Arhiva 14.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

DRŽIMUREC: Dosta nam je Pavlicove bahatosti!

U petak su se u Držimurcu, na prosvjedu upozorenja protiv terora koji godinu i pol dana trpe zbog Zvonimira Pavlica, vlasnika tvrtke Pavlic–asfalt–beton, okupili mještani te predstavnici tamošnjeg Mjesnog odbora i predstavnici Općine Mala Subotica. Šleperi pretovareni šljunkom s Pavlicove šljunčare nadomak Držimurca danju, noću i blagdanima bukom ometaju Držimurčane, a oštećenja lokalne prometnice Pavlicu su postala – zlatna koka: Pavlic svojim kamionima oštećuje cestu, a onda je popravlja za dobre pare?! Buka noću (osobito kad vjetar okrene na sjever) dolazi i od postrojenja sa šljunčare. U mnogim su kućama popucali zidovi...
Držimurčani su 9. studenoga, u 10 sati rekli DOSTA! Tijelima su zaustavili kamione koji su sa šljunčare (smještene u pravcu romskog naselja Piškorovec) pokušali izaći na prometnicu.
- Naše općinsko rukovodstvo surađivalo je s Mjesnim odborom i učinili smo sve što je bilo u našoj moći. Zvonimiru Pavlicu osigurana su odobrenja (Hrvatskih voda i Općine Domašinec) potrebna za probijanje kamionskog puta na drugoj lokaciji (preko Turčišća). Išlo mu se na ruku gotovo dvije godine tijekom kojih su održani bezbrojni sastanci i tijekom kojih nas je Pavlic sve obmanjivao obećanjima da će izgraditi put i olašati muku Držimurčana, ali i mještana Palovca i Male Subotice. Zadnji rok koji smo mu dali bio je 15. kolovoza, da bi koji dan prije isteka roka Pavlic krenuo u proširivanje puta bez geodetske izmjere!? Naravno, uzurpirao je privatne posjede, nanio ljudima štetu te time kupio vrijeme. Neminovno se nameće sumnja da to radi namjerno jer mu nova lokacija puta ne odgovara. U rujnu nam je rekao da na tržištu nema cijevi koje su mu potrebne za gradnju, što je dodatan dokaz da nas sve vuče za nos. Zato je Vijeće mjesnog odbora na moju inicijativu organiziralo ovaj prosvjed koji ćemo ponoviti, ne bude li rezultata. Više nećemo odustajati i primijenit ćemo i agresivnije mjere – kaže predsjednik VMO-a Držimurec – Strelec Ivan Dodlek, organizator prosvjednog skupa.
Šaht – ubojica
Držimurčanima i Strelčanima Pavlic je stao na žulj i nakon nedavnih radova na glavnoj prometnici u mjestu:
- Izvedba je katastrofalna! Ljudima su oštećeni tlakovci, onemogućeni prilazi kućama i sve su morali sami sanirati. Najbolji dokaz za lošu izvedbu je šaht, 30-ak centimetara niži od razine ceste, koji nekoga može koštati života.
Na jednoj strani ceste ljudima se oborinske vode slijevaju u dvorište, isključivo zbog loše izvedenih radova, a popucao je asfaltni sloj star samo dva mjeseca. Sumnjamo da Pavlic ima i dobru političku zaleđinu jer nam se Županijska uprava za ceste dugo oglušuje na zahtjev da ponovo iscrtaju “zebru” na ovom križanju prema šljunčari, koja je potpuno izblijedjela – kaže Ivan Dodlek, zahvalivši svima koji su podržali prosvjed.
- Volio bih znati koliko Pavlic zaista vadi šljunka u Držimurcu jer se bojim da je količina daleko nesrazmjerna naknadi koju plaća Općini M. Subotica. Prošle godine Općini je platio 38.000 kuna, a za 2012. je, do sada, platio 29.000 kuna. Mislim da je realna eksploatacija znatno veća od procijenjene. Pavlic u mnogim segmentima ne poštuje zakon: višestruko premašuje zakonom propisano opterećenje lokalnih cesta pretovarenim kamionima – kaže vijećnik Općinskog vijeća M. Subotice, Držimurčanin Dejan Horvat.
Zatrpava ih
građevinskim smećem!
Komunalni redar Općine M. Subotica Mladen Braniša tijekom prosvjeda utvrdio je da Pavlic na zemljištu Općine M. Subotica protuzakonito odlaže građevinski otpad te ga kamuflira slojem šljunka. Dokazna fotodokumentacija dostavljena je načelniku Općine M. Subotica Vladimiru Domjaniću koji se također odazvao prosvjedu Držimurčana:
- Ovo je problem koji se mora hitno riješiti. Imali smo puno strpljenja i Zvonimiru Pavlicu godinu i pol išli na ruku, ishođujući mu potrebne suglasnosti i posredujući. Nije pomoglo ni upozorenje policije koje je dobio nakon mog inzistiranja.
Njegovo neprekidno oglušivanje na sve naše apele rezultiralo je ovim prosvjedom. Vrhunac je bio ulazak u privatno vlasništvo i nanošenje štete ljudima. Svjestan sam i paradoksalne situacije da popravlja ono što je njegova mehanizacija oštetila na našem zemljištu i našim cestama te ne želim da netko od mještana moje općine pomisli da s Pavlicom imam nekakav nemoralan dogovor. U potpunosti sam na strani žitelja – kaže načelnik Domjanić.
Što kažu Držimurčani?
Na samom križanju prometnica na kojem Pavlicovi pretovareni šleperi s punim gasom lome asfalt, sigurnost i mir mještana živi obitelj Mezga.
- Ne biste vjerovali da se krevet na kojem spavam noću trese pri prolasku kamiona. Ne spavam mirno već skoro dvije godine. Ovo se više ne može izdržati – kaže 88-godišnja Katarina Mezga, a njezin sin Josip svjedoči o pukotinama na svojoj kući te sinovoj kući, u neposrednoj blizini.
- Dnevno ovuda prođe više od 100 kamiona – dodaje Josip Mezga. Svojevremeno je 407 stanovnika Držimurca (od njih 600-tinjak s pravom glasa) potpisalo peticiju protiv dozvole za eksploatiranje šljunčare. No, to bivšu vlast u Maloj Subotici nije zanimalo, ističe Drago Hlišć koji je prije 10-ak godina inicirao potpisivanje peticije:
- Šljunčara je jedan krak hobotnice koja upućuje na HDZ-ovu korupciju. Za ovaj su teror krivi oni koji su Pavlicu omogućili da dobije dozvolu: negdašnji župan Josip Posavec i njegov zamjenik Mladen Križaić – kaže Drago Hlišć.
- Popucali su mi plafoni po kući. Živim sama, od mirovine, i ne znam kako ću to popraviti – dodaje 87-godišnja Marija Korpar.
Nekoliko kilometara dalje, u pravcu Turčišća, s Nadom Lovrenčić ulazim na zemljani put koji je Pavlic počeo proširivati svojom mehanizacijom. Nada pokazuje veliku količnu stabala i raslinja koje je Pavlic uništio na njezinom posjedu:
- Više ne možemo ući u našu šumu po drva jer je sve zgrnuo na jednu stranu i zapriječio nam ulazak na vlastito zemljište. A drva nam trebaju za ogrjev. Ovo što mi trpimo najteži je slučaj u Međimurju: sve iz vrta ukradu nam Romi koji žive u blizini, a sad nam i Pavlic zagorčava život. Mi smo sami morali financirati poravnavanje prilaza kući nakon Pavlicovih građevinskih radova jer automobilom više nismo mogli u dvorište – svjedoči Nada Lovrenčić.
Držimurčani žive u škripu, između dva terora: između susjeda iz romskog naselja Piškorovec te nevolje sa šljunčare.
Željka Drljić

Izvor: 3003