Arhiva 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Druženje povodom ulaska u EU

Neformalnim druženjem u svojim prostorima u Ulici kralja Tomislava u Čakovcu ulazak u Europsku uniju u subotu, 29. lipnja obilježila je i Udruga slijepih Međimurske županije. Susret su iskoristili i za prezentaciju pomagala za slijepe te simbolično otvorenje viseće kuglane u dvorištu zgrade u kojoj je sjedište Udruge.
Pomagala znatno olakšavaju svakodnevni život
- Vjerujemo da će se položaj slijepih i slabovidnih osoba ulaskom u Europsku uniju poboljšati. Ponajprije, očekujemo donošenje zakona o inkluzivnom dodatku za stopostotne invalide. On se odnosi na tuđu pomoć i njegu, odnosno regulira financiranje različitih oblika pomoći koje trebaju osobe s invaliditetom. Nadamo se da će se u budućnosti poboljšati i uvjeti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba. Poslovi za njih i dalje su uglavnom samo daktilografski ili na telefonskim centralama, kaže predsjednica Udruge Marija Ciglar.
Pomagala za slijepe i slabovidne predstavili su supružnici - Otilija i Zlatko Sobočan, vlasnici tvrtke koja ih uvozi te ujedno prilagođava za hrvatsko tržište.
- U današnje vrijeme doista ima mnogo toga što može olakšati svakodnevni život. Od računala prilagođenih slijepima, preko kuhinjskih i osobnih vaga, toplomjera, do snimača i reproduktora knjiga ili predmeta za razonodu, poput šaha za slijepe, karata, domina, istaknula je Otilija Sobočan.
Kao i mnogi drugi građani, i članovi Udruge slijepih rekli su nam, pola ozbiljno, pola u šali, da od Europske unije ne očekuju mnogo, no, zahvalni su i na onome što im je omogućeno dosad. Na druženju ih je posjetio i međimurski župan Matija Posavec, obećavši maksimalnu potporu pri realizaciji njihovih projekata i aktivnosti.
V. Kelkedi

Izvor: 3039