Arhiva 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Država mi daje osiguranje, a ne plaća ga

Glavobolja zvana neplaćeno dopunsko zdravstveno osiguranje dogodila se ovih dana Ankici Grabar iz Pušćina. Zdravstveno je osigurana kao nezaposlena osoba prijavljena u Zavodu za zapošljavanje. Prema njezinim riječima, ima i dopunsko zdravstveno osiguranje, što potvrđuje iskaznicom.
- Nezaposlena sam, radim povremeno i imam zdravstveno osiguranje “od države”. I osnovno i dopunsko. Došla sam u ljekarnu po lijek bez kojeg jednostavno ne mogu disati i neugodno se iznenadila kad mi je farmaceutkinja rekla da ga moram doplatiti jer mi premija dopunskog zdravstvenog nije plaćena. Zamislite, država me osigurala i istovremeno uskratila prava neplaćanjem prema ljekarni - priča nam Ankica Grabar.
Učitanjem kartice dopunskog osiguranja u ljekarni farmaceuti dobivaju pregled plaćenih osiguranja, točnije (ne)vrijedećih kartica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Zatečena situacijom u kojoj se našla, odlučila je platiti lijek, no poriv da s javnošću podijeli nezadovoljstvo pozicijom u koju je dovedena također je bio jak.
- Ako je država ta koja mi kao nezaposlenoj osobi jamči da će nešto ispoštovati, onda pretpostavljam da se svatko na to oslanja. Ne samo ja, već i ljudi u ljekarnama - ističe A. Grabar.
Ne sumnjajući u riječi naše sugovornice, obratili smo se rukovoditelju čakovečke podružnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Josipu Juraškoviću tražeći potvrdu da se podaci o plaćanju dopunskog osiguranja redovito ažuriraju i prosljeđuju ljekarnama.
- Mi vodimo listu dužnika, ažuriramo je svakih 15 dana i dostavljamo ljekarnama. Ukoliko premija dopunskog zdravstvenog osiguranja nije plaćena, naravno da se ne mogu realizirati prava koja iz nje proizlaze. Ne znam u kojem je svojstvu osigurana osoba koja se vama obratila, no u svakom slučaju je najbolje da dođe u naš ured da provjerimo status. Dobro je da osiguranici u takvim slučajevima uzmu R1 račun i kad se podmire dugovanja, da iznos koji su platili za lijek potražuju natrag - kaže J. Jurašković.
Pravo na oslobađanje plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju osobe koje su 80-postotni invalidi, branitelji, davatelji krvi, studenti i učenici, osigurane osobe kojima primanja po članu obitelji ne prelaze imovinski cenzus, nezaposleni koji se u roku 30 dana od prekida radnog odnosa prijave Zavodu za zapošljavanje i HZZO-u.
Na žalost, nezgodna situacija kakvoj je bila izložena Ankica Grabar može se dogoditi svakome od nas, bez obzira na izvor plaćanja premije osiguranja. U ovom slučaju može se pretpostaviti da je izvorište problemu u državnom proračunu, odnosno Državnoj riznici koja ne podmiruje obaveze prema osiguranicima koji su na to stekli pravo.
Zaštita ljekarnika
Istodobno, ljekarnici nastoje zaštititi sebe i svoje poslovanje, zbog čega su opremljeni čitačima kartica zdravstvenog osiguranja. Očitanjem dobivaju pregled statusa kartice, odnosno osiguranika te u slučaju da se premija ne plaća redovito, ne mogu im ni pružiti uslugu koje ono obuhvaća. Potvrdu tome dobili smo i kod ravnateljice Gradske ljekarne Čakovec Andreje Knežević.
- HZZO nam mjesečno daje pregled statusa kartica dopunskog zdravstvenog osiguranja, no postoji i mogućnost pogreške zato što se podaci praktično dnevno mijenjaju. Ljekarna izdaje R1 račun prvenstveno tvrtkama, no imamo mogućnost izdati ga i osobama s navedenim imenom i MBG-om, pa ga pacijenti mogu zatražiti - ističe A. Knežević.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 2847