Arhiva 08.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO: Špiro Krička iznosi netočnosti!

U tjedniku Međimurje od utorka, 23. ožujka 2010. na stranici 2 objavljen je tekst pod naslovom „Špiro Krička optužuje: Ivković sprečava istrage“ i nadnaslovom „MTČ tvornica čarapa – ČATEKS Čakovec“ te podnaslovom „Niti nakon deset mjeseci od podnošenja kaznenih prijava, iz Državnog odvjetništva nema nikakvih naznaka o rezultatima istrage“ koji potpisuje V. Trstenjak.
U spomenutom je tekstu objavljeno:
„Krička se, između ostalog, predsjednici vlade žali da nema nikakvih pomaka u istrazi vezanoj za kaznenen prijave koje je podnio protiv odgovornih osoba u Čateksu prije više od deset mjeseci i izražava otvorenu sumnju da će istraga donijeti bilo kakve konkretne rezultate. Razlog tome Krička vidi u činjenici da Vladimir Ivković ima utjecaj na rad Državnog odvjetništva i PU međimurske, pa smatra da zbog odgovornosti koju u cijelom slučaju imaju njegovi najbliži suradnici i stranačke kolege, Ivković neće dopustiti da se istraga provede na profesionalan i zakonit način.“
Neovisno što je citiran dio teksta izjava sugovornika i njegovo mišljenje, zahtijevamo, sukladno čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima, objavu ispravka netočne informacije budući da je objavom takve izjave nanesena šteta Županijskom i Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu.
Tvrdnja da bi bilo koja osoba imala ili ima utjecaj na Državno odvjetništvo u potpunosti je netočna. Državno odvjetništvo ne postupa ni po čijim utjecajima i nalozima u smislu kako je to izjavio imenovani sugovornik.
Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih dijela i drugih kažnjivih dijela, odnosno ovlašteno je i dužno podnijeti optužni akt ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je razvidno da ne može biti ni pod čijim utjecajem.
Kako Županijsko, tako i Općinsko državno odvjetništvo je odmah po primitku kaznenih prijava koje se odnose na predsjednika Uprave trgovačkog društva „Čateks“ d.d. Čakovec i drugih odgovornih osoba zatražilo od Policijske uprave međimurske, Odjela gospodarskog kriminaliteta provođenje izvida i prikupljanje potrebnih obavijesti, te od drugih nadležnih tijela dostavu podataka u cilju utvrđenja ima li u postupanju odgovornih osoba elemenata kaznenih djela, i kojih kaznenih djela. Po okončanju izvida te donošenju državnoodvjetničke odluke javnost i podnositelj prijave će biti pravovremeno obaviješteni.
Državno odvjetništvo Čakovec

Izvor: 2867