Arhiva 17.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Dražen Horvat: Ukrali su mi kuću i dostojanstvo!

Utučen, psihički slomljen i pomalo rastrojen, ali izrazito uporan, Dražen Horvat iz Knezovca u petak se ispred zgrade Međimurske županije odlučio za štrajk glađu. Pred zgradu je stigao nešto oko deset sati, nakon što je obavio razgovor s djelatnicama Centra za socijalnu skrb, očito nezadovoljan što nije dobio papire kojima će dalje pokrenuti postupak privremenog skrbništva za 13–godišnjeg sina. To je bila samo kap koja je prelila čašu, ali njegova čaša počela se puniti nekoliko godina prije, kad je doživio svojevrstan financijski i poslovni slom. Najviše ga je pogodilo što ga je, kako on smatra, pomoću pravosudnog sustava, neljudski prevarila vlastita supruga, inače djelatnica Prekršajnog suda u Čakovcu. Ona je, bez njegovog znanja, na svoga oca prenijela svu zajedničku stečevinu, obiteljsku kuću i dvorište. Nakon toga, pokrenula je brakorazvodnu parnicu koja je u tijeku. Pred zgradom Međimurske županije, pred kojom je stajao, pohodila ga je i policija, no on je čvrsto ostao pri svome. Želio je da mu netko pomogne jer se totalno umorio u borbi s vjetrenjačama. Tim više što je sredinom prosinca zakazana prva rasprava oko podjele zajedničke imovine supružnika na koju bi on došao kao čovjek „bez igdje ičega“. Nakon toga, podrazumijeva se, ostao bi i bez prava na skrbništvo nad svojim sinom koji trenutno živi s njim, ali još uvijek u kući koja, prema papirima, više ne pripada Draženu.
Iako je bio petak i kraj radnog tjedna, župan Ivica Perhoč odlučio je primiti Dražena jer, kako sam kaže, najlakše se oglasiti o ljudsku nevolju. Istaknuo je - ako je što u njegovoj moći, ima volju i želju pomoći mu. Saslušao ga je uz nazočnost ravnateljice Centra za socijalnu skrb Suzane Belović. Najviše što muči Dražena je sporost rješavanja njegovih predmeta u svim institucijama u kojima mora ishoditi pojedine papire da bi sve, a u konačnosti pravdu, istjerao na čistac. Posljednje što nije mogao dobiti bili su upravo papiri kojima bi pokrenuo postupak o skrbništvu. No, koliko-toliko uspjeli smo pohvatati konce i kronologiju njegove, pomalo zaista intrigantne, životne priče. Iako slomljen, nije krio detalje kojima se možda ne ponosi, čak ni to da se psihički liječi i da je doživio nesvakidašnju silaznu putanju do trenutka ove margine i odluke da štrajka glađu.
- Sa Sanjom sam živio jedanaest godina, a vjenčali smo se u siječnju 2010. godine. Sve je bilo nekako u redu do braka. Stekli smo svoju imovinu, napravili zajedničku kuću, imamo 13–godišnjeg sina, a i Sanjina kćerka živjela je s nama. Ja imam dvoje djece iz prvog braka koja žive s majkom. Godinu dana prije sklapanja braka, radio sam kao soboslikar i kooperant na montiranju knaufa, u čemu nisam mogao naplatiti napravljen posao milijunske vrijednosti. Zato sam se 2009. godine pokušao baciti pod vlak. Završio sam u bolnici i nekako smo prešli preko toga. Zvao sam ženu koja mi je pomogla i tada je počela moja – silazna putanja. Dio novca naplatio sam u posljednje vrijeme, a sve se pokazuje da ću moći uskoro i ostalo. Ipak, slomilo me. Sa ženom sam priskrbio mnoge stvari.
Dražen je zbog financijskih problema i kako bi izbjegli oduzimanje imovine, koja je od lipnja 2004. zbog kredita od 35 tisuća eura opterećena pravom zaloga “Posojilnice - Bank Ziba, registrirane zadruge s omejenim jamstvom” iz Villacha, kod javnog bilježnika sa Sanjom napravio ugovor po kojem za 100 tisuća kuna formalno “prodaje” gradilište Sanji, ali novac, naravno, nije isplaćen. Nakon dovršenja kuće, 2009. godine Dražen i Sanja, koji još nisu bili službeno vjenčani, kod drugog javnog bilježnika sklapaju ugovor o darovanju kojim Sanja svom suprugu Draženu, suposjedniku na nekretnini, daruje polovinu nekretnine, a ugovorom dopušta da Dražen bez njezinog daljnjeg pitanja i privole u zemljišnoj knjizi ishodi uknjižbu prava vlasništva na svoje ime. Uz ogradu da će ugovor na provedbu radi uknjižbe prava vlasništva na Draženovo ime ići nakon prestanka kreditnog odnosa s Posojilnicom iz Villacha.
- Odlučio sam se za rad u Libiji kako bismo konačno došli na – zelenu granu. No, nakon šest tjedana, jedva sam izvukao živu glavu. Vratio sam se kući posljednjih dana veljače. Tako sam ih želio zagrliti jer su mi pred očima stalno titrale slike koje sam iz Libije donio. Slike kako u Tripoliju gaze živu djecu i ubijaju, kako sve gori. Ipak, pravi pakao dočekao me upravo doma. Moja supruga, sudska službenica, svojim lažnim predstavljanjem otela mi je svu imovinu. To sam saznao sasvim slučajno, pri ishođenju nekih papira u gruntovnici! Kako je to moguće, pitao sam se u šoku onog prvog trenutka?!
I zaista, prema papirima, njegova supruga S.H., inače službenica za izvršenje kazni čakovečkog Prekršajnog suda, uredno je kod javnog bilježnika sa svojim ocem potpisala ugovor o darivanju nekretnina - cijelu kuću i kompletno unutarnje uređenje. Međutim, pri ovjeri, dotična sudska službenica koristila se imenom S. P., a ne kao S.H., što zapravo jest, a to proizlazi i iz vjenčanog lista. Sanjin otac, prema ugovoru, preuzeo je otplatu kredita u iznosu od 36.260 eura.
- Možda nije promijenila osobnu iskaznicu nakon sklapanja braka, no itekako dobro je znala što čini. Uvjerio sam se u to iz službenih policijskih izvora jer prekršajno je djelo neprijavljivanje promjene adrese, prezimena. Ona radi na radnom mjestu na kojem dobro zna što čini. Najviše me boli što su zemljište u Knezovcu darovali moji roditelji prije sklapanja braka sa Sanjom koja je očito koristila oba prezimena, kako joj je odgovaralo. Tako je bilo i u ovom slučaju, u kojem je lažnim predstavljanjem prenijela zajedničku nekretninu. Samim tim, i čakovečka je gruntovnica nezakonito uknjižila vlasništvo oca supruge.
Zbog kaznenog djela prijevare, Dražen Horvat prijavio je mjerodavnom državnom odvjetništvu svoju suprugu i njezinog oca. Sve je potkrijepio dokumentima. Kaže da očito to nije mogla napraviti sama, već uz nečiju pomoć. Uz čiju, to će se još vidjeti jer je sve ovih dana elektronskom poštom proslijedio USKOK–u. Do daljnjeg, on i dalje živi u „svojoj“ kući kao podstanar svoga tasta. Zajedno sa sinom i pod istim krovom sa, sada već bivšom, suprugom Sanjom. Policija svako malo zvoni na vrata zbog obiteljskog nasilja.
- Jesam slomljen i pod terapijom, ali nisam lud da dižem ruku na bilo koga. Nisam nasilan, samo sam duboko potresen svime što me kao malog čovjeka snašlo. Za obiteljsko nasilje uglavnom prijavljujem suprugu. Ovakav život je nepodnošljiv. Sin živi sa mnom u jednom dijelu kuće, želim skrbiti za njega i skrbim. Majka ne skrbi. Uredno čuvam sve račune ulaganja u kuću i prije nego sam upoznao Sanju. Izdržavam dijete i to želim nadalje. Nadam se da će mi upravo svi sačuvani računi koje sam podmirio novcem svoga vlastitog rada pomoći da ponovo postanem čovjek i otac kakav želim biti. Liječnica je rekla da zadovoljavam uvjete za invalidsku mirovinu. Zaboravio sam reći da sam u prometnoj nesreći motorom slomio nogu na četiri mjesta i da se još oporavljam od operacije. Nisam kockar i nisam pijanac, u ovom trenutku samo vapim da mi netko pomogne u sporosti rješavanja svih predmeta. Županu hvala, mislio sam da će samo proći kraj mene nakon odrađenog radnog tjedna, ali zaustavio se. Ponudio mi je prijevoz kući, što sam odbio. Ponudio mi je novac. I to sam odbio jer ga imam dovoljno za život. Ponudio mi je pomoć u rješavanju mojih predmeta. Prihvatio sam. To mi je jedino potrebno da vratim dostojanstvo malog čovjeka i živim u miru sa svojim sinom. Ostalo je nebitno, vjerujte mi.
Zinka Čižmešija

Ne želim komentirati
Draženova, sada već bivša, supruga Sanja Posavec vrlo je kratko telefonski prokomentirala Draženove „šokantne poteze“. Vidno uznemirena i na radnom mjestu, rekla je da nema nikakvo pisano rješenje da je njezin otac vlasnik njihove kuće i da je prva rasprava o podjeli zajedničke stečevine tek u prosincu ove godine. Negirala je sve što joj se pripisuje i vrlo odlučno i „ljudski upozorila“ neka pripazim što pišem. Rekla je da o djetetu brine prema potrebi i da bi se o Draženu puno toga dalo reći. Međutim, da to ne želi, već da ovaj razgovor smatramo neslužbeno i službeno– nevažećim.

Izvor: 2951