Arhiva 21.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

DRŽIMUREC-STRELEC: UPAD U ŠKOLU I PRIJETNJA SMRĆU UČITELJICI!

U područnoj školi u Držimurcu - Strelcu 11. listopada, oko 11.30 sati odigrao se incident, nalik na “scenarije” kojima su započinjale najcrnje vijesti u medijima. Škola je proteklih dana zaključavana, a djelatnici i ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Đurđa Horvat još uvijek su vrlo uznemireni i nesigurni. Incident je izazvao stariji muškarac koji je u spomenuto vrijeme ušao u školu te počeo u stopu pratiti mladu učiteljicu prijetivši joj i vrijeđajući je. Ispočetka ispod glasa, a kasnije podiže i larmu koja uznemiruje ostale djelatnike škole. Učiteljica s kolegom odlazi u čakovečku Policijsku postaju i prijavljuje prijetnju, no incident upravo u prostorima Policijske uprave međimurske dobiva novu, vrlo prijeteću notu. U vrijeme u koje je razgovarala s policajcem učiteljici prilazi drugi, mlađi muškarac i pred službenom osobom, u policijskoj postaji, prijeti - smrću, izgovorivši: - Nećeš dobiti jedan metak, nego dva!
U Policijskoj upravi međimurskoj potvrđuju nam da su zaprimili prijavu te da je ženi u prostorima policije zaista prišao mlađi muškarac i (za)prijetio. Mlađi muškarac je sin osobe koja je incident započela u držimurečkoj školi, pojašnjavaju u policiji:
- U 11.45 sati, 11. listopada u PUM-u smo zaprimili prijavu ženske osobe rođene 1974. godine te nastavljamo izvide vezane uz ovaj slučaj, kako bismo državnom odvjetniku mogli podnijeti odgovarajuće prijave. U ovom trenutku još moramo utvrditi ima li (i) elemenata remećenja javnog reda i mira. Tijekom dosadašnje obrade pokazalo se da slučaj nema veze sa školom, nego je stariji muškarac, umirovljeni učitelj, prijetio djelatnici OŠ T. Goričanca M. Subotica zbog neriješenih financijskih pitanja s njezinim roditeljima. Djelatnica škole dolazi u Čakovec kako bi u PUM-u prijavila prijetnju, no u tom trenutku u policijskim prostorima prilazi joj sin muškarca koji ju je ranije uznemirio u školi te izriče prijetnju - izjavio nam je u petak glasnogovornik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić.
RAVNATELJICA
ZGROŽENA
Ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Đurđa Horvat pristaje na izjavu te kaže kako je o slučaju saznala od djelatnice kojoj je prijećeno. Zgrožena je eksplicitnošću prijetnje kojom se smrt učiteljici “najavljuje” - ne s jednim metkom, nego s dva!!! - i to pred policijom.
- Svi smo uznemireni. Za incident sam doznala istoga dana kad me nazvala moja djelatnica, ispričavši mi što se dogodilo te me obavijestivši da je slučaj prijavila policiji. To nije način rješavanja problema, pa očekujemo da policija zaštiti našu djelatnicu, ali i ostale nastavnike te djecu od ovakvih situacija i potencijalne opasnosti koje te situacije mogu donijeti. Bojim se i misliti o tome jesu li ti ljudi, uistinu, kadri oduzeti nekome život! Mene nitko iz policije nije kontaktirao, no čula sam da su njihovi službenici razgovarali s mojim djelatnicima i ispitivali slučaj. Odlučila sam da se zgrada škole zaključava, a hitno ću sazvati Učiteljsko vijeće kako bismo razmotrili dodatne mjere sigurnosti koje možemo poduzeti. Nadam se da policija neće olako prijeći preko ovako drastičnog primjera prijetnje smrću - kaže ravnateljica Horvat.
U malosubotičkoj školi su zgroženi i činjenicom da su prijetnje njihovoj kolegici došle od - oca i sina - prosvjetnih djelatnika!
NE ZNAM KAKO BIH POMOGLA KOLEGICI
Što se događalo u školi 11. listopada ispričala nam je Kristina Obadić, dipl. učiteljica, koja je, uz nekolicinu svojih kolega, svjedočila događaju:
- U školu u Držimurcu - Strelcu stigla sam oko 11.30 sati i pred vratima vidjela starijeg muškarca. Ušao je u zgradu, a u holu se uskoro pojavila moja kolegica koja je vodila djecu na užinu. Počeo je hodati za njom i nešto joj je govorio. Produžila sam do zbornice koja se nalazi na katu, gdje smo ubrzo čuli buku s hodnika. Kolegica je ušla u zbornicu, zatvorivši vrata, no muškarac je ušao za njom i počeo vikati spominjući nekakve kredite i dugove njezine obitelji prema njemu. Moja kolegica ga je upozorila da mora izaći van i da ovdje nije mjesto za rješavanje problema te da će ga prijaviti policiji. Sjećam se da je vikao kako je on “učitelj i može ući u svaku školu” te da ga samo prijavi. Nas je tada bilo 5, 6 u zbornici i svi smo se uznemireno digli na noge. Kolegicu je potom vjeroučitelj odvezao u Čakovec do policijske postaje, kako bi prijavila prijetnju. Kasnije nam je rekla da ih je muškarac koji je upao u zbornicu cijelim putem slijedio automobilom. Policijski službenici su i od mene uzeli izjavu 14. listopada - ispričala nam je K. Obadić, dodavši kako joj je najteže što joj kolegica pati i što ne znaju kako bi joj pomogli te je oslobodili straha koji je razjeda i otežava joj rad s djecom. Učiteljica koja je doživjela prijetnje nije mogla pred objektiv niti je željela dati izjavu. Strah je emocija koja trenutno vlada njezinim životom i osjeća se u svakoj riječi i svakom pokretu. Činjenica da je potražila zaštitu policije nije joj donijela olakšanje.
U policiji često koriste pridjev preventivan. Ovom tekstu je upravo značenje te riječi - jedini cilj.
Željka Drljić

Posljednja vijest
Uznemirujuće je što policija nije utvrdila elemente narušavanja javnog reda i mira, a prikupljena saznanja će proslijediti općinskom državnom odvjetniku na prosudbu i odluku. I to je sve!?

Izvor: 2895