Arhiva 10.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Država ipak preuzima dug Županije za bolnicu

Kako ekskluzivno doznajemo, država će „oprostiti“ dug Međimurske županije prema Županijskoj bolnici Čakovec za kredit za izgradnju Polikliničko stacionarnog paviljona bolnice. Informaciju nam je na naš upit neposredno prije zaključivanja ovotjednog broja novina kratko potvrdio župan Matija Posavec najavivši skoro službeno očitovanje.

 

No, prema našim saznanjima, ministar zdravlja Siniša Varga prošli je tjedan ministru financija Borisu Lalovcu uputio „prijedlog Odluke o preuzimanju obveza Međimurske županije prema Županijskoj bolnici Čakovec“, a Lalovac je na prijedlog dao suglasnost čime je zapravo otvoren put da se taj gorući financijski problem i „uteg oko vrata“ aktualne županijske vlasti –riješi.

 

Podsjetimo. U listopadu 2003. godine, za izgradnju i opremanje Polikliničko-stacionarnog paviljona Županijske bolnice Čakovec, Međimurska županija kreditno se zadužila pri jednoj poslovnoj banci, a sve temeljem ugovora između tada Ministarstva zdravstva, Međimurske županije, Županijske bolnice Čakovec i banke. Definirano je da 35 posto kredita podmiri Ministarstvo iz državnog proračuna, a 65 posto Međmurska županija (50 posto iz decentraliziranih sredstava te 15 posto iz prihoda županijskog proračuna). Ukupno kreditno zaduženje iznosilo je nešto više od 70.000,000 kuna.

 

Plaćanje obveza Međimurske županije počelo je „zapinjati“ u vrijeme SDP-ovog župana Ivice Perhoča što je na nedavnoj konferenciji za novinare, aktualizirajući spomenuti problem priznao i aktualni predsjednik Županijske organizacije te stranke i predsjednik županijske Skupštine Mladen Novak kazavši da je tu obvezu bivši župan djelomično podmirivao, dok ju sadašnji potpuno ignorira. Novak je tada istaknuo i da još treba otplatiti 8,700.000 kuna od čega je 6,000.000 kuna glavnica, a ostalo kamate te da se kako bi riješili problem angažirao i saborski zastupnik SDP-a Mario Moharić. S bankom su, naglasio je, pronašli model prolongiranja otplate, no župan Matija Posavec nije prihvaćao takav prijedlog, odnosno odbijao je potpisati ugovor. 

 

Lobiranje urodilo plodom

 

Sam Moharić, također prisutan konferenciji, na Novakovu je izjavu dodao kako mogućnost otpisa duga ne postoji, odnosno da Ministarstvo zdravlja nema „pravni alat“ za to, a slično je mišljenje već ranije na sjednici županijske Skupštine iznijela i njihova stranačka kolegica, saborska zastupnica i županijska vijećnica Nadica Jelaš.

 

Prema najnovijem razvoju događaja čini se da je situacija ipak drukčija, odnosno da država ima „pravni alat“. Opširnije u tiskanom izdanju lista Međimurje već od ponedjeljka (danas) poslijepodne. 

Izvor: 3107