavina d.o.o., čiji sam bio nekadašnji suvlasnik, od tvrtke Team d.d. kupila poslovni prostor u vrijeme u kojem sam kao gradonačelnik ugovorio gradnju Osnovne škole Prelog, što ne odgovara činjenicama. Poslovni prostor kupljen je i uređen u vremenu od 1995. do 1997. godine. Dužnost gradonačelnika obavljao sam u vremenu od 2003. do 2013. godine. U anonimnoj prijavi također se navodi kako je ista tvrtka Team d.d. izvodila i radove na novoj zgradi gradske uprave te da je ugovaranje toga posla povezano s otplatom kredita za tu kupoprodaju. Navedeno također nema podlogu u stvarnosti pošto je postupak javne nabave za ugovaranje tih radova 2008. godine provodilo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Tvrtka Team d.d. nije bila jedini ponuđač na natječaju, ali je bila najpovoljniji.
Dio kredita za kupnju poslovnog prostora otplatili smo, a nažalost, dio ćemo još jedno vrijeme otplaćivati. Ne držim puno do anonimnih prijava. A ova je prljava optužba, kao i kampanja koja se vodila protiv mene na zadnjim lokalnim izborima. Ali, to je iza mene. Ponosan sam na Prelog koji je danas ugodno mjesto za življenje i o kojem se govori kao primjeru razvoja jedne sredine. Ponosan sam na svoj doprinos u tome. Svi moramo naučiti radovati se tuđim uspjesima. Zatomiti i odbaciti onaj naš... - odgovara Dragutin Glavina.
Željka Drljić

Izvor: 3050