Arhiva 27.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

DRŽIMUREC: Trojica razbojnika napala Franju Krivaka

Prošle su nedjelje, 16. siječnja trojica nasilnih lopova - dvojica iz Piškorovca stari 18 i 24 godine te jedan iz Sitnica kod Murskog Središća star 24 godine, počinili osobito drsko razbojstvo u Držimurcu. Oko pola sata prije ponoći oni su provalili u kuću u kojoj sam, kao udovac živi Franjo Krivak, star 79 godina. Potom su razbili staklo na vratima hodnika i otvorili ih, ali tako i probudili vlasnika koji ih je pokušao otjerati. Dok bi u tom trenutku većina lopova ustuknula i pobjegla, ova trojica u zlodjelu su nastavila. Franjo Krivak nam kaže:
- Sva su trojica krenula prema meni, a ja sam se povukao. U kuhinji sam uspio zgrabiti dva noža i onda sam se zatvorio u spavaću sobu.
Dok je Franjo čekao u sobi, napadači su se u njegovoj kući raskomotili.
- Čuo sam ih kako jedu u kuhinji, a kasnije je svuda bilo razbacano zelje.
Ali razbojnici nisu došli zbog zelja. Razvalili su vrata spavaće sobe i Franju na silu izvukli u hodnik.
- Jedan me obujmio i povukao i oborili su me na pod. Drugi mi je pokušao istrgnuti nož, uhvatio se za oštricu i slomio je. Vjerojatno sam pritom ozlijedio ruku. Jedan je cijelo vrijeme ležao na meni, da se ne mogu maknuti, dok su druga dvojica otišla u sobu.
U guranju je Franjo uz porezotinu na desnoj ruci dobio još nekoliko ozljeda - natučenje na glavi zbog udarca i nagnječenje ruke. Srećom, ipak samo lakše ozljede. Sad se nalazi kod sina, oporavlja se od ozljeda i od šoka, ali će se uskoro vratiti kući, kako nam je rekao. Rezultat nasilne krađe je što su iz kuće nestali DVD-T prijemnik i jedan mobitel. Šteta se procjenjuje na tisuću kuna, ali nije isključeno da će se kasnije pokazati da nedostaje još nešto. No, sigurno je da je moguća korist za počinitelje mala, posve nesrazmjerna nasilju koje su upleli u krađu. Počinitelji ni skromnu korist nisu uživali - dvojac iz Piškorovca policija je uhvatila već sutradan, trećeg sudionika dva dana potom. Uz kaznene prijave za teško razbojstvo oni su predani u zatvor u Varaždinu u kojem su zadržani temeljem rješenja o pritvoru Županijskog suda u Varaždinu.
Ovo razbojstvo uznemiruje novošću koju nosi – ne sjećamo se razbojničkih prepada na kuće. Jedna epizoda koja mu je prethodila čini ga još mračnijim. Franjo Krivak bio je žrtva provale svega tjedan dana prije ovog razbojničkog napada. Lopov je tada bio manje bučan i dok je Franjo spavao, ušao je u spavaću sobu te iz ladice uzeo dokumente. Franjo se probudio, a lopov je pobjegao. Je li to bila generalna proba, izvid za glavnu stvar ili prvi, neuspio pokušaj krađe nakon kojeg je taktika promijenjena? Ako je policija hvatanjem razbojnika našla i počinitelja prethodne provale, barem jednom od njih optužni spis će se i podebljati. Kazne neće biti blage. Počiniteljima, otprije poznatim pravosuđu, prijeti do 10, a ako se dokaže organiziranost u grupu, i do 12 godina zatvora.(dk)
Snimio Dubravko Lesar

Zakon je na strani napadnutog!

Slučajeve da razbojnici ovako upadnu u nečiju kuću u Međimurju ne pamtimo. Počinitelji su savladali domaćina i pritom ga i ozlijedili. Nisu slučajno izabrali žrtvu. Ali što u slučajevima kad je odnos snaga drugačiji, a borba žešća? Što ako napadnuti smrtno rani razbojnika koji ga je napao u njegovom domu?
Policija i Državno odvjetništvo odvagnut će sve elemente događaja. Ako napadač u borbi bude ozlijeđen tako da to kobno završi za njega, Državno odvjetništvo ocijenit će da se radilo o samoobrani i u tom slučaju neće biti progona onog koji se branio. Naravno, raspon slučajeva može biti širok i u obzir treba uzeti i mogućnost prekoračenja nužne obrane, ali Zakon je u osnovi na strani onog koji se branio od napada.
Dakle, kad krenu u razbojstva, napadači moraju računati da će se napadnuti braniti, a tada je sve moguće!

Izvor: 2909