Arhiva 26.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

DRAŽENKA ŠANTL IZ MALOG MIHALJEVCA – LJUBITELJICA CVIJEĆA, ZAČINSKOG I LJEKOVITOG BILJA

Prepuna cvijeća, okućnica obitelji Šantl iz Malog Mihaljevca najljepša je u lipnju, kada cvjeta najveći dio zasađenih biljaka. No, njen atraktivan izgled vidljiv je i ovih dana, kada su u cvatu brojni ljiljani koje Draženka, koja o svemu tome brine, i najviše voli. Osim običnih i onih bijelih, starinskih, procvao joj je plavi afrički. Njega je smjestila uz bazenčić s ribicama u čijem joj je postavljanju pomogao suprug Željko koji i brine za ribice. O svojoj ljubavi prema cvijeću i biljkama veli:
- Volim se baviti cvijećem i vrtom jer to me opušta i smiruje nakon radnih zadataka na poslu. Sinovi su mi već odrasli i od jeseni će oba biti na studiju, pa ih neće baš puno biti kod kuće. Tako ću i ja lakše prebroditi razdvojenost, a i imat ću više vremena za sve to.
Od četrdesetak vrsta cvijeća koje uzgaja, Draženka priča da gotovo nijednu sadnicu, lukovicu ili sjeme nije kupila.
- Sve sam ili dobila ili s nekim razmijenila. I sama prikupljam sjeme cvijeća i biljaka koje imam zasađene te sama uzgajam presadnice. To se isto tako odnosi i na sjeme i presadnice povrća.
Naša sugovornica otkriva nam još jednu svoju želju:
- Htjela bih zasaditi što više ljekovitog i začinskog bilja. Sada već imam kadulju, melisu, bosiljak, ružmarin, lavandu, origano. I vlasac ulazi u tu skupinu bilja, ali kad cvate, on je ujedno i dekorativan. Imam rodbinu u Novigradu, pa sam s mora donijela čak i artičoku. Lijepo se razvija, ali je to višegodišnja biljka, pa plodove ima od druge godine, pa nadalje.
Kad se radi o cvijeću, Draženka prednost daje starinskim, domaćim vrstama.
- Volim starinske, domaće vrste cvijeća, i to trajnice s kojima je nešto manje posla. Imam zasađene katruže, narcise, jaglace, srčeka, starinske bijele ljiljane, škrnecline (kale), fuksije, muškatle, bijelu hortenzije i perunike u svim bojama. Na ulazu je zasađeno puno puzajućeg cvijeća. Uglavnom, nastojim zasaditi takve vrste da je uvijek nešto u cvatu.

Ružica Topličanec

Izvor: 2887