Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

DUGOVANJA ŽUPANIJE: U štrajk zbog legalizacije?

Zaposleni u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša proteklog su tjedna županu Matiji Posavcu zaprijetili obustavom rada ako im se ne isplate prekovremeni sati koje su odradili uglavnom na poslovima legalizacije. U odjelu trenutno radi 13 stalno zaposlenih kojima Županija duguje u prosjeku po 15.500 kuna po zaposlenom za posao odrađen u zadnjem kvartalu 2013. godine. Činjenica je da župan Matija Posavec inzistira na tome da UO postane vodeći u Hrvatskoj po broju riješenih predmeta, međutim, za to očito još nisu stvorene materijalne pretpostavke.
Zaposleni su, kako su nam i sami potvrdili, na kraju snaga, preopterećeni predmetima i željom politike da budu u vrhu. Na naš upit o zbivanjima u UO-u, u Županiji su se prvo rastrčali u bespredmetnom traženju “krivca za curenje informacija”, a potom nam je župan ipak potvrdio da je zaprimio dopis zaposlenih “u kojem su se tražila određena materijalna prava”.
Prekovremeni sati na poslovima legalizacije i ostalim poslovima plaćaju se iz proračuna Županije, a sama legalizacija financira se iz sredstava naknade koju plaćaju građani i koja se raspoređuje općini ili gradu, županiji i državi.
- Nitko niti u jednom trenutku nije doveo u pitanje isplatu, obavljeno je nekoliko razgovora na tu temu i postignut načelni dogovor. Iznenađen sam ovim dopisom, ali smatram da je pravo svakoga da pokaže svoje nezadovoljstvo određenim postupkom, reakcijom, dogovorom, ali i da treba imati u vidu širu sliku, pa tako i Međimurja u cjelini, rekao nam je Posavec dan nakon što je zaprimio dopis. Uz 13 stalno zaposlenih u UO-u, zbog poslova legalizacije, dodatno su zaposlene još 4 osobe na ugovor o djelu te 16 putem programa Stručnog osposobljavanja, tako da (i) na legalizaciji trenutno rade 33 osobe.
Župan:
Dogovorit ćemo se u okvirima
trenutno
mogućeg
- Ne možemo govoriti o nekakvim pritiscima da se bilo što ubrza niti o tome da se bilo koga tjera jer, kao što je vidljivo, stalno zaposlenima omogućeno je da svaki od njih ima gotovo 2 pomoćnika. Ako kao odjel, ili kao Županija, ne budemo zadovoljili brzinu, ne budemo rješavali potreban broj predmeta, onda uvijek ostaje mogućnost da taj posao preuzme Agencija i za to ubire sredstva namijenjena Županiji. Ponavljam, nitko niti u jednom trenutku nije negirao obvezu prema stalno zaposlenima, niti to čini, ali ukoliko se prestane raditi onako kako je to u ovom trenutku, alternativa je Agencija koja će preuzeti predmete, Županija ostaje bez prihoda, s hipotekom kako nismo u stanju riješiti predmete iz svog djelokruga. Na to blagonaklono neće gledati niti budući investitori jer - kakva je to regionalna samouprava kojoj netko iz Zagreba treba rješavati posao. Žao mi je što je upoće došlo do ovoga, osobito jer smatram da sam osoba s kojom se sve može dogovoriti u okviru trenutno mogućeg i da neću zaboraviti obvezu koju imam, kako prema zaposlenima, tako i prema Međimurju, ustvrdio je župan, ali bez konkretnog očitovanja o tome kada će podmiriti zaostatke.
S druge strane, zaposleni se žale kako zbog stalnog pritiska na legalizaciji trpi njihov “redovni” posao te da je pritisak kojem su izloženi svakim danom sve veći.
V.Trstenjak

Zaposleni u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša imaju prosječna mjesečna primanja od 7.750 kuna neto, poboljšani su im uvjeti za rad u posljednjih nekoliko mjeseci kupnjom različite opreme koju su možda trebali dobiti i puno prije, u ovoj godini će se nastaviti taj trend dizanja kvalitete uvjeta rada jer oni to i zaslužuju, ali potrebno je, unatoč i eventualnoj opravdanosti zahtjeva, imati i mrvicu razumijevanja za okolnosti, odgovoreno nam je u petak iz Ureda župana. (vt)

Izvor: 3067