Arhiva 01.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

DRAŽEN HORVAT IZ KNEZOVCA: Preko sudskih veza do grunta?

Dražen Horvat, soboslikar iz Knezovca, 25. veljače vratio se iz ratom zahvaćene Libije nakon 4 noći i pet dana čekanja na spas na aerodromu u Tripoliju, a umjesto tople obiteljske atmosfere, doma ga je dočekalo neugodno iznenađenje. Ne sluteći ništa, dok je on radio u Libiji, njegova supruga Sanja pripremila je teren da svu imovinu, pa i onu Draženovu, darovnim ugovorom “prepiše” na svog oca.
Sa sadašnjom suprugom Sanjom Horvat, službenicom za izvršenje kazni na Prekršajnom sudu u Čakovcu, Dražen se oženio 16. siječnja 2010. godine, nakon što su već više od 12 godina i živjeli zajedno. Zajedno su napravili kuću, uz pomoć njegovih i njezinih roditelja, na parceli koju su mu darovali njegovi roditelji, a Dražen je zbog financijskih problema i kako bi izbjegli oduzimanje imovine, koja je od lipnja 2004. zbog kredita od 35 tisuća eura opterećena pravom zaloga “Posojilnice - Bank Ziba, registrirane zadruge s omejenim jamstvom” iz Villacha, kod javnog bilježnika sa Sanjom napravio ugovor po kojem za 100 tisuća kuna formalno “prodaje” gradilište Sanji, ali novac, naravno, nije isplaćen. Nakon dovršenja kuće, 2009. godine Dražen i Sanja, koji još nisu bili službeno vjenčani, kod drugog javnog bilježnika sklapaju ugovor o darovanju kojim Sanja svom suprugu Draženu, suposjedniku na nekretnini, daruje polovinu nekretnine, a ugovorom dopušta da Dražen bez njezinog daljnjeg pitanja i privole u zemljišnoj knjizi ishodi uknjižbu prava vlasništva na svoje ime. Uz ogradu da će ugovor na provedbu radi uknjižbe prava vlasništva na Draženovo ime ići nakon prestanka kreditnog odnosa s Posojilnicom iz Villacha.
- Moja sadašnja supruga ovu je kuću, dvorište od 308 čhv-a u 1/1 dijela, iako je ona i u mom vlasništvu, kao i kompletnu unutarnju opremu kuće, darovnim ugovorom na prijevaru prenijela na svog oca iz Strahoninca, a ja sam ostao bez ičega. Taj je darovni ugovor, ovjeren kod javnog bilježnika, potpisala svojim djevojačkim prezimenom Posavec iako se službeno preziva Horvat, kao što se to vidi i na vjenčanom listu. Međutim, ona do dandanas nije promijenila svoje dokumente iako sigurno dobro zna da je neprijavljivanje promjene “generalija” prekršaj. Njezin je otac sada upisan kao vlasnik cijele nekretnine 1/1, što se vidi i iz izvatka iz zemljišne knjige od 17. ožujka ove godine, a ja sam ostao bez ičega - ispričao nam je Dražen koji je protiv Sanje i njezinog oca na Oćinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu podigao kaznenu prijavu zbog krivičnog djela prijevare. Ugovor kojim Sanja svom ocu daruje nekretninu sačinjen je 11. ožujka 2011., na Zemljišno-knjižni odjel Općinskog suda u Čakovcu Sanja Horvat (na ugovoru Posavec) ugovor predaje 14. ožujka, a samo tri dana kasnije, već 17. ožujka s darovateljice na njenog oca izvršen je prijenos prava vlasništva u cijelosti. Sanjin otac, prema ugovoru, preuzima otplatu kredita u iznosu od 36.260 eura. Dražen tvrdi da je njegovoj supruzi to uspjelo zbog veza i poznanstava jer kao sudska službenica ima velik krug poznanstava na sudu, u policiji i gruntovnici.
Dražen Horvat danas je psihički uzdrman čovjek. Zbog svega je, kaže, bio prisiljen zatražiti i liječničku pomoć, ali i pomoć sustava socijalne skrbi za koji baš i nema lijepe riječi. Pritužbu na rad Centra za socijalnu skrb u Čakovcu početkom svibnja uputio je na adresu javnog pravobranitelja RH.
Pred ovim je bračnim parom (imaju malodobnog zajedničkog sina, a oboje još i djecu iz ranijih veza) brakorazvodna parnica, ali kako sada stvari stoje, ne i podjela bračne stečevine jer je Dražen ostao bez svega. Zasada još uvijek živi u kući koja više nije njegova, sa suprugom, sinom i pokćerkom, ali u zasebnim prostorijama koje se zaključavaju te uz povremenu intervenciju policije zbog Draženovih prijava za nasilničko ponašanje supruge. Komuniciraju pisanim porukama, pa mu Sanja u jednoj od njih postavlja uvjete oko plaćanja režija, hrane, otplate kredita, uz upozorenje Draženu kako u vezi kuće neće biti ni o čemu obaviješten jer samo ona može razgovarati s direktorom austrijske banke...
Vlado Trstenjak

Financijski krah
Iako smo željeli čuti i “drugu stranu” te nakon što smo gospođi Horvat telefonski prenijeli za što je optužuje suprug, Sanja Horvat pristala je iznijeti i svoju stranu priče. Međutim, na dogovoreni razgovor gospođa Horvat nije došla, a u kratkoj pisanoj izjavi Sanja Posavec, kako je dopis potpisan, Draženove probleme objašnjava “posljedicom njegove financijske silazne putanje koja traje već 15 godina, a sada je dosegla kulminaciju” te da je zbog financijskih krahova Dražen već tri puta psihijatrijski liječen.
- Za svo to vrijeme u kojem je Dražen bio opsjednut financijama nije imao realnu sliku događanja u obitelji, ali o tome uskoro, napisala je Sanja Posavec. (vt)

Izvor: 2927