Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Drma li se Marijanu Vargi stolac u ministarstvu?

Predstojeći lokalni izbori unijeli su „živost“ u mnoge sredine u Međimurju, pa tako i u Donju Dubravu u kojoj već mjesec dana traju intenzivni pregovori između HNS-a i SDP-a. Treba li obnoviti zavjet vladajućeg HNS-a i SDP-a? Idilu je poremetio Ivan Đođ (SDP) koji se nakon desetak godina svoje političke neaktivnosti u općinskoj vlasti pojavio s čvrstom željom da bude načelnik Općine. U tome je u početku imao i podršku županijskog SDP-a jer je općinski SDP sve četiri godine bio neaktivan, osim što je njegov predsjednik Željko Kovač obnašao funkciju predsjednika Općinskog vijeća Donje Dubrave. To mu je bilo i lako uz načelnika kakav je Marijan Varga (HNS). Kovač je zato umalo ispao iz igre u slaganju nove garniture i koalicije, ali spasilo ga je zaleđe njegovih koalicijskih partnera koji su odbili Đođa. HNS je u Donjoj Dubravi na lokalne izbore mogao i sam, ali je i SDP želio ostati u vladajućoj strukturi. E, tu je onda pomogao Marijan Varga, sadašnji načelnik, koji je u međuvremenu našao visokorangiran posao nu Ministarstvu gospodarstva, dok mu je na čelu bio Radimir Čačić. Zašto? Čačića sad više nema da ga štiti, a iz saborskih redova SDP-a stiglo je i obrazloženje da je Vargi navodno zaprijećeno da će ostati bez stolca u Ministarstvu ako ne koalira sa SDP-om ili čak instalira njihovog čovjeka za načelnika! O čitavoj priči Marijan Varga kaže:
- Dobro znate da sam ja osoba koja ne pada ni na kakve ucjene ni tako formulirane ultimatume, stoga glasine nisu istinite. Ja svoj posao u Zagrebu obavljam savjesno, a istina je da destruktivne osobe, koje nisu bile u tijeku cijelo ovo vrijeme, apsolutno nismo željeli u općinskoj izvršnoj vlasti. Sa SDP-om je suradnja bila dobra, tako da nam je u interesu ostati u koaliciji, ali ne pod svaku cijenu. Kovač je bio dobar predsjednik OV-a. U Vijeću smo, zajedno s Kovačem, imali većinu, što dovoljno govori. Imamo započete projekte za koje se moramo grčevito boriti, prvenstveno kanalizaciju, stoga nam je cilj to gurati dalje. Imamo jake ljude za izbore, a SDP-u smo ponudili ono što mislimo da im pripada.
Svoju stranu ovih događanja objašnjava i Ivan Đođ:
- Istina je da sam se želio maksimalno aktivirati na izborima, ali naravno da mi je ispod časti biti nečiji zamjenik. Želio sam onu funkciju za koju sam politički sposoban, a to je mjesto načelnika. Sve ostalo za mene je nebitno. Imao sam podršku župana koji nimalo nije bio zadovoljan kako na općinskoj razini funkcionira SDP. To što me općinska garnitura nije prihvatila, morate pitati njih. Ja samo znam da sam maksimalno u svemu mogao pomoći.
Nakon više razgovora i dogovora, SDP je pristao da i dalje, u slučaju vjerojatne koalicije, kandidira za mjesto zamjenika načelnika te dva vijećnika. Samim tim, Kovač će sačuvati svoju poziciju koja mu je za dlaku mogla izmaknuti pojavom Ivana Đođa. Hoće li se Đođ povući i pomiriti s ovim potezima, još nije poznato. Vargi će ostati i siguran stolac u Zagrebu.
Iz HNS-ovog izvora saznajemo da će Vladimir Čituš biti njihov kandidat za načelnika, Varga će biti nositelj liste za predsjednika OV-a, a Zoran Horvat bit će drugi na listi. SDP dobiva zamjenika načelnika i treće i šesto mjesto na listi za općinske vijećnike.
Donja Dubrava spada u one općine koje će imati više kandidata za načelnike. Službenu kandidaturu istaknuo je Mario Mikulan iz novog općinskog ogranka Hrvatskih laburista, a neslužbeno saznajemo da su kandidati za načelnika i Dražen Miser iz HDZ-a te Vladimir Pongrac kao nezavisni kandidat.
Zinka Čižmešija

Izvor: 3023