Arhiva 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

DRAMA U ZASADBREGU: BOMBA PRIJETILA DJECI

U petak se u Zasadbregu odvijala drama, no bez tona. Mještani nisu ni bili svjesni što se događa zahvaljujući sabranosti djelatnika tamošnje područne škole i profesionalnosti policije. Nešto prije 11 sati, djelatnik tvrtke T-mobile došao je u redovan pregled repetitora koji se nalazi tik do škole. Nakon što se popeo na platformu stupa visokog 15-ak metara, uočio je napravu za koju je posumnjao da je bomba te se u strahu brzo spustio i ušao u školsku zgradu. Naišao je na vjeroučitelja i obznanio mu svoju sumnju, a poslije toga, valjda zbog prestravljenosti, otišao iz škole, po kolegu. Djelatnici zasadbreškog područnog odjela OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu odreagirali su - mudro. Prvo su nazvali policiju, potom posve smireno pustili djecu kućama te o slučaju obavijestili ravnateljicu škole. Učenici su pušteni kućama zapravo 5 minuta prije završetka nastave te nisu ni bili svjesni što se događa.
Policijska uprava međimurska (prema njihovom službenom izvješću) poziv djelatnika T- mobilea prima tek u 11.20 sati, kad su učitelji već “pripremili teren policiji”. Nakon što su djeca otišla kućama, sklonili su svoje automobile s parkirališta kako bi ostavili mjesta policijskim službenicima. Učitelji su se zadržali kod zgrade te nadgledali (i prije dolaska policije) da se djeca ne zadržavaju na igralištu i ne prolaze pokraj stupa repetitora.
Pirotehničar je uskoro sigurno uklonio napravu, nakon čega je policija obavijestila djelatnike škole da opasnosti više nema.
KADA JE EKSPLOZIV
POSTAVLJEN?
U medijima su se tijekom posljednjih godinu dana pojavljivali napisi i vijesti o negodovanju dijela mještana zbog straha od zračenja repetitora koji se nalazi u zaista neugodnoj blizini škole i kuća. Svojevremeno su izvršena i mjerenja po nalogu iz nadležnog ministarstva, utvrđeno da nema štetnog zračenja i cijela se priča - utišala. No, zanimljivo je da se pregledi repetitora obavljaju rijetko, a posljednji je put ovaj repetitor pregledan u studenom prošle godine. Stoga mještani Zasadbrega s pravom postavljaju pitanje - koliko im je dugo eksplozivna naprava visjela nad glavama?
ZABRANA DAVANJA IZJAVA?!
Od nastavnika zasadbreškog područnog odjela, na žalost, nismo mogli dobiti izjave o kontroli koju su uspostavili nad situacijom jer je davanje izjava (bez njezinog dopuštenja) zabranila ravnateljica škole Jelena Haček (?!). U svakom slučaju, ravnateljica bi trebala biti ponosna na zasadbrešku učiteljsku ekipu. Niti su paničili niti su širili uznemirujuće vijesti po selu, zahvaljujući čemu nije ni bilo okupljanja na mjestu događaja i smetnji policiji.
STREPNJA OSTALA
Strepnja je nastupila i uvukla se u srca učitelja i roditelja tek nakon okončanja drame. Sada svi željno očekuju vijest iz policije o uhićenju bolesnog uma kojem je na pamet palo (p)ostaviti eksploziv.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2866