Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

DRAŠKOVEC: Započelo ispitivanje bušotine

Proteklih je dana oživjela parcela s termalnim izvorima u Draškovcu, tj., započela je prva faza projekta izgradnje geotermalne elektrane, prve takve vrste u svijetu! Prva faza podrazumijeva ispitivanje postojeće bušotine koja će se dodatno istražiti te adaptirati za potrebe budućeg sofisticiranog postrojenja.
Radovi koji se izvode preduvjet su za instaliranje separatora i pripadajuće opreme, zahvaljujući kojoj će se izdvojeni ugljični dioksid u ohlađenoj vodi utiskivati nazad u zemlju, u isti geotermalni sloj iz kojeg je voda izvađena. Sa svakom sljedećom fazom projekta povećavat će se i proizvodnja energije do konačnog kapaciteta od 6 megavata. Koordinator projekta Peter Vesenjak na predstavljanju projekta javnosti istaknuo je da će preloškim poduzetnicima i građanstvu biti omogućen izvor jeftinije električne energije. U toj se činjenici ogleda jedan od elemenata važnosti ovog stranog ulaganja na području grada Preloga. Podsjetimo, na parceli u Draškovcu, koja je nekada bila vlasništvo tamošnjeg poduzetnika Josipa Kobala, otkriveni su izvori vruće termalne vode, a investitor u ovom velikom projektu je švicarska tvrtka Clozed Loop Energy AG.
Izgradnja geotermalne elektrane ne znači da u Draškovcu neće biti podignut dugonajavljivan lječilišno-turistički kompleks. Naprotiv, geotermalna elektrana “rotor” je budućeg kompleksa. (žd)

Izvor: 3066