Arhiva 08.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Druže se i uživaju u vezenju i kukičanju

Već dug niz godina, gotovo svake večeri Beličanke, sestrične Ana Buhin i Marija Palfi zajedno kod Ane izrađuju ručne radove vezenjem, kukičanjem, pletenjem... Mariji je već poodavno bilo žao što u većini ostalih sela žene imaju udruge u sklopu kojih se sastaju i prenose jedna na drugu iskustva i znanja stečena dugogodišnjom izradom ručnih radova. Stoga je nedavno pokrenula inicijativu i u sklopu Udruge žena započela s radom radionica ručnog rada koju svake srijede posjećuje tridesetak i više žena, ali i djevojaka i djevojčica osnovnoškolske dobi. Starijima je cilj naučiti vezenju, kukičanju i pletenju one koje to još ne znaju te međusobno razmijeniti iskustva s onima koje to sve već znaju. Naučiti se može i izrada ružica od ukrasnih traka, izrada nakita, goblena. Ovih dana rade se i uskrsni vjenčići i aranžmani te ukrašavaju uskrsna jaja.
Jedna od voditeljica, Ana Buhin podučava izradu ružica od ukrasnih traka, a kasnije će učiti i izradu jabuke za svatovsku zastavu. Za nju, rekla nam je, treba 100 takvih cvjetića. Ana je tijekom godina rada izradila i stolnjake za oltare crkvi u Belici, Savskoj Vesi, Štefancu i Maloj Subotici te mnoštvo vezenih i kukičanih stolnjaka i podmetača za prijatelje i poznanike. Otkrila nam je ponešto o svojim počecima izrade ručnih radova:
- Mene je prva tome naučila moja teta Jula Buhin. S njom sam započela raditi. Sada imam probleme s kralježnicom, pa mi je i teško raditi teže poslove. Uz ručni rad odmaram. U udruzi sam zato da to svoje znanje prenesem na druge.
Drugu voditeljicu beličke radionice ručnog rada Jadranku Balenović vještini ručnog rada naučila je majka Zorka Makar koja još i danas veze, plete i kukiča. Jadranka je od sredine protekle godine u mirovini, pa sada ima više vremena za taj svoj hobi o kojem nam je rekla:
- Kukičanje volim više od svega i u njemu uživam. Ako se želite time baviti, najbitnije je imati puno strpljenja. Što se tiče rada u radionici, važno je da se sastajemo i družimo. Svi stanujemo tu blizu, a međusobno se takoreći niti ne poznajemo ili se ne vidimo i po mjesec ili dva. Sada se na radionici družimo svaki tjedan.
Marija Palfi, treća voditeljica radionice, ručni rad zavoljela je još u osnovnoj školi, kada ga je učila na satovima domaćinstva.
Osnove vezenja naučila je od učiteljice Vere Cvetko, udane Hodak, ali i od svoje pokojne majke Terezije Buhin. Kukičanje ju je učila susjeda Jadranka Balenović. Za radionicu veli da se već u početku pokazala vrlo posjećenom i uspješnom, a nada se da će tako i ostati te nam rekla kako je zadovoljna kako je sve krenulo:
- Ovdje bi trebale biti potpora jedna drugoj i na taj bi se način sve to moglo i održati. Možda uskoro krenemo i u oslikavanje čaša, stakla. Ja sam probala i to, ali ne baš uspješno. Ruka je već prestara, pa malo drhti i ne ide mi baš najbolje.
Antonija Sklepić kukičati je učila još u osnovnoj školi, na sekciji malih vezilja koju je vodila učiteljica Zdenka Novak.
Tamo je naučila izradu vjenčića i štapića, a spajanje joj je pokazala šogorica Sanja Kanižaj. Zdenka veli da na radionicu dolazi zbog druženja, ali i stoga što kod kuće, uz čeverogodišnjeg Jakova i dvogodišnjeg Niku nema potreban mir za to. Lucija Kanižaj došla je radi izrade nakita, ali zbog prošlotjednih snježnih nevolja, nije došla voditeljica. Na radionici smo zatekli i osnovnoškolke, sestre Laru i Karlu Barbaru Mavrin te Klaru Škvorc. Njih zanima izrada ružica od ukrasnih traka, što im je pokazivala Ana Buhin.
Miljenka Lovrenčić ručnim radom, kukičanjem, vezenjem, izradom goblena bavi se već 35 godina. I ona se uključila u beličku radionicu za koju ima samo riječi hvale:
- Ja druge podučavam vezenju, a sama učim izradu ružica jer to još ne znam. Moram priznati da se kod kuće u miru napravi više, ali lijepo mi je na radionici družiti se i vidjeti žene i djevojke koje se trude i žele nešto naučiti. Ja imam dvije kćerke, ali njih to nimalo ne zanima. Mene ručni rad smiruje. Jednostavno se isključim iz svega kad ga izrađujem. I dokle god budem mogla, izrađivat ću ga sebi i drugima.
Tako se beličke žene, djevojke i djevojčice sastaju svake srijede u dvorani u općinskoj zgradi. Druže se i uživaju u ručnom radu i podučavanju mlađih i onih manje vičnih toj vještini. Od voditeljica smo saznali da rezultate svog rada uskoro namjeravaju na izložbi predstaviti i ostalim mještanima.

Ružica Topličanec

Izvor: 2867