Arhiva 19.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Država tjera "Jelen"u stečaj?!

Proteklog tjedna kao bomba je odjeknula vijest da je Uprava “Jelena” Čakovec podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka i da će svih blizu 190 zaposlenih završiti na burzi rada. Loša vijest došla je u trenutku u kojem u “Jelenu” ima dosta posla i narudžbi. Direktor Darko Pintarić, međutim, u ponedjeljak ujutro demantirao je da je on podnio zahtjev za pokretanje stečaja i da o tome ne zna ništa, da bi mu nekoliko minuta nakon toga na stol bila dostavljena obavijest iz Trgovačkog suda kako je ipak podnesen prijedlog za pokretanje stečaja. Prijedlog za pokretanje stečaja dala je država, koja je “Jelenov” najveći vjerovnik. O koliko se duga prema državi radi, Pintarić nije htio konkretno reći, ali činjenica je da se dug nakupljao duže vrijeme jer je, kako nam je potvrđeno, kamata na dug već gotovo prešla vrijednost duga. “Jelen” se s državom pokušao nagoditi, ali to očito nije uspjelo, pa je Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, odlučilo stati na kraj toj priči i svoja potraživanja pokušati naplatiti iz stečaja.
Ostaje vidjeti što će na prijedlog o pokretanju stečaja reći Trgovački sud, a prvo ročište bit će održano u rujnu, nakon godišnjih odmora. S obzirom da “Jelen” trenutno ima angažirane kapacitete i ima što raditi, ostaje nada da će, ako se pokrene stečaj, to biti stečaj s preustrojem, a ne potpuni kraj još jednog međimurskog brenda.
V.Trstenjak

Hrvatska čizma za hrvatskog vojnika
“Jelen” industrija obuće d.d. Čakovec osnovan je nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine. Za razliku od drugih tvrtki u tekstilu i proizvodnji kože i obuće, u “Jelenu” je zaposlen relativno velik postotak visokoobrazovanih, zahvaljujući čemu se ostvaruje proizvodnja visokopozicionirane, kvalitetne obuće. U “Jelenu” proizvode oko 200.000 pari ženske, muške, dječje, sportske i zaštitne radne obuće. Usavršene su dvije tehnologije proizvodnje obuće - tehnologija lijepljene obuće i tehnologija direktno brizgane PU obuće. S mnogo je odobravanja javnost popratila nedavni “Jelenov” posao za MORH za koji je “Jelen” izrađivao vojničke čizme, međutim, niti taj posao nije pomogao da se tvrtka potpuno oporavi. “Jelen” d.d. posjeduje i certifikat kvalitete ISO 9001:2000. (vt)

Izvor: 2986