Arhiva 31.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

DRŽAVA MINIRA NAPORE LIJEČNIKA

U Zavodu za javno zdravstvo 22. prosinca predstavljena je publikacija u kojoj je za 2008. godinu objedinjen niz dragocjenih i pouzdanih podataka vezanih uz zdravstveno stanje ljudi našeg kraja te rad zdravstvene djelatnosti. Podaci se nalaze na web stranici Zavoda (u PDF formatu), a upotpunjeni su i statistikom za 2004. godinu (što je nedostajalo). Ravnateljica Zavoda Marina Payer-Pal, dr. med., istaknula je kako je od ove godine ljetopisu dodijeljen i ISSN broj - međunarodni standardni broj serijske publikacije. Riječ je o vrijednom skupu podataka koji će stručnjacima raznih profila biti od koristi, a političkom vodstvu moguć putokaz prema prioritetima.
Podatke podijeljene u tematske skupine predstavila je urednica Renata Kutnjak-Kiš, dr. med., dodavši kako je riječ i o pokazateljima evaluacije projekata koje provode zdravstvene ustanove naše županije, posebice Zavod.
Kad smo kod evaluacije, neki od podataka iz ljetopisa neumoljivošću brojki dokazuju kako država minira napore liječnika da smanje pobole i smrtnost. I u Međimurju stručnjaci Zavoda provode niz akcija kojima pokušavaju smanjiti broj pušača, povećati broj rekrativaca i - zdravijih ljudi. Država im istovremeno zadaje podmukao udarac te ukida novorođen “antipušački” zakon. A podaci iz ljetopisa kažu: tijekom 2008. godine u Međimurju je od bolesti cirkulacijskog sustava umrla 581 osoba, što iznosi 45,7 posto od ukupnog broja umrlih. Među umrlim muškarcima najzastupljenija sijela raka su bronhi i pluća.
Željka Drljić

Izvor: 2853