Arhiva 21.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

DUGA SAGA O GRADNJI ŠKOLE U PRIBISLAVCU JOŠ NIJE PRI KRAJU

Danas, 19. veljače ističe valjanost građevinske dozvole za novu školu u Pribislavcu. Već je jednom produžavana, što se više ne može učiniti. No, to nije pretjerana nevolja, postupak izdavanja nove dozvole za već postojeći projekt traži tek nešto više papira, a i ne košta ništa – plaćanja izvršena uz izdavanje prvobitne dozvole priznaju se. Nije ni važno, ionako se ništa neće dogoditi, nema one glavne vijesti – gradnja neće početi skoro. Potreba za novom školom nipošto nije manja nego je bila, kako nam izlaže Sandra Herman, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu.
- Sadašnji prostor, kaštel Feštetića, ne zadovoljava nijedan pedagoški standard, ni ukupnom površinom za 314 učenika koliko škola ima, i to s tendencijom rasta. U posljednje tri godine dosta je uloženo u obnovu zgrade i njenih prostora - oko milijun kuna. S nje su padali crijep i žbuka, pa je ovdje naprosto bilo opasno. Ne može se stoga reći da ništa nije učinjeno, ali bi svako daljnje ulaganje u ovaj prostor zapravo bilo bacanje novca, a škola time ništa ne bi dobila. Sada nastavu izvodimo i na tavanu i u blagovaonici i u sportskoj dvorani. Kabineta nemamo, opremljenost nam je vrlo slaba, ali ne zbog nedostatka novca. Ono što bismo i mogli kupiti iz fonda materijalnih trpškova, ne bismo imali gdje držati. O jednosmjenskoj nastavi i produženom boravku, o dopunskim i izvannastavnim aktivnostima ne može biti ni riječi. Naše su potrebe pritom veće nego u većine drugih škola. Više od polovice učenika su djeca romske nacionalnosti, što pred nas postavlja posebne zahtjeve. Prostor za program predškole za romsku djecu dobili smo pred tri godine. Općina nam je ustupila prostor u društvenom domu, dotad ured komunalnog redara, što je tada bio nemjerljiv napredak jer prije toga nije bilo ničega. Opravdanost predškole potvrđena je, djeca koja su ju pohađala puno su bolje integrirana nego ona iz generacija prije. Naša prva tri razreda nisu problematična, ali to nije dovoljno. No, ovaj prostor je skroman. Kad bi na redu i bilo poželjno i potrebno produženje predškole na dvije ili tri godine, uz sadašnje pretpostavke, ne bismo ga mogli provesti.
Ravnateljica ističe primjer dviju prostorija na tavanu zgrade koje služe kao učionice, za odjeljenja sa po 12 učenika. Dok jedna prostorom zadovoljava kako-tako, u drugoj - površine 16 kvadratnih metara, manje sobe u stanu slabijeg komfora, učitelj nema kamo sjesti za vrijeme nastave. Ali, ovo je za podsjećanje, slika stanja je poznata – i predugo. Što sad? Pred gradnju škole trebalo bi učiniti još jedan proceduralni korak, utvrđen sporazumom koji su Općina, kao investitor gradnje, i Međimurska županija, osnivač škole, potpisale još 2009. godine. Općina Pribislavec u vlasništvo Županije treba prenijeti teren namijenjen novoj školi (u blizini sadašnje, nešto sjeveroistočnije), dok će Županija po izgradnji škole njenu sadašnju zgradu - kaštel Feštetića, predati u vlasništvo Općini. Sam čin prijenosa terena na Županiju još nije obavljen, a u prvoj polovici ove godine ni neće biti. Općina Pribislavec nema Općinskog vijeća, raspušteno je jer nije donijelo proračun za ovu godinu. Imenovana je povjerenica - ovu dužnost obavlja Ingrid Šoltić, pravnica u Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji. Njena ovlaštenja su ograničena, nije posve jasno koje su granice. Sam potpis pod dokument o prijenosu vjerojatno ni ne bi bio pravno upitan jer je on predviđen postojećim sporazumom, pa ne bi imao značaj odluke. Ali povjerenica kaže da u svom mandatu, koji će potrajati još oko 3 i pol mjeseca, neće u vezi s gradnjom škole donositi nikakve odluke - to će ostaviti novom sazivu Općinskog vijeća. Razlog nije formalan, stvar je jednostavna. Od gradnje škole u dogledno vrijeme neće biti ništa. Koji su tome razlozi, objašnjava župan Ivica Perhoč:
- Ova škola ostaje naš prioritet kad je riječ o školama i sportskim dvoranama, uz Centar za odgoj i obrazovanje u Čakovcu. No, u ovom trenutku nitko nema novca za projekt od 50 milijuna kuna - ni država ni Županija ni Općina ni u modelu javno-privatnog partnerstva koji predviđa podjelu financijske obveze od 55 posto za državu, 35 za Županiju, a 10 posto za Općinu. Jasno da mi nemamo novca, ali ga nema ni država i dobivamo najave da će za projekte koji tek dolaze na red država spomenuti odnos i zaoštriti na uštrb regionalne i lokalne samouprave.
Umjesto kredita, pomoć EU-a?
Možda bi do novca trebalo drugim putem. Projekt škole u Pribislavcu kandidiran je za pomoć EU-u, prijavljen je u programu CEB VII. No, pretpristupni su programi temeljeni u modelu kredita za koji mora jamčiti država, a ona korisniku pomaže tako što će vratiti veći dio. Slučaj škole u Pribislavcu specifičan je - njeno je bitno obilježje da većinu učenika čine pripadnici romske nacionalne manjine. Iz razloga uvjetovanih poviješću, njihova je integracija puno teži zadatak za obrazovni sustav nego kod drugih manjina. Zato bismo imali vrlo jake argumenata za zahtjev za bespovratnom pomoći, da EU plati izgradnju škole, ako ne u cijelosti, onda većinom. Župan se slaže, ali upozorava:
- Koji se god izvor pomoći sada otvorio, realizacija će u najboljem slučaju moći početi u 2014. godini.
Općina Pribislavec učinila je ono što je bilo u njenoj moći da nova škola bude spremna za gradnju, kaže općinska načelnica Višnja Ivačić.
- Osnivač škole je Županija i ona će podnijeti veći dio našeg, međimurskog dijela financiranja gradnje. Na nama je bilo da osiguramo logističke pretpostavke gradnji. Mi smo to i učinili, plativši projektnu dokumentaciju i poslove oko kupnje i vlasničkog sređenja terena za gradnju. U to smo dosad uložili oko milijun kuna. Žao nam je što nam se to ne prizna kao naš udio u izgradnji, možda bismo tako imali što početi.
Ima još jedna stvar koja bi mogla još odlagati izgradnju škole, već ionako dugo čekanu. Još nije ugasla vatra unutarnjih raspri u Pribislavcu o tome gdje bi trebala biti smještena škola – na natezanju u Općinskom vijeću oko lokacija “kod Poleta” i “iza Kaštela”, za koju je građevinska dozvola izdata, izgubljeno je isuviše vremena. To je možda glavni razlog što je propušten pravi trenutak za gradnju, kad su vremena bila bolja. Načelnica Višnja Ivačić o ovoj temi govori suzdržano.
- Kao Općina, i ja kao načelnica, stojimo iza ove lokacije za koju je izdata dozvola iako prihvaćamo i mogućnost druge, ali ako o tome bude donijeta odluka. No, o odlukama se ne ne može sada govoriti, one će ostati za idući saziv Vijeća.
Sve će zapravo ostati idućem sazivu Vijeća – bude li sreće i pameti, pa novac za gradnju uskoro bude osiguran, iduća garnitura vijećnika svečanosti otvaranja škole prisustvovat će, u najboljem slučaju, u drugoj polovici, ako ne na kraju mandata.
Dražen Kovač

Izvor: 3017